Je známo, že dlouhodobé skladování vajec může ovlivnit strukturu výrobku a změnit některé jeho vlastnosti. Šéfkuchař a uznávaný britský kulinářský odborník Dean Harper prozradil tajemství, jak správně skladovat vejce, aby se bílkovina nestala vodnatou.
Dean Harper říká, že čerstvost vajec poznáte podle stavu bílkovin. Není možné ovlivnit výrobek, pokud již změnil strukturu, ale je možné prodloužit jeho čerstvost.
„Odborníci se už léta přou o to, jak vejce skladovat – v lednici nebo při pokojové teplotě. Jisté je, že v místnosti s vysokou teplotou a nízkou vlhkostí se čerstvost výrobku, a tedy i pevnost bílku, mění rychleji. Proto doporučuji skladovat vejce v lednici,“ vysvětluje Dean Harper.
Šéfkuchař popisuje jako optimální teplotu 4 °C. Podle něj je také nejlepší skladovat vejce v zadní části chladničky, blíže k zadní stěně, kde jsou teplotní výkyvy způsobené otevřením dveří méně patrné, uvádí The Express.
Dean Harper také doporučuje skladovat vejce v obalech zakoupených v obchodě.
„Snažte se ponechat vejce v kartonech. Právě v kartonech, protože jsou speciálně navrženy tak, aby zachovaly čerstvost a chuť vajec a nejlépe zachovávají jejich konzistenci a strukturu,“ zdůrazňuje šéfkuchař.
Podělí se o trik a radí nepoužívat k vaření vejce přímo z lednice. Měla by se vyndat a nechat nějakou dobu ohřát na pokojovou teplotu. Náhlá změna teploty může při vaření způsobit praskliny ve skořápce a snížit vazebné vlastnosti produktu, což může mít negativní vliv na pečivo nebo mleté maso na řízky.
Gastronome nedávno napsal, že vědci vysvětlili, proč byste měli jíst tři vejce denně.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #vajíčka #konzervace potravin #tip šéfkuchaře**]. ?