Ať už jahody koupíte v obchodě s potravinami, na oblíbeném farmářském trhu nebo si je natrháte na zahrádce, je třeba je dobře umýt. Libanonská šéfkuchařka a populární foodblogerka Samira Kazan vysvětluje, jak bobule dobře umýt a déle je uchovat.
Samira Kazan uvádí, že existuje několik metod. Každý si bude moci vybrat tu správnou pro sebe a nejenže jahody dobře omyje od všech bakterií, ale také udrží plody čerstvé po dobu čtrnácti dnů.
Neumývejte hned
Samira Kazan doporučuje uchovávat neumyté jahody v lednici a tento způsob uchovávání bobulí označuje za klasiku.
„Jahody můžete umýt až před konzumací. Voda odplaví bakterie a spory plísní, ale nadměrná vlhkost může způsobit rychlejší zkažení produktu. Jahody je nejlepší skladovat v děrované nádobě, kde cirkuluje vzduch. Až je budete chtít sníst, stačí je dobře opláchnout pod studenou vodou z kohoutku,“ radí šéfkuchař.
Octový roztok
Druhá metoda je vhodná pro ty, kteří se obávají bakterií a plísní a snaží se prodloužit trvanlivost bobulí. Samira Kazan navrhuje namočit bobule do slabého roztoku bílého octa. Kyseliny pomohou zničit případné bakterie a spory plísní. Poté je však třeba výrobek znovu opláchnout vodou, abyste se zbavili octového zápachu.
Roztok se připravuje z poměru 1 dílu 9% octa se 3 díly vody. Bobule by se v něm měly uchovávat asi pět minut. Poté je důkladně opláchněte v cedníku a nechte uschnout na ručníku. Když jsou jahody suché, lze je skladovat v chladničce, v nádobě s cirkulací vzduchu, píše The Country Living.
Horká voda
„Pokud nemáte po ruce ocet, ale chcete mít jistotu, že na bobulích není plíseň nebo nečistota, můžete použít metodu nutričního vědce Harolda McGeeho. Ten navrhuje použít vodu o teplotě 52 stupňů. V ní je třeba nechat bobule pouhých 30 sekund. Tím se zničí všechny bakterie, aniž by došlo k poškození plodů,“ vysvětluje Samira Kazan.
Gastronome nedávno psal o tom, jak vybírat nádoby na skladování potravin.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #jahody #tipy šéfkuchaře**]. ?