Začal masopustní týden. Zkontrolujme, zda máme v kuchyni vše na palačinky, rasstegay, kulebyak, vatrušku a další sváteční speciality. Začněme tím hlavním – zde je seznam produktů, které je třeba na masopust nakoupit, aby byla dobrá sváteční tabule.
Obsah:
- Mouka
- Mléko
- Máslo
- Zakysaná smetana
- Tvaroh
- Vejce
- Rostlinný olej
- Kaviár
- Ryby
- Med
- Bobule a ovoce
- Houby
- Zelí
- Nalewkas a medovina
- Čaj
Mouka
Bez mouky se neobejdeme, ať už máme na mysli jakýkoli druh koláčů a palačinek. Mouka může být různá: nejen pšeničná, ale i toastová, ovesná, žitná. Nejlepší palačinky jsou z několika druhů mouky smíchaných v různých poměrech (zejména pokud hlavní roli hraje pšeničná mouka), stejně jako z mouky smíchané s ovesnými vločkami.
Mléko
Kupujte balené mléko, tj. pasterizované mléko, nikoli „trvanlivé“ mléko. Pokud to s palačinkami a koláči myslíte vážně, budete potřebovat hodně mléka: nebude mít čas zkysnout.
Máslo
Smetanové máslo je nezbytné nejen do těsta, ale také na chlebíčky na masopustní stůl.
Nejprve budete potřebovat máslo na těsto. Zadruhé jím budete mazat čerstvě usmažené palačinky a skládat je na sebe. Za třetí, a to je velmi důležitý argument, máslo je nejdůležitější součástí každé normální ruské svačiny: černý chléb s máslem a slanečkem, bílý chléb s máslem a kaviárem, borodinský chléb s máslem a lososem. Takovou svačinu nikdo neodmítne, nikdo.
Nejlepší máslo je to s datem spotřeby 3.–4 měsíce. Mimochodem, na rozdíl od másla ruské výroby se většina másla z Evropy skladuje šest měsíců nebo dokonce rok – a to je alarmující.
Zakysaná smetana
Zakysaná smetana je vlastně hlavní ruská omáčka, a to buď samotná, nebo osolená či oslazená. Ta druhá se bude hodit k palačinkám, lívancům a tvarohovým koláčům.
Tvorog
Pokud je chuť na palačinky s nádivkou, velmi vhodný je tvaroh (maso neuvádíme, protože ti, kteří dodržují půst, se masa vzdávají již v masopustním týdnu). Kromě toho jsou o masopustu velmi dobré tvarohové placky.
Vejce
Vařená vejce se přidávají do salátů, svačin a náplní koláčů
Slepičí vejce se hodí také do těsta a případně k plnění placiček – pokud vás napadne vařit je s rýží nebo péct kulebyaku.
Rostlinný olej
Spinning je původní ruský způsob smažení: vaření v silné vrstvě přehřátého oleje o tloušťce nejméně 1 cm (nebo dokonce 1,5 cm).–2 cm). To znamená, že o masopustu můžete ve fritézách připravovat ananas, koblihy, knedlíky a nejrůznější točené koláče. Ale placky můžete smažit na másle nebo na sádle – podle toho, co máte raději.
Kaviár
Černý kaviár si nemůžeme dovolit a o imitaci černého kaviáru vážně neuvažujeme, ale to není důvod omezovat se na lososový kaviár. Můžeme experimentovat s bílým kaviárem, zejména proto, že je nyní v obchodech dobře zastoupen za poměrně rozumnou cenu.
Mimochodem, před revolucí se pod palačinkami s kaviárem nejčastěji rozuměly právě palačinky s bílým kaviárem z candáta, bílé ryby, kapra, kapra, ceněn byl zejména kaviár štiky. V tradiční kuchyni se obvykle dochucuje buď nadrobno nakrájenou cibulí a rostlinným olejem (následně octem a citronovou šťávou, případně i pepřem), nebo zakysanou smetanou.
Ryby
Ať se na to díváte jakkoli, Den palačinek je záminkou k naložení lososa nebo pstruha. Chcete-li se dozvědět, jak ho nasolit, přečtěte si článek Andreje Bugajského. Nasolená ryba bude dobrá s palačinkami i na chlebu s máslem. Koláče s rybou se budou o masopustu také velmi hodit.
Med
Palačinky se obvykle podávají s tekutým medem
Na palačinky se vyplatí zvolit tekutý, tekoucí med. Obecně platí, že med začíná krystalizovat (včelaři říkají „sednout“) po 2 dnech.–3 měsíce po sklizni. U některých odrůd, jako je akát a kaštan, je to mnohem později, protože obsahují více fruktózy. Akátový med má klasickou, jemnou, nikoliv mazlavou chuť (proto se nejčastěji používá v cukrovinkách), zatímco kaštanový med je trpký, s hořkostí, které je třeba dát přednost.
Bobule a ovoce
Na palačinky se hodí náplň z bobulí – mohou to být borůvky, jahody, rybíz, brusinky atd. Vzhledem k tomu, že je únor, nemusíte kupovat drahé čerstvé bobule, vystačíte si s mraženými – navíc budete muset bobule ještě dát do hrnce, přidat cukr a máslo (nebo vodu) a udělat bobulovou omáčku. Jako volitelné ovoce: jablka, meruňky, broskve.
Houby
Sušené nebo mražené lesní houby i čerstvé houby se hodí jako náplň do palačinek a koláčů. Houby je dobré vařit s cibulí a zakysanou smetanou. Všimněte si, že hlíva ústřičná jako náplň do palačinek je horší než žampiony – příliš tvrdá.
Zelí
Pokud se rozhodnete připravit kulebyaku nebo pirožky, budete potřebovat zelí. Mimochodem, zkoušeli jste na nádivku smíchat čerstvé a kysané zelí? Dopadne to velmi dobře!
Nalevka a medovina
Medovina se může podávat s palačinkami na masopustním stole
Sladký ruský alkohol bude dobrý jako příloha ke sladkým palačinkám, obvyklá vodka se s nimi kombinuje dost špatně. Ale k palačinkám s rybou, všem druhům kulebyaky a nesladkým pirohům připravovaným ve fritéze je vodka dobrá.
Čaj
Sladké palačinky s medem, zakysanou smetanou a náplní z lesních plodů si můžete vychutnat s horkým černým čajem. Nikoliv nějaký exotický, ale ten nejznámější, indický (jak se dříve říkalo „se slonem“, pokud si vzpomínáte) a uvařený podle všech pravidel. Přejeme vám šťastný palačinkový den!
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #maslenitsa #shoppinglist #grocery list #maslenitsa table**]. ?