Pokud chcete zlepšit své zdraví, odborníci vám doporučují, abyste si začali hlídat svůj jídelníček.
Bílé pečivo, sladké nápoje a zpracované maso – na seznamu nejškodlivějších výrobků / pixabay.com, depositphotos.com
Pokud chcete zlepšit své zdraví prostřednictvím výživy, začněte tím, že odmítnete řadu výrobků, které nemají se zdravou výživou nic společného. Odborníci na výživu a lékaři ujišťují, že zdravá strava hraje nesmírně důležitou roli pro celkové zdraví a pohodu, stejně jako pro prevenci mnoha nemocí, píše Prevention.
Kardiolog Francisco Lopez-Jimenez, MD, uvedl, že zdravá strava by měla být bohatá na ořechy, kvalitní rostlinné oleje, luštěniny, celozrnné výrobky, ovoce. Měla by také obsahovat malé množství živočišných produktů, s výjimkou mléčných výrobků a ryb.
„To neznamená, že si nikdy nemůžete dopřát to, co je považováno za nezdravé jídlo, ale klíčové je pochopení kontroly porcí při jeho konzumaci,“ zdůraznil výživový poradce Jim White.
Doporučuje držet se tohoto rozdělení potravin: Doporučujeme, abyste si rozdělili 75 % zdravých potravin a 25 % ostatních potravin a pamlsků, které máte rádi.
Odborníci vyjmenovali 15 potravin, které byste měli omezit nebo úplně vyřadit ze svého jídelníčku, abyste se zdravě a vyváženě stravovali.
1. Sladké sycené nápoje
Do sycených nápojů lze zařadit sodovky, které patří mezi nejhorší potraviny, a to především kvůli vysokému obsahu cukru. Odborníci varují, že ti, kteří konzumují sladké nápoje, jako jsou limonády, mají větší pravděpodobnost obezity, cukrovky 2. typu, srdečních onemocnění, zubního kazu a dny.
2. Syrové nebo nedostatečně tepelně upravené maso
Konzumace syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného masa může být velmi nebezpečná, protože jakýkoli syrový výrobek může obsahovat bakterie a případně mít škodlivý vliv na zdraví lidí s oslabenou imunitou, uvedl doktor Rahul Bhandari.
3. Snídaňové cereálie
Suché snídaňové cereálie obsahují zpracované obiloviny, které jsou zdraví škodlivé, varuje doktor Mark Cucuzella, rodinný lékař. Tento výrobek má neuvěřitelně vysoký glykemický index, který dramaticky zvyšuje hladinu cukru v krvi, říká. Trvale vysoká a nízká hladina cukru v krvi může časem vést k metabolickým a stravovacím poruchám, které přispívají k obezitě a inzulínové rezistenci.
4. zpracované maso
Slanina, klobásy nebo párky v rohlíku mohou vašemu srdci spíše uškodit než prospět. Bylo prokázáno, že mnoho látek používaných při konzervaci masa zvyšuje riziko vzniku rakoviny, hypertenze a dalších onemocnění, ujišťuje doktor López Jiménez.
5. Alkohol
Kromě toho, že alkohol nepřidává žádnou výživovou hodnotu a obsahuje většinou prázdné kalorie, vážně ovlivňuje metabolismus, protože je toxický, vysvětluje White.
Konzumace alkoholu zpomaluje oxidaci tuků. To znamená, že vaše tělo zpracováváním alkoholu spaluje méně tuku. Nedávná studie navíc zjistila negativní korelaci mezi alkoholem a délkou života a uvádí, že i jeden nápoj denně může zkrátit život o 2,5 měsíce.
6. Transmastné kyseliny
Umělé transmastné kyseliny nemají žádnou výživovou hodnotu. I malé množství potravin obsahujících transmastné kyseliny může výrazně zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění, říká Dr. Lopez Jimenez. Obvykle se vyskytují ve formě částečně hydrogenovaných tuků a lze je nalézt v pečivu, popcornu a dalších potravinách. Navíc smažení může přeměnit kvalitní oleje na transmastné tuky.
7. energizéry
Stejně jako šumivé nápoje obsahují energetické nápoje velké množství cukru, fruktózy. Ty mohou být metabolizovány v játrech, která si s nimi nedokážou poradit. To časem vede k obezitě tohoto orgánu, která je základem inzulínové rezistence.
8. Umělá sladidla
Pokud se vyhýbáte kaloriím výběrem umělých sladidel, jako je aspartam, vězte, že mohou být také zdraví škodlivá. Navzdory nulovému obsahu kalorií stále přispívají k přibývání na váze a mohou změnit střevní mikrobiom, což ovlivní vstřebávání živin, metabolismus a regulaci glukózy.
9. Šťávy
100% ovocná šťáva může zvýšit hladinu cukru v krvi a také vás připravit o jednu z největších výhod ovoce – vlákninu.
Konzumací džusu měníte ideální potravinu na něco, co se z hlediska biochemických účinků na náš metabolismus podobá spíše sladkým limonádám. Je lepší jíst ovoce a zeleninu než pít džusy. Nebo si připravte smoothie.
10. Cukr a kukuřičný sirup
Výzkumy ukazují, že přidaný cukr v potravinách a nápojích může lidem ztížit příjem potřebných živin. Cukr navíc není jediným sladkým produktem, kterému je třeba se vyhýbat.
„Experimenty ukázaly, že zvířata krmená kukuřičným sirupem s vysokým obsahem fruktózy mohou onemocnět cukrovkou. Kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy zvyšuje hladinu cukru rychleji než dokonce cukrová třtina,“ řekl nám doktor Lopez Jimenez.
11. Rafinované rostlinné oleje
Rafinovaný rostlinný olej se používá k vícenásobnému smažení. Pokud konzumujete několikrát zahřátý olej, dochází v játrech k oxidačnímu stresu, říká doktor Mark Cucuzella.
12. jídlo s sebou
Objednávání jídla z oblíbené restaurace je pohodlné, ale může být nebezpečné pro vaše zdraví.
„Když si kupujete hotové jídlo, máte mnohem menší kontrolu nad velikostí porce nebo množstvím přidané soli, cukru a tuku. To vše může ovlivnit váš krevní tlak, hladinu cholesterolu a velikost pasu,“ říká odborník.
13. Bílé pečivo
Bílý chléb má minimální výživovou hodnotu, tvrdí doktor Lopez Jimenez. Obsahuje jen málo vlákniny nebo vůbec žádnou a mnoho živin bylo odebráno procesem bělení pšenice.
Místo toho byste měli dávat přednost 100% celozrnnému chlebu, který obsahuje více živin a může dokonce pomáhat udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, zatímco bílý chléb má opačný účinek.
14. Mražená jídla s vysokým obsahem tuku
Před vložením mraženého jídla do nákupního košíku pečlivě zkontrolujte složení výrobku, zejména obsah kalorií, sodíku a tuku. Mražená jídla mohou být škodlivá pro zdraví a regulaci hmotnosti, vysvětluje Whiteová, protože často obsahují „vysoké množství sodíku a tuku s konzervanty“.
15. Sladké pečivo
Sladké pečivo má „nedostatečnou výživovou hodnotu a vysoký obsah kalorií, ale vůbec nezasytí“, říká White. Tyto výrobky mají také vysoký obsah přidaného cukru a nasycených transmastných kyselin, které přispívají k vysoké hladině cukru a cholesterolu v krvi.
Již dříve My informoval o nejškodlivějším druhu kávy. Kardiologové tvrdí, že káva s přidaným cukrem je pro srdce naprosto škodlivá. Týká se to karamelového macchiata, frappuccina a podobně.
Tyto nápoje často obsahují stovky kalorií, velké množství cukru a nezdravých tuků, které negují jakýkoli potenciální zdravotní přínos kávy.