Rýže je dnes jedním z nejoblíbenějších
rýže je jednou z nejoblíbenějších obilovin na světě a tvoří základ stravy přibližně poloviny světové populace.
Pro představu – počet jejích odrůd dosahuje 10000! Z některých se vyrábí
sushi, jiné jsou vhodné na pilaf a další jsou ideální na kaši. Jak se tedy tyto odrůdy
Odrůdy rýže se od sebe liší, můžete si například udělat křehkou.
A vyplatí se přeplácet za nápis „na pilaf“ na obalu?
na obalu? O tom a dalších podrobnostech vám povíme v našem článku.
O čem si povíme v článku:
- Dlouhozrnná rýže
- Zda je třeba dlouhozrnnou rýži sklízet a prát?
- Dva způsoby vaření rýže
- Kulatozrnná rýže
- Rizoto s krevetami a pomeranči
- Hnědá a divoká rýže
- Mísy z hnědé rýže s rybami a mořskými řasami
- Rýže na sushi
- Nigiri sushi s olihněmi
- Pilaf rýže
- Perský pilaf s kdoulemi
- Jak vařit rýži v sáčku, v páře, v multifunkčním vařiči
- Rýžová kaše v multicookeru
Dlouhozrnná rýže
Ze všech různých druhů dlouhozrnné rýže jsou nejrozšířenější basmati a jasmínová rýže.
Basmati a jasmínová rýže jsou nejběžnější.
Basmati je voňavá a lehce krémové chuti rýže, jejíž zrna
která se při vaření zvětšují spíše do délky než do šířky. Předpokládá se, že pochází
se předpokládá, že pochází z Indie.
Jasmínová rýže je thajská rýže, která se vyznačuje dokonalou bělostí a…
jemnou květinovou chutí. Její zrna jsou křehká a lámavá, takže vyžadují obzvlášť šetrné zacházení.
jemné zacházení.
Při správném vaření je dlouhozrnná rýže vynikající.
Dlouhozrnná rýže bude vynikající, křehká příloha, chutná i bez koření.
Zda se má dlouhozrnná rýže sklízet a proplachovat.
Pryč jsou doby, kdy balíček rýže přinesený domů z obchodu.
rýže, kterou jste si přinesli domů z obchodu. Dnešní výrobci jsou lepší
kontrolují kvalitu, takže rýže se na naše pulty dostává čistá a bez příměsí.
A bez nečistot. Pokud však kupujete rýži na váhu nebo na trhu,
tento krok byste neměli zanedbat – mohou se v ní nacházet drobné kamínky a jiné nečistoty.
a další nečistoty.
Poté se rýže propláchne (někteří kuchaři považují tento krok za nepovinný).
povinné). Tím se odstraní částečky škrobu z povrchu zrn a zabrání se tak jejich slepení.
Zrnka jsou na povrchu zbavena škrobových částic, a tím se zabrání jejich slepení. Dobrou rýži propláchněte
pouze ve studené vodě a nikdy ne pod kohoutkem. Tímto způsobem můžete ztratit
veškerou chuť ušlechtilých dlouhozrnných odrůd a porušit křehkost.
rýže. Vodu měňte 4-7krát, dokud nebude čirá.
Mnoho kuchařů rýži po propláchnutí namočí na 20-30 minut do teplé vody.
Rýži namočte na 20-30 minut do teplé vody. Předpokládá se, že po namočení,
se kroupy stanou méně lepivými, rýže se stane křehčí a rychleji se uvaří.
rychleji.
Dva způsoby vaření rýže
Rýži lze vařit nakláněním nebo odpařováním
Snad nejjednodušší způsob vaření rýže je metoda vařené rýže, která
která nevyžaduje žádné poměry. Přiveďte vodu k varu (čím více,
tím lépe), osolte, vsypte kroupy a za občasného míchání vařte do měkka.
měkkost. Poté rýži vyklopte na cedník, nechte vodu odtéct a obložte ji.
máslem. Tento způsob je skvělý na pilafy, saláty,
přílohy a některé dezerty. Mimochodem, jakmile voda odteče, můžete rýži vložit do hrnce.
vrátit zpět do hrnce, přikrýt těsnou pokličkou, přikrýt něčím teplým a
a nechte ji 10-15 minut odstát. Tímto způsobem se kroupy zapaří a stanou se ještě křehčími.
Dalším způsobem vaření rýže je odpařování. Je to
univerzální a hodí se téměř pro všechny pokrmy kromě rizota a pilafu.
Zde budete potřebovat velký hrnec se silným dnem. To proto, abyste měli jistotu, že
aby se rýže nepřipálila nebo nevytekla, a také aby v ní byl dostatek místa na vaření.
prostoru pro hromadění páry. Na dno hrnce nalijte trochu oleje. Stačí jakýkoli olej
jakýkoli olej, ale olivový olej, olej z vlašských ořechů nebo ghí je obzvlášť aromatický.
Podle chuti můžete přidat také mletý zázvor a další koření. Poté přilijte
rýži a za stálého míchání ji na mírném ohni 1 minutu opatrně smažte. Přisypte
vroucí vodu, zamíchejte, pevně přikryjte pokličkou, snižte teplotu na minimum a vařte.
vařte 12 minut. V této fázi rýži nemíchejte, protože by se zkazila.
Rýži byste zkazili. Poté pánev stáhněte z ohně, přikryjte ji něčím teplým a nechte ji 20-30 minut odstát.
Nechte ji 20-30 minut odstát. Nejdůležitější věc při tomto způsobu vaření – dodržovat
poměry. Na 1 díl rýže budete potřebovat 1,5 dílu vody. Vezměte prosím na vědomí, že v případě, že je rýže v hrnci, je třeba ji rozdělit na dvě části,
že výpočet se provádí podle objemu, nikoli podle hmotnosti.
Dalším tajemstvím křupavé rýže je vložit 5 minut před vařením pod pokličku čistou suchou utěrku.
Pět minut před vařením vložte pod pokličku čistou suchou utěrku. Ten pohltí část páry
a kondenzaci, čímž se zabrání navlhnutí rýže. Jedná se o trik, který se často používá ve
Východě při vaření pilav.
Mimochodem, aby měla vařená rýže krásně zlatavou barvu.
barvu, přidejte do ní šafránový nálev. Je to velmi drahé koření, takže
někdy se nahrazuje imeretickým šafránem – sušenými květy aksamitníků, nebo mletou kurkumou.
Mletá kurkuma. Pokud chcete rýži dodat sněhově bílou barvu.
Přidejte pár kapek stolního octa.
Kulatozrnná rýže
Kulatozrnná rýže je velmi bohatá na škrob a při vaření absorbuje velké množství vody.
Používá se k přípravě kaší, pudinků a rizota.
rizoto. U nás jsou nejznámější odrůdy Arborio a Krasnodar. Ne
oplachování a předběžné namáčení kulatozrnná rýže nevyžaduje, jinak.
ztratí se veškerá její krémovitost.
Chcete-li připravit rýžovou kaši, zalijte kroupy vodou v poměru 2:1 (objemově), po jejím vstřebání se ztratí veškerá smetanovost.
2:1 (objemově), a když se vstřebá veškerá tekutina, přidejte mléko (rostlinné nebo živočišné), smetanu, cukr, sůl a koření.
Mléko (rostlinné nebo živočišné), smetana, cukr, sůl a koření. Pokud jste
vaříte rizoto, pak rýži nejprve rychle osmahněte na oleji, pak ji přilijte a přidejte k rýži.
odpařte bílé víno a poté za stálého míchání přidávejte po malých dávkách vývar.
Malé porce vývaru. V důsledku toho by se měl vnější škrob oddělit od zrn.
Tím pokrm získá obzvláště jemnou a krémovou konzistenci. V závěrečné fázi
Risotto se doplňuje sýrem a máslem, ale obecně se tento pokrm vaří s použitím sýra a másla.
mořskými plody, zeleninou, houbami, lesními plody, ořechy atd.
Rizoto s krevetami a pomeranči
Rizoto s krevetami a pomeranči
Rizoto s krevetami a pomeranči je dokonalým pokrmem pro slavnostní večeři.
pro slavnostní večeři. Ujistěte se, že máte správnou kulatozrnnou rýži.
rýži a nezapomeňte, že rizoto by se mělo sníst ihned a beze zbytků. Neohříváte ho
znovu ohřívat.
40 min.
6 porcí
K přípravě budete potřebovat:
zeleninový vývar – 2 litry
rýže na rizoto (arborio, carnaroli) – 400 g
loupané krevety – 300 g
pomeranč – 2 ks.
bílé víno – 150 ml
parmezán – 100 g
máslo – 50 g
mandlové lístky – 50 g
olivový olej – 2 polévkové lžíce. l.
česnek – 2 stroužky
sušený tymián – 2 lžičky.
sůl
čerstvě mletý černý pepř
1. Na suché pánvi opečte mandlové lístky dozlatova.
zlatavou barvu. Kůru z jednoho pomeranče nastrouháme na jemném struhadle a vymačkáme šťávu.
Smíchejte kůru a šťávu, přidejte tymián a promíchejte.
2. Oloupejte druhý pomeranč a ostrým nožem z něj vykrojte plátky.
dužiny mezi fóliemi. Přikryjte a nechte chvíli odležet.
3. Česnek prolisujte. Parmezán nastrouhejte na jemném struhadle.
Vývar dejte na plotnu, v době, kdy budete rizoto vařit, by měl být jen na mírném ohni.
Vaříme na mírném ohni.
4. V těžké hluboké pánvi rozehřejte 2 polévkové lžíce.
másla (zbytek másla dejte prozatím do lednice), přidejte česnek.
a za stálého míchání zahřívejte na mírném ohni, dokud česnek nezměkne.
5. Přidejte šťávu a kůru z pomeranče a tymián a nechte ještě několik minut na plotně.
Nechte na plotně ještě několik minut. Přisypte rýži, promíchejte a smažte, dokud nezprůhlední.
6. Nyní postupně přidávejte tekutinu – nejprve přilijte bílé víno a nechte ho odpařit.
víno a nechte ho odpařit. Poté po naběračkách přilévejte ohřátý vývar.
Vývar. Počkejte, až se předchozí tekutina vsákne do rýže, a teprve potom
před přidáním další naběračky.
7. Rýži vařte na mírném až středním ohni za stálého míchání 17-18 minut.
minut. Ochutnejte jádra – měla by být krémová, ale s pevným jádrem.
jádro.
8. Rizoto odstavte z ohně, přidejte polovinu nastrouhaného parmazánu, zbylé máslo a lehce prošlehejte dřevěnou nebo dřevěnou metličkou.
Parmezán, zbývající máslo a lehce prošlehejte dřevěnou nebo silikonovou stěrkou.
nebo silikonovou stěrkou. Pohyby by měly probíhat zdola nahoru. V případě potřeby ochutnejte
sůl a pepř podle chuti. Rizoto nechte 3 až 4 minuty odpočinout.
9. V samostatné pánvi rozehřejte olivový olej a
a na poměrně vysoké teplotě osmahněte oloupané krevety z obou stran po dobu 2 až 3 minut.
Dochuťte solí a pepřem.
10. Rizoto rozprostřete na talíře, přidejte krevety a plátky pomeranče, posypte mandlovými lupínky a ihned podávejte.
plátky pomeranče, posypeme mandlovými lupínky a ihned podáváme. Samostatně
zbylý parmazán podávejte zvlášť, aby si ho každý mohl přidat na talíř podle chuti.
TIP PRO HOSTITELE
Místo mandlových lístků lze pokrm posypat piniovými oříšky.
Piniové oříšky lehce opražené na suché pánvi.
UŽITEČNÝ TIP
Kromě krevet můžete do tohoto rizota přidat i jiné mořské plody.
mořské plody. Například chobotnice a mušle.
Hnědá a divoká rýže
Hnědá nebo neloupaná rýže není speciální odrůdou, ale pouze
ale pouze způsob, jakým se zpracovává v továrně. Chcete-li zjistit, jak ji správně uvařit,
přečtěte si návod na obalu, protože pouze výrobce přesně ví, jak se vaří.
přesně, jak byla rýže zpracována. V každém případě je třeba přidat více vody (zpravidla,
1:3) a času. A hnědá rýže je také velmi doporučována předběžně
namáčení.
V současnosti módní divoká rýže však rýží vůbec není. Je to rostlina
se jmenuje Zizania palustris, je to vodní tráva.
A roste hlavně v Kanadě. Tato rýže se musí dlouho vařit, nejméně 45 až 50 minut.
minut, ve velkém množství neosolené vody, a pak ji scedit.
Mísy z hnědé rýže s rybou a mořskými řasami
Miska z hnědé rýže s rybou a mořskými řasami
Hnědá nevařená rýže obsahuje mnoho užitečných látek.
minerálů a vitamínů. V kombinaci s rybami, mořskými řasami, klíčky a semínky.
semínky tvoří velmi zajímavou a chutnou snídani.
30 min.
2 porce
filet z lososa – 200 g
hnědá rýže – 120 g
salát z mořských řas nebo chukka – 70-90 g
jakékoliv klíčky – 30-40 g
máslo – 2 lžíce l.
arašídy – 1-2 polévkové lžíce.
pražený sezam – 1 lžička.
sójová omáčka – 1 lžička.
sezamový olej – 1-2 lžičky.
pálivé pepřové vločky (nepovinné)
sůl
čerstvě mletý černý pepř
1. Rýži uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu.
podle pokynů na obalu. To lze provést den předem.
2. Máslo rozpusťte na pánvi na středním ohni a
vložte rybu. Osolte a opepřete. Přikryjte pokličkou a vařte 3-4 minuty.
Vypněte oheň a nechte rybu pod pokličkou nezakrytou 5 minut.
3. Klíčky, pokud jsou dlouhé, můžete lehce nakrájet nožem.
Arašídy také lehce nasekejte.
4. Teplou (ale ne horkou) rýži vložte do hluboké mísy nebo široké misky, na ni pak sektorově naaranžujte klíčky, mořské řasy a rybu (spolu s rybou).
teplou (ale ne horkou) rýži, pak na ni v sektorech naaranžujte klíčky, mořské řasy, rybu (s veškerou šťávou z pánve) a arašídy.
klíčky, mořské řasy, rybu (s veškerou šťávou z pánve) a arašídy.
5. Mísy pokapejte sójovou omáčkou, posypte sezamovými semínky a pokapejte je
sezamovým olejem. V případě potřeby posypte vločkami pálivé papriky a černým pepřem.
TIP PRO ŽENY V DOMÁCNOSTI
V této míse lze rybu nahradit kuřecím masem, přičemž všechny
ostatní ingredience.
BTW.
Arašídy pro tuto misku lze také lehce opéct na sucho.
suché pánvi bez oleje.
Rýže na sushi
Na sushi, rolky a další u nás oblíbené japonské pokrmy.
Pro sushi, rolky a další japonské pokrmy, které jsou u nás oblíbené.
Nebo jen kulatozrnná rýže s označením „pro sushi“ na obalu. Pro začátek se kroupy
dobře propláchněte, dokud není voda úplně čistá,…