Korunovace: Jak si doma snadno vyrobit sušené maso

Jaký je rozdíl mezi sušeným a uzeným masem – které maso je vhodnější k uzení.

Mělo by se maso před uzením umýt / Koláž: My, foto: Pexels/Tiago Alvar, Pixabay/HNBS

Dozvíte se:

  • Délka zrání masa
  • Kolik soli se spotřebuje na naložení 1 kg masa

Přečtěte si náš materiál „Co se stane, když budete jíst sádlo každý den: odpověď na palčivou otázku“.

Sušené maso je všudypřítomné v mnoha světových kuchyních, mimo jiné sušené maso z Keni, čínské slané sladké sušené maso a biltong z Jihoafrické republiky.

Je všeobecně známo, že jerky je druh sušení ekologických produktů za studena, kdy se maso dehydratuje při teplotách až 40 stupňů Celsia. O tom pojednává tento článek na serveru Mya.

Rozdíly mezi sušeným a uzeným masem

Zkušení kuchaři upozorňují, že hlavní rozdíl je v délce trvání procesu. Sušení trvá delší dobu, od 24 hodin, maso kvasí a získává konečnou chuť. Sušení trvá obvykle 5-7 hodin a nezahrnuje proces fermentace.

Délka zrání masa

Pokud si drůbež naložíte, můžete pochoutku ochutnat již po několika dnech. Bílé maso zavěšené v gáze neuchovávejte déle než týden. Jehněčí, hovězí, vepřové nebo zvěřinu nechte v závislosti na tloušťce kusů naložit 2-4 týdny.

Kolik soli se spotřebuje na naložení 1 kg masa?

Co je důležité si zapamatovat o způsobu nakládání:

  • Při suchém solení se na 1 kg masa použije 10-20 g soli;
  • Mokré solení vyžaduje koncentraci soli v solném roztoku 50 až 150 g na litr.

Lze maso naložit bez soli

Sušení masa za studena je bez soli nemožné. Sůl vytahuje z masa vlhkost, která se uvolňuje na povrch a odpařuje se.

Jak sušit maso doma

Postup:

  • Maso omyjte a nakrájejte na tenké plátky;
  • V hlubokém hrnci připravte marinádu smícháním sójové omáčky se solí a pepřem;
  • Maso ponořte do marinády a nechte ho 2-3 dny v chladničce, přičemž ho dvakrát denně obracejte;
  • Poté maso osušte v sušičce při teplotě 60-65 stupňů.

Další novinky:

Fakta o mase

Maso je zdrojem esenciálních aminokyselin, železa a vitaminů skupiny B (niacin, cholin, riboflavin, vitamin B6, vitamin B12). Pro člověka je důležité zejména železo. Je obtížné ho získat v dostatečném množství z rostlinných produktů. Navíc se lépe vstřebává z živočišných produktů. Dalšími důležitými chemickými složkami masa jsou podle Wikipedie zinek, selen a fosfor.

Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím kláves Ctrl+Enter informujte redakci.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: