Mytí a namáčení sušeného ovoce není jen otázkou chuti – je to otázka zdraví.
Jak omýt sušené švestky před konzumací / foto depositphotos.com
Kuchaři, kteří vaří podle receptů, se často setkávají s doporučením sušené ovoce před použitím namočit. Odkud se však tato rada vzala a je tak nutná? Možná není nic špatného na tom sníst pár neumytých sultánek? Prozradíme vám, zda je nutné meruňky a další sušené ovoce omývat a jak to správně udělat.
Je třeba sušené švestky, meruňky a sultánky omývat?
Než začneme meruňky a další sušené ovoce omývat, musíme pochopit, proč to děláme.
Pokud sušené ovoce kupujeme na váhu (zejména na trhu), je nutné je umýt. Tyto výrobky totiž mohou být kontaminovány prachem, bakteriemi, plísněmi a dalšími mikroorganismy. A také se jich mohli dotknout další kupující. Namáčením sušeného ovoce se chráníme před kontaminací mikroby a nemocemi, které se přenášejí prostřednictvím neumytého ovoce.
Průmyslové balené sušené ovoce může rovněž představovat riziko. Pro dlouhou trvanlivost a atraktivní vzhled na trhu se ošetřuje oxidem siřičitým. Pro zdravé lidi je neškodný, ale v případě alergie nebo astmatu může vyvolat záchvat. Tato látka je rozpustná ve vodě, takže je nutné ji namočit.
Jak správně umýt meruňky a sušené švestky, depositphotos.com
Jak správně umýt sultánky a meruňky
Veškeré sušené ovoce se doporučuje důkladně omýt pod tekoucí vodou v cedníku. Obvykle to stačí k tomu, abyste se zbavili choroboplodných zárodků. Dále se jemnosti zpracování liší ovoce od ovoce.
Metoda, jak prát sušené švestky a meruňky, stejný. Doporučuje se vložit tyto plody do hluboké mísy a zalít horkou vodou. V závislosti na velikosti je namáčejte 30 až 60 minut. Poté budou bezpečné ke konzumaci a také měkké a jemné.
Sultánky opláchněte pod tekoucí horkou vodou a poté je namočte na 10-20 minut. To je obvykle dostatečná doba na to, aby bobule nabobtnaly a změkly. Pokud se chystáte sultánky použít při pečení, pak je po opláchnutí dejte na cedník a osušte a poté sušené hrozny obalte v mouce. Poté je můžete vmíchat do těsta.