Křupavé zlatavé bunniki si oblíbí všichni milovníci brambor.
Kartoplyaniki – recept v náš krajan / depositphotos.com, screenshot YouTube
Chutné kartoplyaniki nenechají lhostejným žádného milovníka brambor. Zveřejňujeme tradiční recept z Ivano-Frankovské oblasti, který se vyznačuje obzvlášť lákavou křupavou kůrkou. Tam se tomuto pokrmu říká „burniki“, protože místo „brambor“ se říká „burka“.
Kartoplyaniki se připravují z bramborové kaše, do které se přidávají dva druhy mouky a smaží se na pánvi nebo v troubě. Tradiční recept je velmi jednoduchý, takže pro zpestření lze přidat nádivku z hub, zelí nebo zeleniny. Velmi chutné jsou ukrajinské kartoplyaniki s přídavkem masa nebo kůží.
Jak připravit tradiční bramborové kartoplyaniki – recept krok za krokem
Ingredience:
- brambory – 1,5 kg;
- pšeničná mouka – 3 polévkové lžíce;
- kukuřičná mouka – 100 g (a několik lžic na posypání);
- sůl, pepř podle chuti;
- olej na smažení.
Brambory uvařte doměkka (20-30 minut). Oloupejte je a rozmačkejte mlýnkem na maso nebo šťouchadlem. Směs osolíme a přisypeme nejprve bílou mouku (aby se kousky nerozpadaly) a poté kukuřičnou mouku (pro zjemnění).
Těsto hněťte rukama, dokud se z něj nestane jednolitá hmota. Pokud se směs rozpadá a nedrží pohromadě, můžete přilít několik lžic oleje nebo rozšlehat vajíčko a znovu promíchat.
Před přípravou bramborových placiček je namočte do kukuřičné mouky, aby byly křupavé. Stůl posypeme moukou a mokrýma rukama tvoříme buchtičky – můžeme je udělat velké, na celou pánev, nebo malé. Naplňte je kukuřicí a vložte je na rozpálenou pánev s rozehřátým olejem.
Kartoplypaniki s houbami / depositphotos.com
Kartoplyaniki uvařte na pánvi na mírném ohni, aby se uvařily zevnitř. Pokud se při tom olej vsákne, dolije se. Malé kousky smažte 2-3 minuty z každé strany. Velké kusy – 10 minut z každé strany a obracejte je širokou miskou. Podáváme jako chléb k polévkám, vývarům a omáčkám.
Pokud připravujeme bramborové buchty se zelím, masem nebo houbami, přidáme dovnitř těsta již připravenou náplň. Zelí lze užívat jak syrové, tak i kysané. Přísady osmažte do uvaření a rozložte je na tence rozválený základ. Poté výrobky vytvarujeme a upečeme stejným způsobem jako bramborové placičky bez náplně.