Výživová specialistka Rimma Moisenko hovoří o tom, jak vyjít z půstu s minimálním poškozením organismu. Říká: „Všichni jsme si vědomi toho, že se nám podařilo dosáhnout toho, co jsme si přáli:
„Být lékařkou je mým posláním. V minulosti jsem pracovala jako kardioreanimatoložka a nyní si uvědomuji, že se zabývám stejnou resuscitací těla i duše, vracím lidem mládí a zdraví, pomáhám jim normalizovat jejich váhu. Je pro mě důležité učit pacienty nejen jak se stravovat, ale také jak se chovat k sobě a k věcem kolem sebe – k lidem a světu.
Během výstupu z půstu dochází k dramatickému nárůstu hmotnosti v důsledku vody, tuku nebo celulitidy (u žen). Jednoduše řečeno, tělo ztrácí reliéf a atletické tvary, a to není dobrá zpráva pro ty, kteří si cení silného těla.
- Vyjití z půstu by mělo začít postupným zaváděním mléčných výrobků do jídelníčku, poté vajec, ryb, drůbeže a nakonec masa.
- Při konzumaci masa v prvních dnech po dlouhé abstinenci je lepší začít dušeným telecím a masem z mladých zvířat.
- Kromě postupného přechodu na bílkovinnou stravu nezapomínejte pít až 2 litry vody denně.
- Důraz klaďte na pohyb (alespoň lehké kardio cvičení), abyste při přechodu na obvyklou stravu nepřibrali další kila.
- Snažte se spát podle režimu sportovců (od 23 hodin do 7 hodin ráno). Hlavně – alespoň 8 hodin denně.
Rimma Moisenko nabízí speciální dietu, která vám umožní vymanit se z půstu, aniž byste si poškodili zdraví.
Rimmaritova dieta
1 den
- Snídaně: herkulesová kaše na vodě, přidejte sušené švestky, sultánky 250 g, jablečno-celerový džus 200 g.
- Druhá snídaně: salát z vařené červené řepy s ořechy a bylinkami 250 g, 1 žitný chléb s otrubami.
- Oběd: pečené brambory (v kabátku) 100 g se zeleninou 100 g a bylinkami, zalité 1 lžičkou rostlinného oleje.
- Odpolední svačina: 1 tvrdá hruška
- Večeře: dušená ryba 100g s květákem a brokolicí 200g
Den 2
- Snídaně: pohanková kaše 200 g, džus z čerstvého grepu s červenou řepou a plátkem citronu 200 g.
- Druhá snídaně: 1 pečené jablko s 1 lžičkou medu, posypané 1 lžičkou ořechové drti.
- Oběd: vařená hnědá rýže 100 g se zeleninou (cuketa, zelený hrášek, mrkev, zelenina) 200 g, zalitá 1 lžičkou rostlinného oleje.
- Odpolední svačina: 2% jogurt 200 g.
- Večeře: pošírovaná ryba 100 g s tatarskou omáčkou z netučného jogurtu a čerstvou okurkou 50 g s grilovanou zeleninou (sladká paprika, cuketa) 150 g.
Den 3
- Snídaně: 1 toast z černého chleba s rajčetem, tvaroh 0-2 % tuku 150 g se zeleninou 30 g.
- Druhá snídaně: 3 vlašské ořechy, 3 namočené meruňky, heřmánkový (bylinkový) čaj.
- Oběd: vařený nebo dušený krůtí filet 200 g, zelený salát (listová zelenina upravená citronovou šťávou a rostlinným olejem) 200 g.
- Odpolední svačina: 1 jablko
- Večeře: zeleninový salát se zeleninou 200 g a 5 ks krevet, zalitý 1 lžičkou rostlinného oleje.
Den 4
- 1,5 kg syrových nebo pečených jablek k rovnoměrné konzumaci do 19 hodin. Tekutiny – 1,5 litru denně. Hydromel – 2krát denně.
Hydromel se připravuje následujícím způsobemVezměte 200-250 ml vody (teplota nesmí překročit 40 °C!), vymačkejte šťávu z celého citronu a přidejte kávovou nebo čajovou lžičku přírodního medu. Aby nedošlo k poškození zubní skloviny, je nejlepší pít ho přes tubu. Tento zkrášlující nápoj vám nejen pomůže zhubnout, ale také posílí vaši imunitu, pomůže normalizovat kyselost žaludku a sníží vaši chuť k jídlu.
Den 5
- Snídaně: 1 vařené kuřecí vejce s čerstvou okurkou
- Druhá snídaně: švestkový salát (3-4 plody) s červenou řepou a vlašskými ořechy 200g
- Oběd: kaše se 3 druhy zelí (brokolice, květák, růžičková kapusta nebo bílé zelí), 1 chléb s otrubami.
- Odpolední svačina: tvaroh 0-2 % tuku 150 g.
- Večeře: vařená pohanka 150 g se zeleninou a zeleninou (pečený lilek, sladká paprika) 150 g
Den 6
- Snídaně: Herkulesová kaše na vodě, přidejte 2 sušené švestky, 5-6 sultánek, jablečno-celerovou šťávu.
- Druhá snídaně: salát ze strouhané mrkve s jablkem a vlašskými ořechy 200 g.
- Oběd: vařené drůbeží nebo telecí maso 100 g se zeleninou (zelený zeleninový salát) 200 g
- Odpolední svačina: tvaroh 0-2 % tuku 150 g
- Večeře: ryba 100 g se zeleninovým salátem a bylinkami 200 g, zalitá 1 lžičkou rostlinného oleje.
Den 7
- Snídaně: pohanková kaše 200 g, jablečno-mrkvový džus
- Druhá snídaně: 150 g tvarohu 0-2 % tuku, bylinkový čaj
- Oběd: salát z okurky, listového salátu, vejce a tuňáka upravený 1 lžičkou olivového oleje a citronové šťávy 200 g, rozmačkané brusinky, brusinky 100 g.
- Odpolední svačina: 1 nektarinka nebo hruška.
- Večeře: salát z vařené strouhané červené řepy se sušenými švestkami 150 g, zalitý 3 lžícemi netučného jogurtu.
Den 8
- Snídaně: 1 toast z černého chleba s rajčetem, tvaroh 0-2 % tuku se zeleninou 150 g.
- Druhá snídaně: 1 tvrdá hruška
- Oběd: drůbeží filé 100g s dušenou zeleninou (brokolice, květák, zelené fazolky, cuketa) 200g
- Odpolední svačina: 1 zelené jablko
- Večeře: lilek pečený v troubě s netučnou jogurtovou omáčkou s bylinkami 200 g
den 9
- Snídaně: ovesné vločky na vodě s 1 lžičkou medu a vlašskými ořechy 200 g, grapefruitovo-celerovo-citronová šťáva nebo bylinkový čaj.
- Druhá snídaně: čerstvý okurkový salát se zeleninou a jogurtem
- Oběd: houbová polévka s houbami, brambory a zelení 250 g.
- Odpolední svačina: kefír 1% 250g
- Večeře: vařená nebo grilovaná ryba 100 g, zálivka s čerstvou okurkou 200 g.
Den 10
- Snídaně: tvaroh 0-2 % tuku se zeleninou 200 g
- Druhá snídaně: 1 grapefruit
- Oběd: 200 g vařeného telecího masa, zelený salát (listová zelenina zalitá 1 lžičkou rostlinného oleje).
- Odpolední svačina: 1 tvrdá hruška
- Večeře: plněné zelí s rýží a zeleninou 200 g
DŮLEŽITÉ!
- Všechna jídla jsou buď vařená v páře bez soli, nebo vařená.
- Do hotového výrobku se přidává rostlinný olej.
- Objem, který se spotřebuje najednou, je 250-300 g.
- Šťávy pouze přírodní, čerstvě vymačkané.
- Během dne byste měli vypít 2,5 litru tekutin denně a 2x denně hydromel.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #Půst #dietolog #posting**]. ?