„Tucet špinavých“ – co to je a jak podporuje zdravou výživu

„Tucet špinavých“ – co to je a jak podporuje zdravé stravování

Existuje taková organizace jako Environmental Working Group. Každoročně vydává zprávu o tom, které neekologické ovoce a zelenina obsahují nejvíce pesticidů. Zde jsou závěry, ke kterým odborníci dospěli v roce 2024.

Zpráva je rozdělena na dvě části: samotný „Tucet špinavých“ – jedná se o potraviny nejvíce kontaminované pesticidy – a seznam 15 potravin, které obsahují buď velmi málo pesticidů, nebo neobsahují žádné. V rámci studie bylo zkoumáno přibližně 50 000 druhů ovoce a zeleniny 46 druhů.

Analýza ukázala, že potenciálně nebezpečná rezidua pesticidů byla nalezena v 75 procentech neekologického ovoce a zeleniny. Byly v nich nalezeny stopy 254 pesticidů. Jako nejvíce kontaminovaný produkt byly zjištěny jahody – každý zkoumaný vzorek obsahoval pesticidy a přibližně 30 % bobulí obsahovalo 10 a více pesticidů. Za zdraví nebezpečný je považován také špenát – stopy pesticidů byly nalezeny v 76 % testovaných vzorků. Jednou z chemických látek nalezených ve špenátu je permethrin, neurotoxický insekticid. Nebezpečné pesticidy byly nalezeny také v květáku: chlorpyrifos je považován za možný karcinogen. Byl nalezen v 60 % vzorků. Do „tuctu špinavých“ byly zařazeny také hrozny, broskve, hrušky, nektarinky, jablka, sladká paprika, třešně, borůvky a zelené fazolky.

Mezi „čisté“ ovoce a zeleninu se zařadilo avokádo, kukuřice, ananas, cibule, papája, mražený hrášek, chřest, meloun, kiwi, mango, batáty, mrkev, houby a zelí. Téměř 65 % vzorků neobsahovalo pesticidy.

Cílem zpráv Environmental Working Group je upozornit lidi na nebezpečí pesticidů, které mohou mít škodlivé účinky na zdraví organismu. Díky Dirty Dozen můžete upravit svůj jídelníček tak, aby obsahoval co nejméně nebezpečných produktů. Nemusíte se jich však vždy vzdávat. Zde je několik způsobů, jak se zbavit zbytků pesticidů v ovoci a zelenině.

V první řadě je nezapomeňte umýt. Nejlépe to udělejte ve studené vodě a s kartáčkem. K čištění ovoce a zeleniny od chemikálií – zejména jablek – můžete použít také jedlou sodu. Vzhledem k tomu, že pesticidy jsou koncentrovány ve slupce, doporučují odborníci její odříznutí. Předpokládá se také, že účinky pesticidů lze snížit blanšírováním ovoce a zeleniny.

Mimochodem, o tom, proč je blanšírování stále nutné, informoval Gastronom.ru v nedávném článku.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. **]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: