Zeptali jsme se Oksany Kuznetsové, šéfkuchařky značky a spolumajitelky pekárny La Poste, jak správně vybírat croissanty, které byste rozhodně neměli kupovat a zda může být dobrý croissant levný.
Obsah článku:
- Jak vypadá a chutná dokonalý croissant
- Kolik stojí správný croissant a má cena vliv na kvalitu?
- Které croissanty se rozhodně nevyplatí brát a jak určit čerstvost podle vzhledu.
- Jak a s čím se croissanty nejlépe jedí
- Liší se kultura konzumace croissantů v Paříži a v Rusku?
- Jsou sendviče na croissantu chutné?
Jak vypadá a chutná dokonalý croissant?
Dokonalý croissant má zlatohnědou barvu, křupavou a křupavou kůrku, je nadýchaný a neporušený. Drobenka je vzdušná, ne suchá, ale ani mastná nebo olejnatá, nýbrž krémová, se správnou rovnováhou kyselosti, téměř nesladká.
Kolik stojí správný croissant, ovlivňuje cena kvalitu?
Nejkrásnější croissanty jsou ručně vyráběné a pečivo vyráběné v továrních podmínkách na ně z hlediska chuti a estetiky vždy ztrácí. Náklady na ruční práci jsou vysoké a to jistě ovlivňuje cenu croissantu.
Velký vliv má také cena výrobků. Kvalitní margarín stojí stejně jako kvalitní máslo, jen s tím prvním se lépe pracuje. Práce s přírodním máslem vyžaduje od vrstvy mnohem větší pozornost, zapnutí a zapojení do procesu. Přírodní máslo je citlivější na vybavení a teplotu, což výrobní proces jistě prodražuje.
Ne vždy však existuje přímá úměra mezi cenou a kvalitou. Často se v regionálních projektech objevují velmi kvalitní rohlíky za průměrnou cenu, a někdy je naopak nutné přeplatit za jméno nebo marketing, přičemž dostanete výrobek ne nejvyšší kvality.
Malinový croissant, La Poste (Foto: s laskavým svolením tiskové služby podniku)
Které croissanty se rozhodně nevyplatí brát a jak určit čerstvost podle vzhledu.
Rozhodně neberte zploštělé, ploché, lepkavé croissanty. I když i ty mohou být chutné, pokud byly upečeny na dobrém oleji a těsto prošlo dlouhým kynutím. Vzhled croissantu ovlivňuje mnoho faktorů. Čerstvost se však dá snadno určit podle vůně a pocitu v rukou.
Jak a s čím se croissanty nejlépe jedí
Croissanty je nejlepší jíst bez jakýchkoli přísad nebo se slaným máslem, které zmírňuje krémovost samotného pečiva. Džem je spíše módním trendem. Bobulové náplně svou sladkostí a jasnou chutí přebíjejí jemnou, delikátní chuť croissantu.
Liší se kultura konzumace croissantů v Paříži a v Rusku?
V Evropě, přesněji ve Francii, je zvykem považovat chuť croissantu za soběstačnou a croissanty s náplní považovat za dorty. V Rusku se kultura konzumace klasických croissantů teprve formuje. V regionech se chuť croissantu bez náplně často zdá příliš jednoduchá, podobně jako chuť kávy bez mléka nebo sirupu.
Sendviče na croissantu – je to chutné?
Při správné kombinaci – velmi chutné. Náplň musí být čerstvá a lehká, aby si zachovala krémovou chuť a odlehčené vrstvy těsta. Na to by se nemělo zapomínat. V La Poste si můžete objednat sendvič na croissantu s uzeným krůtím masem a gruyere nebo s marinovaným lososem a creme fraiche, všechny ingredience se chuťově propojí, aniž by narušily chuť a strukturu samotného croissantu.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #jak si vybrat #jak si vybrat #croissanty**]. ?