Jerky: co to je, jak ho připravit doma a jak ho správně skladovat – odpovědi šéfkuchaře řezníka

Jerky: co to je, jak ho připravit doma a jak ho správně skladovat – odpovědi od kuchaře řezníka

Jerky se podávají jako předkrm v restauracích a hospodách, v obchodech se prodávají hotové – a jejich cena je poměrně vysoká, pokud jde o hmotnost. Ale jak se objevily v našem jídelníčku a jak připravit sušené maso doma – říká Sergej Babič, kuchař-uzenář v restauracích Meat Dealers a Lamb.

Obsah: Sýrky z masa a zeleninových výrobků, které se prodávají v restauracích, v nichž se prodávají, a v nichž se prodávají v restauracích, v nichž se prodávají:

  • Co jsou to blbci
  • Jak je připravit doma a správně skladovat
  • Jak a s čím je jíst

Co jsou škubánky

„Jerki“ (keč. ch’arki) z jazyka jihoamerických indiánů Kečuánů znamená „sušené maso“. Jerky je jedním z nejstarších způsobů zpracování potravin; takto upravené maso lze dlouho skladovat a stále si zachovává všechny své výživové vlastnosti.

Andské sušené maso, vyráběné v Peru, Bolívii a Chile, se vyrábí z alpaky nebo lamy. V Brazílii se vyrábí z hovězího masa. Existují také sušené maso z vepřového, kuřecího a jehněčího masa. Také Afrika má svou vlastní variantu – biltong, který se vyrábí z hovězího masa i z nejexotičtějších druhů masa: antilopího, pštrosího a dokonce i sloního.

Jak je vyrobit doma a správně skladovat

Doma lze sušené maso připravit v troubě. Hodí se k tomu jakékoli maso, hlavní je, aby bylo kvalitní: můžete použít hovězí, jehněčí, vepřové nebo drůbeží.

Nejdříve je nutné odstranit veškerý tuk a sádlo, abyste získali čistou svíčkovou. Poté ho nakrájejte na tenké plátky a naložte podle své chuti. Můžete použít i jen sůl a pepř a maso v této směsi marinovat 8 hodin.

Po marinování položte plátky na mřížku a vložte je na 5-6 hodin do trouby vyhřáté na 75 °C. Dvířka trouby je nejlepší nechat pootevřená, aby mohla unikat přebytečná vlhkost. Modely trub se liší, proto je nejlepší sledovat průběh pečení. Po upečení nechte maso vychladnout.

Sušené maso můžete skladovat ve sklenici, ve vzduchotěsné nádobě nebo v zipovém sáčku. Ideálně ve vakuu – trvanlivost tak bude mnohem delší. Trvanlivost ovlivňuje také teplota, při které je skladujete: při pokojové teplotě nebo v lednici. Ale upřímně řečeno, sušené maso obvykle dlouho nevydrží – je velmi chutné.

Jak a s čím je jíst

Škubánky jsou ideální svačinou k pivu, vínu. Jsou také velmi vhodné na túry a výlety: Jerky jsou výživné a v batohu nebo tašce zaberou jen málo místa. Lze je také přidávat do různých pokrmů.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #maso #svačina #pivní svačina #sušení**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: