Ústřicová omáčka: kam ji přidat a zda je skutečně vyrobena z ústřic

Ústřicová omáčka: kam ji přidávat a zda se opravdu vyrábí z ústřic

Ústřicová omáčka je oblíbená v asijské kuchyni: často se přidává do rýže, nudlí, zeleniny a dalších pokrmů. Má poměrně výraznou chuť a vůni, které není tak snadné přizpůsobit našim pokrmům. Jak na to a o jakou omáčku se obecně jedná, vám prozradíme v našem materiálu.

  • Historie omáčky
  • Jak vybrat ústřicovou omáčku
  • Co vařit s ústřicovou omáčkou

Ústřicová omáčka je hustá a lepkavá, tmavě hnědé barvy. Pokud ji ochutnáte, aniž byste znali její název, nikdy vás nenapadne, že jsou v ní ústřice. Je slaná se sladkým nádechem, ale tato sladkost není jednotvárná ani vtíravá. A i samotná slanost je velmi hluboká a mnohotvárná: máte v ní mořskou vlnu a šumění studených jeskyní. Jedná se o čistou chuť umami, o kterou se omáčka štědře dělí s pokrmy, v nichž se nachází.

Historie omáčky

Ústřicová omáčka byla vynalezena zcela náhodou. V roce 1888 zapomněl Lee Kum Shung, zaměstnanec obchodu s potravinami, na plotně hrnec s ústřicovou polévkou. Polévka se vařila tak dlouho, až se změnila v hustou hnědou pastu. Muž ji ochutnal a uvědomil si, že tato zkaramelizovaná směs má tak bohatou chuť, že by mohla být pikantním kořením. Nazval ji tedy ústřicová omáčka a začal ji podávat svým zákazníkům a poté zahájil její masovou výrobu.

Ústřicová omáčka se dnes používá v kuchyních mnoha zemí jihovýchodní Asie.

Ve skutečnosti v ní ústřice vůbec nejsou, pouze vývar z nich. Očištěné ústřice se vaří ve velkých kádích, pak se vyjmou a ze zbylé slané a aromatické tekutiny se připraví omáčka.

Někteří lidé si myslí, že ústřicová omáčka je podobná rybí omáčce. další důležitá ingredience v asijské kuchyni. Obě tyto omáčky se skutečně vyrábějí z mořských plodů, ale tím jejich podobnost končí. Mají odlišnou konzistenci: rybí omáčka je tekutá a vodnatá, zatímco ústřicová omáčka je vodnatá. hustá a viskózní. Rybí omáčka se častěji používá jako stolní koření a ústřicová omáčka jako koření. při vaření.

Jak vybrat ústřicovou omáčku

Technologie výroby omáčky zůstává i 133 let po jejím vynálezu v podstatě stejná. Nyní se však někdy doplňuje cukrem, solí, kukuřičným škrobem, moukou a hlavní ingrediencí jihovýchodní asijské kuchyně. glutamát sodný. Před nákupem si zkontrolujte etiketu omáčky: měl by na ní být uveden ústřicový extrakt. Pro vegetariány existuje ústřicová omáčka vyrobená bez použití měkkýšů.

V případě ústřicové omáčky je dobrým ukazatelem kvality cena. Obecně platí, že čím je omáčka dražší, tím více ústřicového extraktu obsahuje a tím je kvalitnější. Taková omáčka bude mít automaticky více bílkovin, což je také její ukazatel kvality a na co se můžete při nákupu zaměřit.

Upozorňujeme, že většina ústřicových omáček obsahuje lepek, takže buďte opatrní při jejich konzumaci, pokud jste na něj citliví. Někdy se do omáčky přidává pšeničná mouka jako zahušťovadlo a někdy se pro chuť přidává sójová omáčka, která také obsahuje lepek.

Ústřicová omáčka se dobře hodí k hovězímu masu a zelenině.
Ústřicová omáčka se hodí k přípravě hovězího masa a zeleniny

Otevřenou ústřicovou omáčku je třeba skladovat v lednici, protože při pokojové teplotě poměrně rychle plesniví. Ale i v lednici ji lze po otevření skladovat pouze 2 měsíce.

Co vařit s ústřicovou omáčkou

Jedná se o poměrně univerzální omáčku, která se hodí nejen do asijské kuchyně. Je dobré ji přidávat do marinád na steaky nebo jiné maso, do dušené zeleniny nebo polévek, stejně jako do náplní knedlíků, jakýchkoli mís a nudlových a rýžových pokrmů. V některých případech je třeba omáčku mírně zředit vodou nebo citronovou šťávou, protože je velmi koncentrovaná.

Klasická jídla s ústřicovou omáčkou jsou soba nudle, pad thai nebo čínské lilky. Můžete na něm také připravit pstruha, mořského vlka, a dokonce i řízky ze štiky nebo sýr Adygei.

Z ústřicové omáčky lze také připravit lahodnou zálivku na salát.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #ústřice #asie #asijská kuchyně #ústřicová omáčka**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: