Odborníci na výživu pojmenovali 5 „špatných“ potravin, které prospívají vašemu srdci.

Mnoho potravin s vysokým obsahem tuku obsahuje další důležité živiny, které jsou pro srdce zdravé.

Tyto potraviny vašemu srdci spíše prospějí než uškodí / Koláž My, foto depositphotos.com, pixabay.com

Pokud jde o výživu pro zdraví srdce, ne vždy jsou některé potraviny „špatné“ a jiné „dobré“. Například nasycené tuky jsou některými považovány za „špatné“, protože jejich nadbytek může zvyšovat hladinu cholesterolu a celkové riziko srdečních onemocnění. Jak však píše odbornice na výživu Deborah Murphyová v článku pro Eatingwell, tyto „špatné“ tuky není třeba zcela vylučovat. Mnoho potravin s vysokým obsahem tuku totiž obsahuje jiné důležité živiny, které mohou přispět ke zdraví srdce.

Odborníci v článku jmenovali pět „špatných“ potravin, které byste podle odborníků skutečně měli jíst, abyste zlepšili zdraví svého srdce.

1. Oleje ze semen

Podle odbornice na výživu Alexandry Caspero ukázala nedávná rozsáhlá metaanalýza, že nahrazení některých nasycených tuků polynenasycenými tuky (např. oleji ze semen) je spojeno se snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky 2. typu.

Jak upozorňuje Dr. Dariusz Mozaffarian, studie porovnávaly různé oleje mezi sebou a zjistily, že oleje ze semen jsou na tom z hlediska zdraví srdce dobře, a to i ve srovnání s olivovým olejem.

2. Plnotučné mléčné výrobky

Nový výzkum ukazuje, že souvislost mezi plnotučnými mléčnými výrobky a rizikem srdečních onemocnění není tak jednoznačná, jak se dříve myslelo. Výzkum navíc ukázal, že lidé, kteří získávají nasycené tuky ze sýrů, jogurtů nebo ryb, a nikoli z hovězího masa nebo másla, jsou méně náchylní k srdečním onemocněním.

Konkrétně studie ukazují, že jogurt a fermentované mléčné výrobky, mají silnou souvislost s nižším výskytem srdečních onemocnění.

3. Celá vejce

Odborníci se shodují, že byste se vajec neměli zcela vzdávat. Americká kardiologická asociace uvádí, že můžete jíst 1 až 2 celá vejce denně. Většina studií o konzumaci vajec a zdraví srdce totiž prokázala buď snížené riziko, nebo žádnou souvislost mezi konzumací vajec a rizikovými faktory srdečních onemocnění, pokud jsou součástí zdravé stravy.

4. Tučný salátový dresink

Tuk je důležitým faktorem, který salátu dodává chuť, a neměli byste se mu vyhýbat. Ve skutečnosti většina dresinků bez tuku obsahuje více cukru, který zvýrazňuje chuť. Nemluvě o tom, že tuk v salátové zálivce není potřeba jen kvůli chuti. Pomáhá také lépe vstřebávat vitaminy rozpustné v tucích, které se v salátu nacházejí, jako jsou vitaminy A, E, D a K.

Pokud navíc konzumace malého množství nasycených tuků v zálivce znamená, že jíte zeleninu – tento kompromis se vyplatí. Studie prokázaly, že ti, kteří jedí více vlákniny (z potravin, jako jsou saláty), mají nižší riziko srdečních onemocnění.

5. Tmavá čokoláda

„Čokoláda, zejména hořká, obsahuje flavanoly, což je druh antioxidantů, které mohou přispívat ke zlepšení krevního tlaku a celkového zdraví srdce,“ říká Beth Stark, RDN, LDN, registrovaná dietoložka. „Flavanoly obsažené v hořké čokoládě například pomáhají rozšiřovat a uvolňovat cévy, což zvyšuje průtok krve a může snižovat krevní tlak.“

Již dříve odborníci na výživu jmenovali ořech. který je nejlepší pro zpomalení stárnutí.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: