Syrová nebo vařená červená řepa dodá pokrmům barvu a výživné látky.
Červená řepa je také neuvěřitelně zdravá / foto depositphotos.com
Jasně růžová barva červené řepy dokáže ozdobit i ty nejjednodušší pokrmy a její sladkost rozšiřuje bohatost chuti. Je také neuvěřitelně zdravá, což z ní činí jednu z nejlepších zelenin ve vašem jídelníčku.
Publikace Martha Stewart zjistila od odborníka na výživu, jaké jsou přínosy červené řepy pro organismus.
Snižuje riziko onemocnění
„Červená řepa je jednou z potravin s největším obsahem antioxidantů,“ říká Ashley Bobricková, registrovaná dietoložka z The Ohio State University Wexner Medical Centre.
Antioxidanty jsou důležité, protože bojují proti volným radikálům, které jinak mohou poškodit zdravé buňky. Antioxidanty také snižují záněty a riziko vzniku chronických onemocnění, jako je cukrovka 2. typu, říká Bobricková.
Podporuje zdraví srdce
Tato kořenová zelenina má vysoký obsah dusičnanů, které zlepšují průtok krve do srdce tím, že rozšiřují cévy, vysvětluje Bobrick.
„To může přispět ke snížení krevního tlaku a pomoci vám zůstat aktivní po delší dobu během cvičení,“ dodává Bobrick.
Červená řepa navíc obsahuje rozpustnou vlákninu, která může snižovat hladinu cholesterolu v krvi, což je hlavní rizikový faktor srdečních onemocnění.
Zlepšuje trávení
Červená řepa je také jednou z klíčových živin potřebných pro zdravé trávení. Zejména tato vláknina zvyšuje objem stolice, což usnadňuje její odchod. Podle Bobricka také podporuje pravidelné vyprazdňování střev.
Podporuje zdraví mozku
Červená řepa obsahuje dusičnany a betalainy, dvě živiny, které podporují zdraví mozku, říká Bobrick. Obě sloučeniny zlepšují průtok krve srdcem, což podporuje i průtok krve mozkem, a tím pomáhají zlepšovat jeho funkci. To může zlepšit paměť a snížit riziko demence, říká odborník na výživu.
Jak si vybrat červenou řepu
Při nákupu červené řepy vybírejte takovou, která je bez skvrn a vad. Hledejte řepu s pevnou slupkou a jasně zelenými listy. Nejlepší je vybírat řepu malých až středních rozměrů, protože velké odrůdy bývají tvrdé.
Nejlepší způsob konzumace červené řepy je vařená nebo syrová.
Červenou řepu lze jíst i syrovou, ale je třeba mít na paměti několik věcí. Slupka je jedlá, ale hořká, proto ji mnoho lidí raději nejprve oloupe.
Mike Makuch, odborný asistent kulinářského umění na Johnson & Wales University, popisuje červenou řepu jako řepu s jemnou sladkostí, výraznou zemitou chutí a mírnou hořkostí. Někteří lidé jsou na tuto chuť citlivější a vnímají ji jako nepříjemnou, ale pokud vám tato chuť chutná, může být syrová řepa vynikajícím doplňkem pokrmů. Zkuste syrovou řepu nastrouhat nebo nakrájet na tenké plátky a použít ji jako přílohu.
Červená řepa se nejčastěji vaří, což mění její chuť a zvýrazňuje její sladkost. Oblíbené je pečení, které podporuje karamelizaci, při níž se koncentrují přírodní cukry. Dalšími možnostmi jsou mikrovlnná trouba, vaření v páře, pečení a smažení.
Dříve My psal, za co pít šťávu z červené řepy.