Stoprocentní způsob, jak zachránit zásoby brambor: můžete jíst měkkou kořenovou zeleninu?

Lze vařit z ochablých brambor – když nemůžete jíst staré brambory.

Můžete jíst bramborovou kaši / Koláž: My, foto: Pixabay/Alexei_other, Pixabay/adege

Dozvíte se:

  • Můžete jíst měkké brambory s klíčky
  • Můžete jíst měkké brambory s klíčky

Doporučujeme také přečíst materiál: Jaký je rozdíl mezi dvěma kočkami: musíte najít 3 rozdíly za 19 sekund.

Během delšího skladování může kořenová zelenina změknout a zpomalit se, což je způsobeno zvýšením hladiny solaninu. Tento toxin může být pro člověka nebezpečný.

Jeho nadměrné množství může způsobit poruchy nervového systému a vést i ke smrtelnému následku. Tomu se věnuje článek Mya.

Je možné jíst měkké brambory s klíčky

Je třeba mít na paměti, že brambory si zachovávají svou užitečnost, dokud klíčky nenarostou o více než 1 cm. V tomto případě stále obsahují všechny potřebné vitaminy, sacharidy a stopové prvky a množství solaninu zůstává minimální.

Často s příchodem jara začíná proces zpracování živin v hlízách a ty ztrácejí svou výživnou hodnotu. Když klíčky dosáhnou výšky 2-4 cm, jsou živiny pro jejich růst téměř zcela spotřebovány a v hlízách zůstává pouze škrob.

Lze jíst pomalé brambory

Upozorňujeme, že pokud brambory ležely v mrazech kolem -10 ºC, zmrznou. Po rozmrazení v místnosti jsou takové brambory měkké a vlhké a mají sladkou chuť. Lze je konzumovat: brambory získávají sladkou chuť díky sacharóze. Specifická chuť však může zkazit pokrm a nejsou vhodné pro každý typ vaření.

Pokud je vaším cílem odstranit nežádoucí sladkou chuť mražených brambor, vložte je nejprve na chvíli do studené vody. Poté zeleninu přendejte do vroucí vody, přidejte sůl a lžíci octa na litr vody. Brambory vařte, dokud nejsou zcela uvařené.

Můžete jíst bramborovou kaši

Hlízy brambor pečlivě prohlédněte – pokud začaly klíčit, ihned je skliďte a klíčky odstraňte. Měkké a pomačkané brambory by se neměly jíst. Pokud je na hlíze jen několik malých klíčků a vypadá čerstvě a není zvadlá, není jedovatá a po tepelné úpravě ji lze použít.

Je důležité si uvědomit, že čím déle jsou brambory ponechány na slunci, tím více se v nich hromadí toxin solanin. Solanin může způsobit zezelenání slupky a dužiny. Zelená místa by neměli konzumovat lidé ani zvířata. Při loupání brambor je nezapomeňte odstranit nebo se jim raději úplně vyhněte.

Další novinky:

Co jsou to brambory?

Brambory neboli hlíznaté nočky (latinsky Solánum tuberósum) jsou druhy vytrvalých hlíznatých bylin z rodu Solanum z čeledi Solanaceae. Hlízy brambor jsou podle Wikipedie důležitým potravinářským produktem.

Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím kláves Ctrl+Enter informujte redakci.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: