Jaký je rozdíl mezi sušeným a uzeným masem – které maso je vhodnější k uzení.
Mělo by se maso před uzením umýt / Koláž: My, foto: Pexels/Tiago Alvar, Pixabay/HNBS
Dozvíte se:
- Délka zrání masa
- Kolik soli se spotřebuje na naložení 1 kg masa
Přečtěte si náš materiál „Co se stane, když budete jíst sádlo každý den: odpověď na palčivou otázku“.
Sušené maso je všudypřítomné v mnoha světových kuchyních, mimo jiné sušené maso z Keni, čínské slané sladké sušené maso a biltong z Jihoafrické republiky.
Je všeobecně známo, že jerky je druh sušení ekologických produktů za studena, kdy se maso dehydratuje při teplotách až 40 stupňů Celsia. O tom pojednává tento článek na serveru Mya.
Rozdíly mezi sušeným a uzeným masem
Zkušení kuchaři upozorňují, že hlavní rozdíl je v délce trvání procesu. Sušení trvá delší dobu, od 24 hodin, maso kvasí a získává konečnou chuť. Sušení trvá obvykle 5-7 hodin a nezahrnuje proces fermentace.
Délka zrání masa
Pokud si drůbež naložíte, můžete pochoutku ochutnat již po několika dnech. Bílé maso zavěšené v gáze neuchovávejte déle než týden. Jehněčí, hovězí, vepřové nebo zvěřinu nechte v závislosti na tloušťce kusů naložit 2-4 týdny.
Kolik soli se spotřebuje na naložení 1 kg masa?
Co je důležité si zapamatovat o způsobu nakládání:
- Při suchém solení se na 1 kg masa použije 10-20 g soli;
- Mokré solení vyžaduje koncentraci soli v solném roztoku 50 až 150 g na litr.
Lze maso naložit bez soli
Sušení masa za studena je bez soli nemožné. Sůl vytahuje z masa vlhkost, která se uvolňuje na povrch a odpařuje se.
Jak sušit maso doma
Postup:
- Maso omyjte a nakrájejte na tenké plátky;
- V hlubokém hrnci připravte marinádu smícháním sójové omáčky se solí a pepřem;
- Maso ponořte do marinády a nechte ho 2-3 dny v chladničce, přičemž ho dvakrát denně obracejte;
- Poté maso osušte v sušičce při teplotě 60-65 stupňů.
Další novinky:
Fakta o mase
Maso je zdrojem esenciálních aminokyselin, železa a vitaminů skupiny B (niacin, cholin, riboflavin, vitamin B6, vitamin B12). Pro člověka je důležité zejména železo. Je obtížné ho získat v dostatečném množství z rostlinných produktů. Navíc se lépe vstřebává z živočišných produktů. Dalšími důležitými chemickými složkami masa jsou podle Wikipedie zinek, selen a fosfor.
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím kláves Ctrl+Enter informujte redakci.