Zdá se, že neexistuje výživnější a zdravější produkt pro lidský organismus než makrela.
Makrela je velmi užitečná pro zdraví / koláž My
Konzumace makrely může být zdraví prospěšná v několika ohledech, od ochrany zdraví srdce až po podporu dlouhověkosti.
Výhody jsou dány vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, které pomáhají předcházet vzniku krevních sraženin a snižují hromadění tukových usazenin v tepnách, píše Health.
Výhody makrely
Tučné ryby, jako je makrela, tuňák, losos a sleď, obsahují vyšší množství omega-3 mastných kyselin. Studie ukazují, že omega-3 tuky mohou chránit kardiovaskulární zdraví tím, že snižují riziko mrtvice a srdečních onemocnění.
Ryby obsahují také vitaminy A, D a E rozpustné v tucích a polární lipidy. Tyto prospěšné látky mohou snižovat zánět, hladinu triglyceridů, oxidační stres a krevní tlak a zlepšovat funkci cév.
Odborníci doporučují jíst dvakrát týdně dvě porce tučných ryb, aby se snížilo riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Makrela je zdrojem omega-3, včetně DHA, které jsou klíčové pro funkci mozku. Omega-3 pomáhají myslet a chrání mozkové buňky.
Některé studie ukazují, že konzumace většího množství omega-3 z ryb může snížit riziko Alzheimerovy choroby, demence a dalších kognitivních problémů.
Ryby vám také mohou pomoci zhubnout a udržet si zdravou váhu. Studie ukazují, že čím více bílkovin ve stravě máte, tím více se cítíte sytí. A důkazy ze tří velkých dlouhodobých studií ukazují, že vysoký příjem ryb a omega-3 mastných kyselin může pomoci snížit vliv genů spojených s dlouhodobým přibýváním na váze.
Vědci zjistili, že konzumace potravin bohatých na vlákninu, včetně ryb, pomáhá lidem žít déle a snižuje riziko srdečních a dalších chronických onemocnění. Ne nadarmo jsou ryby jedním z hlavních produktů slavné středomořské diety.
Makrela je velmi bohatá na vitaminy skupiny B, které pomáhají přeměňovat snědené potraviny na energii. Vitaminy skupiny B také pomáhají při tvorbě červených krvinek.
Makrela je také bohatá na minerály hořčík, fosfor a selen. Hořčík se podílí na více než 300 tělesných reakcích, včetně svalových a nervových funkcí, a také na regulaci hladiny cukru v krvi a krevního tlaku.
Fosfor je nezbytný pro tvorbu energie a zdraví kostí. Selen je důležitý pro zdraví štítné žlázy a ochranu proti volným radikálům.
Rizika konzumace makrely
Přestože má makrela mnoho zdraví prospěšných látek, její konzumace s sebou nese i určitá rizika. Tím je skutečnost, že může obsahovat velké množství rtuti. Jedním z hlavních způsobů, jak jsou lidé vystaveni rtuti, je konzumace kontaminovaných ryb. Rtuť může poškodit centrální nervový systém, plíce a ledviny. Mozek plodu je na rtuť obzvláště citlivý, proto by se děti a těhotné nebo kojící osoby měly rybám s vysokým obsahem rtuti vyhýbat.
Ryby jsou také zdrojem mikroplastů. Tyto drobné plastové částice se mohou dostat do střev, vstřebat se a způsobit oxidační stres, poškození buněk a šíření do dalších tkání.
Tipy pro bezpečnou konzumaci ryb
Snažte se jíst ryby s mírou, což u dospělých představuje 340 g mořských plodů týdně. Vybírejte si mořské plody s nižším obsahem rtuti. Makrela atlantská a makrela tichomořská patří mezi druhy mořských plodů s nižším obsahem rtuti.
Dbejte na to, aby byly čerstvé ryby v chladu nebo vystavené na silné vrstvě čerstvého ledu. Ryby by měly vonět čerstvě a měkce, nikoliv rybinou nebo kysele.