Kukuřice: přínosy a škody pro lidský organismus

Kukuřice: přínosy a škody pro lidský organismus

Kukuřice je častým hostem na našich stolech, oblíbeným produktem dětí i dospělých. Je však její přínos pro organismus tak jednoznačný a stojí za to uvažovat o možných škodách? Pojďme to zjistit!

O čem si povíme v článku:Kukuřice: historie výskytu, místa růstu, sezónnostSložení kukuřice (vitamíny, minerální látky, glykemický index a kalorie)Výhody kukuřice pro mužeVýhody kukuřice pro ženyVýhody kukuřice pro dětiMožná škodlivost kukuřiceJe vařená kukuřice užitečnáKonzervovaná kukuřice užitečnáJak vybrat a skladovat kukuřiciCo vařit z kukuřiceKukřičné palačinky s kukuřicíKukřičná krémová polévka s kukuřicí

Kukuřice: historie výskytu, místa růstu, sezónnost

Při slově „kukuřice“ si někdo představí vařený klas, někdo popcorn a někdo sklenici se zlatými zrnky namalovanými na etiketě. Starší lidé si samozřejmě vzpomenou na „geniální“ pokus Nikity Chruščova udělat z kukuřice královnu polí. Proč s takovým nápadem přišel, jak a kdy tato rostlina vznikla, kdo přišel s nápadem „odpálit“ zlatá zrnka a podávat je v kinech, se dozvíte právě teď.

Kukuřice (neboli kukuřice) je jednou z nejstarších obilovin: historici tvrdí, že se ve středním Mexiku pěstovala už před 7000 lety. Mimochodem, byli to právě staří indiáni, kteří objevili vlastnost kukuřice „vybuchovat“ pod vlivem vysoké teploty. Byl to však jen jeden ze způsobů využití zlatých zrn, a vůbec ne ten hlavní.

Později se kukuřice začala masově pěstovat na území dnešních USA a Jižní Ameriky. A lidé si na „výbušnou“ vlastnost zrn vzpomněli až na konci 19. století a tímto způsobem začali vyrábět rychlou a chutnou svačinu. Mobilní stroje, které vyráběly popcorn během několika minut, byly umístěny v parcích, na rušných ulicích a v blízkosti kin, která se stávala módou. Poslední nápad byl obzvlášť úspěšný: lidé si kupovali nafukovací kukuřici a chodili se dívat na filmy. A později se popcorn začal prodávat přímo v kinech.

Kukuřici přivezl do Evropy v 15. století Kolumbus, kde ji rychle ocenili. Do Ruska se tato obilnina dostala o dvě století později: nejprve se používala jako zahradní rostlina, později jako krmivo pro dobytek. A v 60. letech 20. století se Chruščov rozhodl nasytit zemi a nařídil pěstovat kukuřici všude, a to v průmyslovém měřítku, přičemž zabírala pole dříve určená pro žito a pšenici. Teplomilné plodině se však ve středním pásmu příliš nechtělo a kolchozníci pěstování této „exotiky“ příliš nerozuměli. V důsledku toho se myšlenka „kukuřice je druhý chléb“ nerozvinula. Nicméně dodnes se u nás kukuřice pěstuje na jihu země, a to ve velkém množství: Rusko patří mezi deset předních zemí v pěstování této obilniny. Sklizeň probíhá obvykle od července do října. V pěstování kukuřice mají před světem náskok USA, Čína, Argentina a Brazílie.

Složení kukuřice (vitamíny, minerální látky, glykemický index a kalorie)

Vzhledem k velkému množství sacharidů ve složení kukuřice je výborná k zahnání hladu.
Díky vysokému množství sacharidů v kukuřici je kukuřice skvělým prostředkem k zahnání hladu (Shutterstock/FOTODOM)

Než si podrobněji povíme o složení kukuřice, zaměřme se na nutriční a energetickou hodnotu tohoto produktu.

Takže 100 g vařené kukuřice obsahuje 3,2 g bílkovin, 1,2 g tuku, 19 g sacharidů a pouze 86 kcal. Sacharidy jsou energie! Proto kukuřice dobře a na dlouhou dobu zasytí hlad.

Obsahuje kukuřice vitamíny? Samozřejmě! Kukuřice je bohatá na vitaminy A, E, C a B, draslík, vápník, křemík, fosfor, hořčík a selen. Někteří dokonce tvrdí, že obsahuje mikrodávky zlata! Jak moc je konzumace tohoto drahého kovu prospěšná, není zcela jasné, ale i tak je velmi příjemné si tuto skutečnost uvědomit.

A kukuřice má také hodně cukrů, což do značné míry určuje její kulinářské využití. A mimochodem, díky svému nepříliš vysokému hypoglykemickému indexu se tento produkt doporučuje diabetikům. A nejen to, některé studie dokazují, že pravidelná konzumace kukuřice zabraňuje vzniku cukrovky 2. typu. Přesto vysoký obsah škrobu v jejích zrnech vyžaduje zvláštní pozornost. Proto by se lidé trpící cukrovkou měli před zařazením kukuřice do svého jídelníčku poradit s lékařem.

A přesto je složení tohoto produktu zcela hodné respektu. Vysoký obsah vitaminů skupiny B a hořčíku dělá z kukuřice skutečný „lék“ proti stresu. Pozitivní vliv tohoto produktu na kardiovaskulární systém a zrakové orgány je nepopiratelný. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá konzumace kukuřice normalizovat trávení a zlepšovat metabolismus. Játra mají zlatá zrna obzvlášť ráda, protože látky v nich obsažené snižují hustotu žluči a tlumí záněty.

Přínosy kukuřice pro muže

Četné studie potvrzují, že pravidelná konzumace kukuřice pomáhá zlepšovat funkci močových orgánů a předcházet zánětům prostaty.

Pokud se věnujete fitness, snězte hodinu před odchodem do posilovny misku kukuřičné kaše a budete mít dostatek energie na celý trénink. Pravidelná konzumace tohoto produktu v jakékoliv formě má příznivý vliv na cévy, protože minimalizuje možnost vzniku cholesterolových plaků na jejich stěnách.

Přínosy kukuřice pro ženy

Kukuřice obsahuje vitamin E a kyselinu listovou
Kukuřice obsahuje vitamin E a kyselinu listovou (Shutterstock/FOTODOM)

Zástupkyně něžného pohlaví jistě potěší, že vitamin E, na který je kukuřice bohatá, zabraňuje procesu stárnutí organismu. Kromě toho má tento prvek nejlepší vliv na reprodukční systém, zejména vezmeme-li v úvahu, že mu společnost dělá kyselina listová. Kukuřice je obzvláště užitečná pro nastávající matky, protože její konzumace také snižuje pravděpodobnost vzniku otoků.

Přínosy kukuřice pro děti

Kukuřici lze podávat pouze dětem, které dosáhly věku tří let, pokud ovšem nejsou na tento produkt alergické. Přítomnost vitaminu A v ní přispěje k dobré práci dětského zraku a vápníku – k tvorbě silných kostí a zubů.

Možná škodlivost kukuřice

Je zřejmé, že kukuřice, stejně jako jakýkoli jiný produkt, může způsobovat alergické reakce, a to nejen u dětí. V takovém případě by se od ní samozřejmě mělo upustit. Lidé s chronickými onemocněními trávicího traktu by kukuřici jíst neměli: hrubá vláknina může způsobovat nadýmání ve střevech a bolestivé pocity. A jak jsme již uvedli výše, diabetici by měli tento výrobek užívat s opatrností (otázky diety je třeba konzultovat s lékařem).

Je vařená kukuřice užitečná

Vařená kukuřice si zachovává všechny prospěšné vlastnosti syrového klasu.
Vařená kukuřice si zachovává všechny zdraví prospěšné vlastnosti syrového klasu (Shutterstock/FOTODOM)

Vše výše uvedené o syrové kukuřici plně platí i pro kukuřici vařenou bez soli (není to nejzdravější produkt pro kardiovaskulární a močový systém). Díky nízkému obsahu kalorií jsou kukuřičné klasy skvělou variantou svačiny během dne.

Je konzervovaná kukuřice zdravá

Konzervovaná kukuřice obsahuje méně živin než kukuřice vařená: ať se na to díváte jakkoli, určité zpracování kukuřice pro dlouhodobé skladování je cítit. Kromě toho se do konzervované kukuřice někdy přidává cukr, a proto by ji měli opatrně konzumovat ti, kteří trpí cukrovkou nebo se snaží zhubnout.

Jak vybírat a skladovat kukuřici

Čím je kukuřice mladší, tím je sladší a šťavnatější.
Čím mladší je kukuřice, tím je sladší a šťavnatější (Shutterstock/FOTODOM)

Pokud mluvíme o plechovce téže konzervy, pak je vše jednoduché: podívejte se na složení (čím kratší, tím lepší) a datum spotřeby. Pokud ale kupujete kukuřičné klasy, je věc trochu složitější. Především stojí za to si uvědomit, zda kukuřice, kterou máte před sebou, není krmná: vaření takové kukuřice vám zabere poměrně hodně času a výsledek bude velmi neuspokojivý, protože zrna se ukáží jako nechutná a tvrdá. „Správná“ kukuřice má tedy světle žlutou barvu. Zrna krmné kukuřice jsou jasně žlutá, pro neznalého člověka vzhledově atraktivnější.

A pamatujte: čím je kukuřice šťavnatější, tím je mladší a sladší. Zkuste jemně propíchnout jedno zrnko na klasu. Je v něm hodně šťávy? Neváhejte a kupte si kukuřici: její gastronomické vlastnosti vás nezklamou.

Jak dlouho lze kukuřičné klasy skladovat? Při pokojové teplotě ne déle než 3 dny. Ale v chladničce vydrží klasy bez listů nejméně týden, nebo dokonce dva! Jen je nezapomeňte předem zabalit do papíru: nedávejte je do igelitového sáčku, jinak kukuřice začne hnít.

Pokud chcete, kukuřičná zrna zamrazte. Za tímto účelem je oddělte od klasu a uspořádejte v jedné vrstvě na plastové desce. Vložte je na 2 hodiny do mrazáku. Poté můžete zrna zabalit do sáčků a poslat je zpět do mrazničky.

Co vařit z kukuřice

Zdá se nám, že nelze vymyslet lepší způsob přípravy kukuřičných klasů než jejich grilování na roštu! Pokud je však připravíte správně, je z nich také velmi chutný pokrm. Oloupané klasy vložte do hrnce s vroucí vodou a nechte je na mírném ohni 8-15 minut, podle stupně zralosti. Poté je třeba kukuřici ihned sníst a vychutnat si příjemně nasládlou chuť zrn, ochucenou pouze rozpuštěným máslem.

Kromě toho lze kukuřici použít jako přísadu do dalších pokrmů: hodí se k zelenině, drůbeži a vepřovému masu, k rýži, bramborám a rybám. A z kukuřice lze také připravit lahodné lívance a výbornou krémovou polévku, o jejichž recepty se s vámi právě teď podělíme.

Kukuřičné lívance

Tyto lívance můžete jíst obyčejné nebo z nich připravit vegetariánské hamburgery: v obou případech jsou vynikající a budete spokojeni.

Kukuřičné lívance
Kukuřičné lívance (Shutterstock/FOTODOM)

20 min.

4 porce

K přípravě budete potřebovat:

– čerstvou kukuřici – 2 klasy

– vejce – 2 ks

– mléko – 100 ml

– máslo – 40 g

– mouka – 80-100 g

– kvásek – 1 lžička bez skluzavky

– zelené cibulové stonky – 3-4 ks.

– slunečnicový olej na smažení – podle potřeby

– zakysaná smetana na podávání – podle chuti

– sůl

1 Ostrým nožem opatrně odřízněte zrna z klasů. Vařte je 5 minut ve vroucí vodě. Vyhoďte je do cedníku a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

2 Rozšlehejte vejce s mlékem a rozpuštěným máslem. Vmíchejte mouku prosátou s práškem do pečiva a velkou špetkou soli.

3. Přidejte nakrájenou zelenou cibulku a kukuřičná zrna. Promíchejte, aby se spojily.

4. V pánvi se silným dnem rozehřejte slunečnicový olej. Lžící z těsta vytvořte lívance a smažte je 2 minuty z každé strany. Podávejte horké se zakysanou smetanou.

POZNÁMKA HOSPODYNĚ

Místo zelené cibulky můžete použít jemně nasekanou petrželku, kopr nebo koriandr.

BTW.

Chcete kukuřičné lívance na sladko? Prosím!!! Zelenou cibulku v případě potřeby vynechejte. Přidejte cukr nebo jeho náhražku, plátky na másle osmažených jablek, hrušek, nektarinek – vše se bude hodit.

Smetanová polévka s…

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: