Pohodlné křeslo, měkký pléd, za oknem pomalu padající sněhové vločky… Na tomto útulném zimním obrázku chybí jen jediná věc – hrnek horké čokolády. Tento nápoj je odedávna symbolem tepla a pohody, zejména v chladných dnech. Co je to ale horká čokoláda a kdy se objevila? Jak se horká čokoláda liší od kakaa? Z čeho se vyrábí? Pojďme všem těmto otázkám porozumět a naučme se, jak si horkou čokoládu připravit doma.
O čem vám budeme vyprávět v článku:Historie horké čokolády Čím se liší horká čokoláda od kakaaCo je zdravější: kakao nebo horká čokoláda? Tajemství domácí přípravy horké čokoládyJak si doma připravit klasickou horkou čokoláduHorká čokoláda s pomerančovou kůrouS čím podávat horkou čokoládu?
Historie horké čokolády
Horká čokoláda má dlouhou a fascinující historii. První zmínky o tomto nápoji pocházejí od starých Mayů a Aztéků, kteří z kakaových bobů vyráběli hořký nápoj zvaný xocoatl. Tento nápoj byl nejen potravinou, ale také rituálním prvkem používaným při různých obřadech. Kdybychom se však nyní strojem času přenesli do těchto vzdálených dob a ochutnali jejich horkou čokoládu, byli bychom překvapeni a nejspíše i zklamáni. Mayové do směsi pražených a mletých kakaových bobů přidávali štědrou hrst soli, pepře a skořice. Chuť byla, mírně řečeno, specifická – ostře slaně kořeněná a výrazně trpká. Přesto tuto horkou čokoládu považovali starověcí lidé za nápoj bohů a věřili, že dokáže změnit vědomí.
Přidávání cukru a následně koření do čokolády začalo s příchodem španělských conquistadorů do Nového světa na počátku 19. století. XVI století: tehdy byla čokoláda přivezena z Jižní Ameriky do Evropy a stala se přijatelnou pro evropské chutě. Evropany navíc historky o vlivu čokolády na duševní hry příliš neohromily, ale když místní léčitelé hovořili o jejím pozitivním vlivu na potenci, začali Španělé horký nápoj pít. Je otázkou, zda to pomáhalo, nebo ne, ale její obliba rychle rostla a rychle se rozšířila po celém Starém světě. Dnes je horká čokoláda hustý ochucený nápoj na bázi hořké, mléčné nebo bílé čokolády, který se pije po celém světě včetně Ruska. Je to pochopitelné: chutná, světlá, sametová a zahalující, nejenže potěší chuťové pohárky, ale také zvedne náladu, dá příležitost vychutnat si okamžik a trochu zpomalit.
Jak se horká čokoláda liší od kakaa
Horká čokoláda se vyrábí ze strouhané čokolády, kakao se vyrábí z kakaového prášku (Shutterstock/FOTODOM)
Horká čokoláda má blízkého příbuzného, kakao, a mnoho lidí si tyto nápoje dokonce plete a nechápe, jaký je mezi nimi rozdíl. Rozdíl tu však je, a to podstatný. Prvním a klíčovým rozdílem mezi horkou čokoládou a kakaem je složení a způsob přípravy.
Horká čokoláda se obvykle vyrábí z rozpuštěné strouhané čokolády, díky čemuž je bohatší a hustší. Obsahuje následující složky:
- Čokoláda (hořká, mléčná nebo bílá)
- Mléko (nebo rostlinné mléko)
- Cukr (volitelně)
- Koření (např. skořice nebo vanilka)
Upozornění: mluvíme o skutečné horké čokoládě, nikoli o instantní horké čokoládě, která může obsahovat minimálně škrob a zahušťovadlo.
Kakao se nejčastěji vaří z kakaového prášku, který se získává při lisování oleje z kakaových bobů. Připravuje se pomocí:
- Kakaový prášek
- Cukr
- Mléko (nebo voda)
- Vanilka nebo jiná dochucovadla
Rozdíl ve složení způsobuje rozdílnou texturu. Horká čokoláda se stává hustou, bohatou, dokonce i hustou, dokonce i hustou. Kakao je lehčí nápoj, s výrazným mléčným nádechem, méně sladký. Horká čokoláda může snadno nahradit dezert, ale mnoho lidí si ke kakau rádo dá jako svačinu cukroví. Chuť obou nápojů je báječná, a pokud máte rádi sladké, těžko těmto bratrům (ale ne dvojčatům!) odoláte.
Horká čokoláda a kakao se liší také z hlediska kalorií. Hrnek horké čokolády obsahuje přibližně 250 kcal, a to je bohužel hodně. Pokud si tedy vedete potravinový deník a dodržujete určitý kalorický příděl, měli byste vzít v úvahu, jaký podíl bude mít nápoj. Kakao je mnohem méně kalorické, protože neobsahuje téměř žádné kakaové máslo a jeho struktura je mnohem tekutější. Jeden šálek kakaa má asi 30 kcal.
Mimochodem, pozor: horká čokoláda a kakao se liší nejen gastronomicky, ale i jazykově – i zde občas dochází k záměně. Slovo „čokoláda“ je mužského rodu (on, můj), takže je horká, zatímco slovo „kakao“ je rodu středního (ono, můj), takže je horké.
Co je zdravější: kakao nebo horká čokoláda?
Kakao i horká čokoláda obsahují dopamin, lidově nazývaný „hormon radosti“ (Shutterstock/FOTODOM)
Horká čokoláda a kakao nejsou jen oblíbené pochoutky. Nápoje obsahují vitaminy a minerální látky, a to poměrně hodně. Horká čokoláda je tak bohatá na vitaminy skupiny B, vitamin PP a minerální látky: železo, fosfor, mangan, měď, zinek. Kromě toho nápoj obsahuje mléko, které ho obohacuje o vápník. Horká čokoláda je zdrojem užitečných antioxidantů, které chrání buňky před poškozením, a flavonoidů – rostlinných barviv, která mají pozitivní vliv na stav cév a kapilár. Nejpříjemnějším přínosem horké čokolády však je, že stimuluje produkci hormonů radosti – endorfinů. Vzorec je jednoduchý: pokud se cítíte sklesle, vypijte šálek horké čokolády a vaše nálada se zlepší!
Kakao obsahuje také vitaminy skupiny B a minerální látky: železo, draslík, mangan, molybden, zinek. A také ono, stejně jako horká čokoláda, vás může učinit o něco šťastnějšími díky obsaženému dopaminu.
Tajemství domácí přípravy horké čokolády
Na první pohled se zdá, že připravit horkou čokoládu doma je obtížné. Ve skutečnosti je recept na čokoládový nápoj, který potěší i toho nejnáročnějšího znalce sladkého, poměrně jednoduchý. Hlavní je vybrat správné ingredience a jasně dodržet recept, zejména pokud se rozhodnete připravit ho poprvé. Když se objeví zkušenosti a zručnost, nebude příprava horké čokolády působit potíže a marné vzrušení už vůbec ne.
Vyberte si hrnec nebo pánev se silnými stěnami – rovnoměrně se zahřívají a déle udržují teplo. Dalším důležitým bodem je koření. I ta je lepší vybírat podle svých osobních preferencí: vanilka, skořice, hřebíček jsou již klasickými společníky horké čokolády. Pokud jste však otevřeni novým chutím, můžete nápoj vylepšit malou špetkou muškátového oříšku, kardamomu nebo kardamomových hvězdiček. Tyto pikantní přísady jsou obzvláště oblíbené na Východě – používají se nejen do horké čokolády a kakaa, ale také do kávy, která se tradičně vaří na písku v turbíně.
Jak si doma připravit klasickou horkou čokoládu
Klasická horká čokoláda
20 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- hořká čokoláda (70 % kakaa) – 140 g
- mléko – 320 ml
- hnědý cukr – 2 polévkové lžíce.
- Čokoládu nalámejte na malé kousky nebo nasekejte nožem.
- Mléko nalijte do hrnce a propláchněte ho studenou vodou. Mléko zahřejte na mírném ohni. Když je mléko horké, vlijte do něj čokoládu a metličkou promíchejte. Vařte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí.
- Přidejte cukr, mléko přiveďte téměř k varu (nevařte!) a nalijte do nahřátých šálků.
Krystalky mořské soli přinesou další zajímavou chuť – přidejte pár kousků na šálek a vychutnejte si zcela nový nápoj. A příznivci opravdového ohně mohou přidat pálivost pomocí chilli papričky. Rozkrojte ji napůl, odstraňte semínka, jinak bude příliš ostrá, a namočte ji do horké čokolády. Pálivost upravte podle své chuti – čím déle chilli papričku v nápoji ponecháte, tím bude dezert pálivější.
Horkou čokoládu lze podávat ihned nebo ji připravit předem (2-3 hodiny) a v případě potřeby ji jednoduše ohřát. Mírně „odpočatá“ čokoláda během této doby neztratí na chuti, naopak získá na hloubce a bohatosti.
Obecně lze říci, že na světě existují tisíce variant receptů na horkou čokoládu. Přidávají se do ní silné nápoje, jako je rum, whisky nebo likér, pomerančová kůra, kokosové hobliny, strouhané ořechy, lesní plody, kousky sušenek, mandlové lupínky. To vše lze přidat i do kakaa: horká čokoláda a kakao se z hlediska „přívětivosti“ neliší. Doporučujeme připravit neobvyklou verzi nápoje, která kombinuje tři složky najednou: horkou čokoládu, kakao a kávu.
Horká čokoláda s pomerančovou kůrou
Horká čokoláda s pomerančovou kůrou (Shutterstock/FOTODOM)
25 min.
Na přípravu 4 porcí potřebujete
- hořká čokoláda (obsah kakaa 70 %) – 240 g
- mléko – 1 litr
- kakaový prášek – 4 lžičky.
- muškátový oříšek – na špičku nože
- instantní káva – 1 lžička.
- kůra z 1/2 pomeranče
- Čokoládu nalámejte na malé kousky. Dejte dva hrnky mléka na střední teplotu, přidejte čokoládu a zahřívejte 10-15 minut, dokud se čokoláda nerozpustí. Přidejte kakaový prášek a mléko rozšlehejte metličkou.
- Do zbylého mléka nasypeme pomerančovou kůru, instantní kávu a muškátový oříšek a přivedeme k varu. Směs prošlehejte metličkou a nechte 5 minut odstát.
- Oba nápoje spojte, prošlehejte a spojte. Čokoládu dejte na oheň, přiveďte k varu a znovu prošlehejte.
S čím podávat horkou čokoládu
Marshmallow je jednou z nejoblíbenějších přísad do horké čokolády (Shutterstock/FOTODOM)
Chutná a hustá horká čokoláda je už sama o sobě plnohodnotným dezertem, který nepotřebuje žádnou společnost. S pomocí společníků jí však lze dodat nejrůznější odstíny chuti – od jasně ovocné až po jemnou krémovou.
Marshmallow a marshmallow. Sotva nejoblíbenější přísada, opěvovaná v karikaturách, komiksech a zimních memech. Je to opravdu chutné a velmi roztomilé: marshmallows se rozpustí v horké čokoládě a změní svou strukturu na krémovou a viskóznější. Pro větší pohodlí je můžete navléknout na špejle a namočit do nápoje. Když vezmete hrnek do ruky, nezapomeňte na kostkovaný pléd se sněhovými vločkami a sobího skokana – maximálně do něj zakomponují zimní barvy.
Šlehačka. Krémová čepice je vždy krásná a ve společnosti horké čokolády a kakaa působí obzvlášť harmonicky. Šlehačku můžete navrch posypat čokoládovými lupínky, skořicí a karamelovou posypkou. Je to hotová hostina!
Kopeček zmrzliny. Kontrast teplot vytváří úžasný pocit a zmrzlina lehce zjemňuje bohatost a sladkost čokolády. Fanoušci kombinace mléka a smetany si ji určitě oblíbí.
Oříšky: Vychutnejte si čokoládovou zmrzlinu, která je vhodná pro děti od 3 let a pro dospělé. Existují dvě kombinace: přidejte drcené pražené ořechy (ideální jsou mandle) přímo do horké čokolády nebo je podávejte v samostatné misce jako křupavý snack. Výsledek je vynikající a originální.
Ovoce. Čokoládu s ovocnou příchutí jste už pravděpodobně vyzkoušeli mnohokrát. V případě horké čokolády čerstvé ovoce dokonale zmírní její intenzitu a dodá jí lehkost. Vhodné jsou zralé hrušky, jahody, borůvky a banány.
Voda. Dalším důležitým bodem je kombinace horké čokolády s čistou vodou. Dokonce i v restauracích je někdy přinášejí v párech (jako u…