48 dní bez živočišných bílkovin. Půst je poměrně vážnou výzvou i pro relativně zdravé lidi. Kdo by se měl takových experimentů zdržet a jak mohou takový dietní režim vydržet ti, kteří se pro půst rozhodli? Odpovídá Taťjana Ponomarevová, fyzioterapeutka a nutriční specialistka z kliniky estetické medicíny Premium Aesthetics.
Obsah:
- Jak se postit, aniž byste si poškodili zdraví
- Kdo by se neměl postit
- Jak správně zadat půst
- Jak si připravit stravu během půstu
Jak se postit, aniž byste si poškodili zdraví
Řečeno jazykem dietologie, během 40denního půstu byste měli dodržovat veganský typ stravy, což znamená přísné omezení živočišných bílkovin. Přiznejme si, že lékařská obec není příznivcem žádné drastické revize stravy v jakémkoli směru. Dlouhodobé veganství nemá na organismus nejlepší vliv – vegany vždy snadno poznáte i podle vzhledu: šedozelená kůže, snížený svalový tonus. A ti, kteří tuto dietu drží dlouhodobě, si stěžují na slabost a únavu.
Pro věřící lidi je samozřejmě půst nejen „zvláštní dietou“, ale také duchovní praxí. A tak by si člověk měl sestavit jídelníček tak, aby si co nejvíce zachoval fyzické zdraví.
Kdo by se neměl postit
Taková dieta není vhodná především pro děti. Tělo v prvních letech života rychle roste a vyvíjí se. Chronický nedostatek různých živin (bílkovin, mikroprvků a vitaminů) je plný opožděného vývoje, až po vznik případných onemocnění.
Půst by neměly dodržovat těhotné a kojící ženy. Pokud budou svůj stav kontrolovat pomocí diagnostiky a příjmu potřebných živin, je to možné. Přesto se zastánci výživy ZOJ z různých zemí domnívají, že je třeba snažit se získat všechny potřebné látky z potravy a stravu pak doplnit doplňky stravy. Je důležité si uvědomit, že mnoho žen vstupuje do těhotenství s nedostatkem různých látek – stejně tak kyseliny listové a železa, a tyto složky jsou pro vývoj plodu velmi důležité! A tento nedostatek může vést k rozvoji patologických stavů u novorozenců.
Další skupinou lidí, pro které je půst zakázán, jsou lidé s řadou nekompenzovaných onemocnění (cukrovka, poruchy štítné žlázy, různé typy enzymových deficitů atd.) a také starší lidé. Ve všech těchto případech je zapotřebí větší množství řady vitaminů a stopových prvků a také pravidelný příjem celého souboru aminokyselin. Veganství je spojeno s prudkým zhoršením zdravotního stavu.
Jak správně zahájit půst
Během období půstu se doporučuje kompenzovat nedostatek vitamínů a minerálů pomocí doplňků stravy.
V ideálním případě je nutné podstoupit poměrně podrobnou diagnostiku organismu. Je důležité podívat se na chemii krve, rovnováhu hormonů, koncentraci minerálů a vitaminů a prostudovat aktivitu enzymů. Pokud podle některých zdravotních ukazatelů existuje riziko, že je odmítání živočišných potravin může zhoršit, je lepší se půstu vzdát. Pokud je člověk relativně zdravý, je vhodné sestavit spolu s odborníkem na výživu pestrý jídelníček ze zdravých rostlinných produktů a chybějící složky přijímat ve formě doplňků stravy.
Je žádoucí, abyste před začátkem půstu již měli zkušenost s vykládacími dny výhradně na rostlinných potravinách. To vám usnadní snášet omezení.
Mohu během půstu zhubnout? V zásadě ano, pokud máte nadměrné tukové zásoby. Pokud je však nemáte a strava není vyvážená na bílkoviny, neměli byste se z hubnutí radovat. V takovém případě se bude redukovat na úkor svalové tkáně. A to je plné snížení svalového tonusu a síly.
Jak připravit stravu během půstu
Hlavním problémem postní diety je nedostatek bílkovin. Aby tělo správně fungovalo, měly by být všechny aminokyseliny v určitém poměru dodány pokud možno současně v jednom jídle. Tyto látky jsou složkami pro stavbu tělesných bílkovin: buněk, hormonů a enzymů. Kombinací živočišných a rostlinných bílkovin je mnohem snazší získat kompletní sadu esenciálních aminokyselin. Je velmi obtížné kombinovat takový výběr výhradně z rostlinných potravin, a to dokonce při každém jídle.
Navíc bílkoviny (zejména živočišné) dodávají pocit sytosti. Snížení jejich množství ve stravě často vede ke zvýšené chuti k jídlu a zvýšenému hladu. Nejsnazší způsob, jak tento hlad uspokojit, jsou sacharidy. Zpravidla se v tomto případě používá jakékoliv pečivo. Není náhodou, že mnoho lidí během půstu nehubne, ale naopak přibírá.
Při sestavování postního jídelníčku berte v úvahu následující skutečnosti:
Maximálně kombinujte bílkovinné produkty. Váš jídelníček by měl obsahovat luštěniny různých druhů: fazole, hrách, cizrnu, fazole mungo, čočku všech druhů. Nejenže jsou rekordmany mezi rostlinnými potravinami co do obsahu bílkovin (až 28 g na 100 g), ale také obsahují maximální množství esenciálních aminokyselin. Snažte se tyto potraviny zařadit do svého každodenního jídelníčku. Vyhledávejte ořechy a semena (až 30 g bílkovin na 100 g), houby (až 4 g bílkovin na 100 g) a celozrnné obiloviny (až 10 g bílkovin na 100 g).–12 g bílkovin na 100 g).
Kontrolujte příjem sacharidů. Dokonce i celozrnné! Nakonec se stejně nakonec rozloží na glukózu. Do svého denního jídelníčku můžete zařadit asi 150 g celozrnných obilovin nebo těstovin, pár krajíců celozrnného chleba.
Častými vedlejšími účinky hladovky jsou poruchy funkce trávicího traktu. To je způsobeno prudkým zvýšením množství rostlinných potravin ve stravě. Abyste tomu předešli, snažte se zeleninu a ovoce tepelně upravovat a minimalizujte konzumaci syrových rostlinných produktů. Můžete je trochu spařit ve vlastní šťávě.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #dieta #Půst #půstní #píseň**]. ?