Často se stává, že uvaříme více rýže, než můžeme najednou sníst. Jsme zvyklí uvařený produkt uchovávat v lednici až do dalšího jídla. Odbornice na výživu a výživová poradkyně Jen Messerová nám řekne, zda je bezpečné skladovat zbytky rýže a kdy není bezpečné ji jíst.
Nejdůležitějším pravidlem je uchovávat uvařenou rýži vždy v chladničce. Bakterie se na některých potravinách množí rychleji než na jiných a rýže patří mezi ty první. Díky vlhkému prostředí je náchylná k růstu škodlivé mikroflóry, zejména pokud je ponechána dlouho při pokojové teplotě. V důsledku toho se výrobek kazí a může se na něm dokonce objevit plíseň.
Neměli bychom zapomínat ani na spory Bacillus cereus, které žijí na syrových obilovinách a vařením se ne vždy zničí. Odbornice na výživu Shelley Raelová vysvětluje: „Když necháte vařenou rýži při pokojové teplotě, mohou se tyto bakterie množit a produkovat toxiny, které jsou odolné vůči vysokým teplotám. V důsledku toho nejsou při opětovném ohřevu zničeny, což vede k otravě.“
Rýže by se měla do hodiny po uvaření odložit do chladničky. Tam může být skladována až 3-4 dny. Pokud si uvědomíte, že ani v této lhůtě ji nebudete moci sníst a je škoda ji vyhodit, zmrazte uvařenou rýži – vydrží až 6 měsíců.
Nepříjemný zápach a neobvyklá struktura, například slizká nebo lepkavá, jsou známkou zkažení. Odborník na výživu Rael radí být opatrný a nikdy nedávat zbytky, které byly skladovány déle než 3-4 dny, malým dětem, těhotným ženám nebo lidem s oslabeným imunitním systémem.
Dříve „Gastronome“ prozradil, jak uvařit ochucenou zelenou rýži.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #ris**]. ?