Makadamiový ořech je stromový ořech s jemnou krémovou chutí. Plody této stálezelené rostliny byly poprvé popsány před půldruhým stoletím a dnes je můžete koupit téměř v každém supermarketu. Makadamové plody jsou však – není vždy takový, jak se zdá. Zjistíme, v jakých případech může být škodlivá a jak ji správně používat.
O čem si povíme v článku:Kde makadamie rostePříznivé vlastnosti a kaloriePřínosy makadamie pro ženyPřínosy makadamie pro mužeŠkodlivost australského ořechu pro organismusKdo by neměl jíst makadamiiMakadamie při vařeníJak skladovat a jak vybírat makadamiiJak a kolik makadamie lze jíst.
Kde roste makadamie
Historickou domovinou makadamie je Austrálie, ale dnes se pěstuje také v Brazílii a Kostarice, na Havaji, v Číně a na Novém Zélandu.
Makadamiový strom přináší první plody až po 7 letech
Makadamiový strom je značně rozmarný: je neustále napadán škůdci a první plody se objevují až po 7 letech. Proto je tento ořech tak cenný a patří k nejdražším na světě. S plody se také špatně manipuluje: mají silnou, ale velmi křehkou skořápku, kterou lze snadno poškodit.
Užitečné vlastnosti a kalorie
Makadamové ořechy jsou cenným zdrojem živin, mononenasycených tuků, vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Díky obsahu tuků jsou makadamové ořechy poměrně kalorické – ve 100 g výrobku je asi 720 kcal. V 28 g je obsaženo 58 % denní dávky manganu, dále thiamin, měď, hořčík, železo a vitamíny skupiny B.
Mononenasycené tuky v jeho složení zlepšují činnost kardiovaskulárního systému, snižují špatný cholesterol. Mají nízký obsah cukru a sacharidů, ale je v nich vláknina, takže tyto ořechy lze jíst i při cukrovce. Antioxidanty neutralizují volné radikály a pomáhají předcházet Alzheimerově chorobě a některým druhům rakoviny.
Plody makadamie obsahují více flavonoidů než všechny ostatní stromové ořechy. Tyto antioxidanty snižují riziko zánětů a tokotrienoly, forma vitaminu E s antioxidačními vlastnostmi, chrání před poruchami mozku. Makadamie je vynikajícím pomocníkem v boji proti metabolickému syndromu a nadváze a používá se také při léčbě dystrofie a anorexie.
Neméně silné jsou i hojivé a protizánětlivé účinky australského ořechu: jeho olej se používá dokonce při léčbě ran. Používá se také v kosmetice pro pružnost pokožky, v šamponech a maskách pro růst a posílení vlasů.
Přínosy makadamie pro ženy
Makadamie v jídelníčku žen zpomaluje proces stárnutí pokožky, zpevňuje ji a vyhlazuje – to vše díky antioxidantům skvalenu a tokotrienolům. Zmírňuje také příznaky menopauzy a klimakteria.
Antioxidanty a flavonoidy v makadamii pomáhají v boji proti zánětu a snižují poškození buněk v těle.
Pokud máte citlivou pokožku, může makadamiový olej pomoci při svědění, šupinatění a podráždění. A tinktura ze skořápky australského ořechu je vhodná na akné.
Výhody makadamových ořechů pro muže
Další talent australského ořechu – pozitivní vliv na mužskou reprodukční funkci. Makadamie pomáhá nervovému systému, podporuje srdce a cévy, zejména po 50. roce věku.
Škodlivost australského ořechu pro organismus
Přes všechny výhody může tento ořech v některých případech škodit. Například v případě individuální nesnášenlivosti. A pokud užíváte léky, raději se ještě jednou poraďte s lékařem, protože někdy mohou látky obsažené v makadamii změnit účinek některých léků. Kromě toho je australský ořech kalorický, takže byste měli znát míru.
Kdo by makadamii neměl jíst
Lidem trpícím alergií na ořechy se nedoporučuje zařazovat makadamové ořechy do jídelníčku. Také v období zhoršení onemocnění žaludku, střev a jater je lepší ořechy odmítnout.
Makadamové ořechy v kuchyni
Australský ořech lze konzumovat syrový i pražený. Makadamové ořechy se skvěle hodí k přípravě salátů nebo snídaňové müsli – ořechy dodávají pokrmům strukturu a jemnou chuť a dobře se hodí k ovoci, zejména k mangu a ananasu.
Makadamové ořechy se používají při pečení i při přípravě dezertů.
Drcené makadamové ořechy se strouhankou a kořením vytvoří křupavou kůrčičku na kuřecích prsou nebo vepřových kotletách. Jsou dobré také na grilované steaky nebo jehněčí pečeni. Australské vlašské ořechy jsou také nepostradatelné při přípravě dezertů.
Jak skladovat a vybírat makadamové ořechy
Makadamové ořechy se prodávají ve skořápce nebo ve vyloupané formě. Výběr závisí na vašich preferencích a cílech. Povrch kvalitního ořechu by měl být hladký a rovný, bez známek plísně. Popraskané nebo odbarvené plody by se měly dát stranou.
Čerstvé vlašské ořechy jsou na dotek pevné a hutné. Měkké a houbovité ořechy jsou známkou špatné kvality nebo starého výrobku.
Neloupaná jádra lze při skladování na chladném a suchém místě použít k potravinářským účelům do jednoho roku. Ořechy bez skořápky ve vakuovém balení zůstávají čerstvé šest měsíců, v běžném balení nebo v kontejneru až 3 měsíce.
Jak a kolik makadamových ořechů lze sníst
Pokud jste si koupili syrové ořechy, můžete je rozlousknout kladivem nebo kleštěmi: zabalte ořech do ručníku a klepejte na něj kladivem. Při použití kleští ořech příliš nemačkejte, abyste nepoškodili jádro.
Doporučená denní dávka makadamových ořechů je 10-12 ořechů.
Ořechy pražte na suché pánvi 5-7 minut za stálého míchání. V případě potřeby můžete přidat trochu olivového oleje.
Pro dosažení maximálního zdravotního prospěchu se doporučuje jíst maximálně 20-30 g ořechů denně – to je 10-12 kusů.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #macadamia**]. ?