Jaké asociace ve vás cibule vyvolává? Slzy? Hořkost? Ostrý zápach? Pokud ano, měli byste ji lépe poznat, protože cibule má mnoho podob. Existuje asi 1000 druhů cibule, ale pouze 10 z nich je uznáváno jako jedlé. Používají se k výrobě konfitů a marmelád, polévek a omáček, koláčů a dortů.
O čem si budeme povídat v článku:Stručná historie cibuleReceptyFrancouzská cibulová polévka z cibuleNadívaná bílá cibuleČervená cibule v těstíčku se sýrovou omáčkouCibulový konfitur JaltaSauce beur blanc ze šalotkyPórkový nákypMarinovaná perličková cibule
Stručná historie cibule
Lidé jedli cibuli již v dobách starověkého Babylonu. A při vykopávkách hrobky egyptského faraona Tutanchamona byly objeveny kresby zobrazující cibuli. První zmínka o cibuli je obsažena v klínopisném písmu starých Sumerů, datovaném 3000 let před naším letopočtem. Staří Egypťané znali léčivé vlastnosti cibule, proto jí aktivně krmili otroky, kteří stavěli pyramidy.
Cibule je rozšířená po celém světě, ale většina druhů je nejedlá a roste v lesích a stepích. Původně je tam lidé sbírali a používali jako koření do masa, aby nahradili nedostatek chuti a soli.
Do Ruska se cibule dostala ve středověku a jedli ji všichni od rolníků až po šlechtu. Ty druhy, které dnes používáme v kuchyni a lidovém léčitelství, lze koupit v obchodě, na trhu nebo vypěstovat na zeleninové zahrádce. A jsou to všem známé cibule žluté neboli žluté, bílé, červené, jaltské, perlové, pažitka, pažitka, pažitka, šalotka a pórek. Existuje mnoho receptů, v nichž cibule hraje důležitou roli, a v Indii, Číně, Francii a na Kavkaze je cibule gastronomickým symbolem.
Recepty
Zde je několik sladkých, slaných, hlavních jídel a zálivek s použitím cibule.
Francouzská cibulová polévka s cibulí
Cibule je nejoblíbenější ze všech cibulí, i když je to ta, která každého rozpláče. Má štiplavou chuť a vůni a najdete ji téměř v každém hlavním jídle. A zlatavé a na vlákninu a antioxidanty bohaté cibulové slupky se používají k přípravě vývarů a omáček.
Při „svlékání“ cibule vylučuje těkavé slzotvorné látky, které ve spojení s vlhkostí uvolňují kyselinu sírovou: právě ta dráždí oční sliznici. Kuchaři radí používat ostré a ledové nože, aby se při krájení nevymačkávala šťáva, ale aby se prořízly vrstvy cibule. Nebo krájejte cibuli v blízkosti vody.
Nabízíme vám uvařit tradiční francouzskou cibulovou polévku, jejíž recept podrobně popsal ve svém „Velkém kulinářském slovníku“ Alexander Dumas.
Francouzská cibulová polévka s cibulí
K přípravě polévky budete potřebovat:
- cibuli – 500 g
- česnek – 2 stroužky
- masový vývar – 500 ml
- bílé suché víno – 100 ml
- máslo – 30 g
- olivový olej – 20 g
- tvrdý sýr – 100 g
- sůl a mletý pepř – podle chuti
- tymián (několik lístků)
- krutony – 6 ks
1 Do pánve se silným dnem nalijte olivový olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a máslo. Za stálého míchání smažte na prudkém ohni, dokud se nerozvaří, pak přidejte cukr a za stálého dochucování lístky tymiánu vařte dalších 20 minut.
2 – Do osmažené cibule vlijte víno a horký vývar, osolte a opepřete. Polévku přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte ji ještě půl hodiny. Nalijte pokrm do hrnců nebo bujónových misek, navrch dejte 2 česnekové krutony, posypte strouhaným sýrem a nechte sýrovou krustu v troubě zhnědnout.
Plněné bílé cibule
Tato cibule má jemnější chuť než cibule a je vhodná do salátů, svačin a na sendviče. Navíc nezanechává silný zápach ani nepříjemnou pachuť.
Plněná bílá cibule
K přípravě plněné cibule potřebujete:
- střední bílé cibule – 6 ks.
- mleté maso – 250 g
- žloutky – 2 ks.
- rajčata – 2 ks
- krajíc chleba – 1 ks
- mléko – 100 ml
- petržel, bazalka a tymián – po 1 snítce
- česnek – 1 stroužek
- sůl, mletý černý pepř
1 Oloupané cibule oloupejte a odřízněte z obou stran. Stlačením jedné strany opatrně vytáhněte vnitřek cibule a ponechte 1,5 cm silnou stěnu. Vnitřek cibule si dejte stranou na nádivku. Připravené cibulové hrnce vařte na mírném ohni 5 minut.–6 minut.
2 Cibulové hrnce vyjměte z vody, položte je na utěrku nebo papírovou utěrku, aby z nich odtekla přebytečná vlhkost, a poté je položte na olejem vymazaný plech. Zatímco cibule odpočívá, připravte náplň: namočte chléb do mléka, zbytek cibule, česnek, bylinky a rajčata nakrájejte nadrobno, přičemž je předtím zbavte slupky.
3 Cibuli a rajčata osmahněte na pánvi do měkka. Orestovanou zeleninu dejte do mísy a smíchejte s mletým masem, česnekem a bylinkami. Chléb vymačkejte a přidejte do náplně spolu se žloutky, podle chuti osolte a opepřete. Cibulky naplňte nádivkou, pokapejte olivovým olejem a pečte v troubě 25 minut.–30 minut.
Červená cibule v těstíčku se sýrovou omáčkou
Červené cibuli se také říká sladká cibule. Je tomu skutečně tak, používá se k výrobě dezertů: konfitů, džemů a marmelád. Měla by se přidávat do salátů a masitých pokrmů. Také se nakládá a griluje. Dužina cibule je šťavnatá a křupavá, takže ji můžete jíst i syrovou. – potěšení.
Červená cibule v těstíčku se sýrovou omáčkou
K přípravě polévky budete potřebovat:
- červenou cibuli – 4 ks.
- Zira, koriandr a anýz – po 0,5 lžičky.
- kardamon – 0,3 lžičky.
- hřebíček – 2-3 kvítky
- pšeničná mouka – 3 polévkové lžíce.
- kukuřičný škrob – 3 polévkové lžíce.
- studená voda – 100 ml
- uzená paprika – 1 lžička.
- rostlinný olej – 200 ml
- kuřecí vejce – 1 ks.
- nové koření – 5 hrášků
Na omáčku:
- smetana 10% – 200 ml
- jemně nastrouhaný parmezán – 75 g
- sůl podle chuti
1 Připravte směs koření: na suché pánvi za stálého míchání opražte ziru, koriandr, kardamom, anýz, hřebíček, černý pepř a nové koření. Nasypte do hmoždíře, přidejte sůl a rozemelte na mouku.
2 Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka a obalte ji v mletém koření. Cibuli nechte v koření asi 5 minut namočenou. Mezitím v hrnci zahřejte smetanu a přidejte parmazán, míchejte, dokud se sýr zcela nerozpustí, a pak ho nalijte do kastrolu.
3 Na těsto rozšlehejte vejce s vodou, přidejte škrob a mouku a promíchejte dohladka.
4. Na pánvi nebo v soté rozehřejte olej. Cibulové kroužky ponořte do těstíčka a poté ihned na 2 minuty do vroucího oleje. Osmažené kroužky položte na papírové utěrky, aby nasákly přebytečný olej. Podávejte s omáčkou na pěkném talíři.
Jaltský cibulový konfitur
Jaltská cibule – Odrůda červené cibule.
Tato cibule je nejsladší a nejšťavnatější ze všech. Lze ji zaměnit s běžnou červenou cibulí, pokud neznáte rozlišovací znaky: cibule má plochý tvar s prohlubní na bázi listů. Jaltská cibule – prakticky lahůdka. Roste pouze na jižním pobřeží Krymu, sklízí se v srpnu až září, cibule se skladuje krátce a je drahá. Taková cibule se jí syrová a v salátech.
A my si navrhujeme dopřát konfit.
Jaltský cibulový konfitur
K přípravě konfitury potřebujete:
- červené velké cibule – 8 ks.
- oranžová – 1 ks
- světlé sultánky – 50 g
- cukr – 100 g
- sladké dezertní víno – 350 ml
- olivový olej
- sůl, mletý černý pepř podle chuti
1 Nakrájejte oloupanou cibuli. Oloupejte kůru z pomeranče a nakrájejte ji na tenké proužky, poté z dužiny vymačkejte šťávu. Do pánve s rozehřátým olejem nasypte polovinu cukru a nechte ho rozpustit, poté přidejte cibuli a za stálého míchání ji pod pokličkou asi 20 minut na mírném ohni poduste.
2. Přidáme zbylý cukr a sůl, zalijeme vínem a pomerančovou šťávou, přidáme kůru a sultánky, opepříme a za stálého míchání dusíme bez pokličky 20-30 minut. Konfit rozprostřete do sklenic a dejte do lednice. Výborně se hodí k sýrům a tučným masům!
Omáčka beurre blanc se šalotkou
Šalotka je bohatá na vitamíny C, PP, vitamíny skupiny B.1draslík, vápník a železo. Tato cibule byla vždy v kuchyních francouzských královských paláců a dodnes je považována za symbol vysoké kuchyně. Její chuť je sladká, bohatá a téměř bez hořkosti, takže šalotka je ideální náhradou obvyklé cibule v hlavních jídlech, omáčkách a salátech.
Omáčka beurre blanc se šalotkou
K přípravě omáčky potřebujete:
- šalotka – 2 hlavy
- bílý vinný ocet – 3 polévkové lžíce.
- bílé suché víno – 4 polévkové lžíce.
- voda – 2 polévkové lžíce.
- máslo – 200 g
- citron – 1 ks.
- sůl, mletý bílý pepř podle chuti
1 Do hrnce nalijte nadrobno nakrájenou cibuli, ocet a víno a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte asi 2 minuty, dokud nevznikne sirup.
2 – Za stálého míchání postupně přilévejte vodu. Nakonec po troškách přidejte na kostičky nakrájené máslo. Dochuťte solí a pepřem a přidejte kapku citronové šťávy.
Pórkový nákyp
Tato cibule – Čím déle se uchovává, tím více vitamínů obsahuje. K jídlu se používají stonky, nikoliv cibule: měkké, sladké, šťavnaté a aromatické.
Nabízíme k přípravě krásný a chutný kastrol.
Pórkový nákyp
K přípravě nákypu potřebujete:
- pórek – 4 stonky
- česnek – 2 stroužky
- tymián a koriandr – po 4 snítkách
- rostlinný olej – 2 polévkové lžíce.
- máslo – 1 polévková lžíce.
- suché bílé víno – 0,25 šálku
- kuřecí vývar – 0,25 šálku
- sýr – 100 g
- slanina – 8 proužků
- sůl a pepř podle chuti
1. Masitou část cibule nakrájejte na tyčinky ve výši zapékací misky. Bylinky a česnek nasekejte a 10 minut smažte na pánvi na rostlinném oleji na středním plameni.
2. Formu na pečení vyložte pergamenovým papírem a vymažte ji olejem. Na dno vyložte pečeni, na ni položte svisle a těsně k sobě tyčinky cibule. Smíchejte nastrouhaný sýr s máslem, solí a pepřem a touto směsí rovnoměrně naplňte cibulové tyčinky. „deníky„. Na sýrovou vrstvu naaranžujte slaninu.
3 Přikryjte alobalem a pečte v troubě 40 minut s alobalem a 10 minut bez něj. Před podáváním vyjměte z pekáče slaninu a nakrájejte ji na tenké plátky.
Nakládané perlové cibulky
Tyto malé cibulky se skvěle hodí k přípravě předkrmů a jako příloha. Cibule jsou sladké a křupavé, dokonale drží tvar a při tepelné úpravě si zachovávají svou chuť.
Marinujte cibulky podle tohoto receptu a vychutnejte si jejich výjimečnou chuť.
Nakládaná perlová cibule
K přípravě nakládané cibule potřebujete:
- malé perlové cibulky – 2 kg
- hrubá sůl – 1,5 šálku
- černý pepř – 10 hrášků
- červená chilli paprička – 4 kusy.
- bobkový list – 4 ks.
- jablečný ocet – 8 šálků
1. Neoloupanou cibuli zalijte vroucí vodou a nechte 5 minut odstát. Scedíme a osušíme. Cibuli oloupejte a odkrojte ocásky. Poté cibuli vložte do hrnce, osolte ji a zalijte studenou vodou. Nechte stát přes noc.
2 Ráno slijte nálev a cibuli osušte. Vložte ji do sterilních sklenic, přidejte pepř, bobkový list a chilli a zalijte horkým octem.
3. Sklenice zavařte a skladujte na tmavém chladném místě, nejdéle však 6 měsíců. A již po 4 týdnech je můžete bez obav ochutnat. Tento „cibulové perly„ nenechá nikoho lhostejným.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #cibulky #červená cibule #špalda #špalda #cibulky #cibulky na cibulce**]. ?
Ahoj…