Chléb připravený na pánvi chutná lépe než chléb koupený v obchodě – zkuste to sami a přesvědčte se.
Chléb na pánvi bez trouby / depositphotos.com, YouTube
Věděli jste, že k přípravě chutného domácího chleba nemusíte mít troubu? Upečený na pánvi chutná stejně dobře jako ten tradiční. Nemusíte měnit recept a ingredience známého pokrmu.
Poradíme vám, jak připravit vzdušný chléb na pánvi bez použití trouby nebo pekárny chleba. Zaručujeme, že pokrm se povede napoprvé, a to i těm, kteří se pečením dosud nezabývali. A po jeho ochutnání už nebudete chtít kupovat chleby z obchodu.
Chléb bez trouby na pánvi
Ingredience:
- voda – 300 ml;
- mouka – 500 g;
- sušené droždí – 5 g;
- cukr – 1 lžička;
- sůl – 1 lžička;
- slunečnicový olej – 1 litr.
Budete také potřebovat pánev se silným dnem a vysokými stěnami. Droždí musí být čerstvé.
Zahřejte vodu na teplotu přibližně těla, nalijte ji do velké mísy. Rozpusťte v ní cukr a droždí a promíchejte. Oparu nechte 5-10 minut louhovat. Poté postupně vmíchejte mouku prosátou přes síto. Těsto uhněťte do hladka, nejprve lžící a poté rukama. V hnětení pokračujte, dokud se směs přestane lepit na kůži.
Hotové těsto shromážděte na hromádku, přikryjte utěrkou a dejte na 1 hodinu na teplé místo. Během této doby by mělo zdvojnásobit svůj objem. Znovu ho prohněťte rukama. Stěny a dno pekáče vymažte olejem a vložte do něj těsto, které rovnoměrně rozprostřete po celém pekáči. Přikryjte a nechte znovu kynout dalších 30 minut.
Zapněte nejnižší teplotu a chléb v pánvi vařte asi 30 minut pod pokličkou. Pravidelně kontrolujte, zda se spodní strana nepřipaluje. Když je chléb opečený, otočte ho a vařte dalších 30 minut. Hotový chléb zabalte do utěrky, dokud nevychladne.