Co léčí quinoa: odborníci na výživu odhalili 5 léčivých vlastností tohoto obilí

Quinoa je kompletní bílkovina a obsahuje všechny pro tělo nezbytné aminokyseliny.

Přidání quinoy do jídelníčku může pomoci s mnoha zdravotními problémy / foto depositphotos.com

Quinoa je oblíbená obilnina, která navíc obsahuje mnoho živin. Registrovaní dietologové vyjmenovali 5 změn, ke kterým v těle dojde, pokud budete tento produkt jíst každý den. Píše o tom časopis Parade.

Odbornice na výživu Christina Illien vysvětlila, že quinoa je kompletní bílkovina a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje. To znamená, že pokud hledáte způsob, jak zvýšit hladinu bílkovin, může vám pomoci přidání quinoy do jídelníčku.

Pro srovnání: půl šálku quinoy obsahuje 12 gramů bílkovin, zatímco půl šálku bílé rýže obsahuje 3 gramy bílkovin.

Další odbornice na výživu, Patricia Wheelsová, uvádí, že quinoa je dobrým zdrojem vlákniny, železa, kyseliny listové, thiaminu, manganu, fosforu a zinku. A protože neobsahuje lepek, je vhodná pro lidi s celiakií nebo nesnášenlivostí lepku, dodala Illien.

Pokud však začnete jíst quinou pravidelně, dojde ve vašem těle k určitým změnám. Odborníci na výživu je pojmenovali.

1. Hladina cukru v krvi může být stabilnější

Pokud vám hladina cukru v krvi skáče, pokud jste v polovině dne plní energie a poté velmi unavení, mohlo by vám pomoci přidání quinoy do jídla, tvrdí Wheels.

„Studie publikovaná v roce 2024 zjistila, že 25 gramů quinoy denně na lačno může zlepšit hladinu glukózy v krvi. Jiná studie prokázala snížení hladiny glukózy v krvi poté, co pokusné osoby snědly 20 gramů quinoy denně,“ uvedl odborník na výživu.

Oba odborníci na výživu tvrdí, že vliv quinoy na hladinu cukru v krvi může z dlouhodobého hlediska pomoci snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu.

2. Trávení se může změnit

Podle Kolesy je quinoa dobrým zdrojem vlákniny. A obsahuje jak rozpustnou, tak nerozpustnou vlákninu. Oba typy jsou důležité pro trávení. Rozpustná vláknina se rozpouští ve vodě a vytváří gelovitou strukturu, která zpomaluje trávení. Nerozpustná vláknina normalizuje stolici a zabraňuje zácpě.

Pokud nejste zvyklí jíst hodně vlákniny, Illien doporučuje zavádět quinou do jídelníčku pomalu, abyste nepřetěžovali svůj trávicí systém.

„Začněte s malou porcí – asi čtvrt šálku vařeného jídla – abyste posoudili, jak ji vaše tělo snáší. I když je quinoa obecně dobře snášena, někteří lidé mohou mít zažívací potíže a nadýmání břicha,“ říká.

Časem se podle ní tělo přizpůsobí a nepříjemné příznaky zmizí.

3) „Špatný“ cholesterol může klesnout

Quinoa je prospěšná pro srdce. Podle vědecké studie se při pravidelné konzumaci quinoy může snížit hladina „špatného“ cholesterolu, což znamená nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění.

4. Můžete snížit riziko chronických onemocnění

Oba odborníci na výživu tvrdí, že pravidelná konzumace quinoy může pomoci snížit riziko dalších chronických onemocnění, včetně některých typů rakoviny. Je to díky bohatým živinám obsaženým v quinoe. Vědecké studie ukazují, že quinoa pomáhá snižovat záněty v těle a méně zánětů znamená nižší riziko onemocnění.

5. Vaše duševní zdraví se může zlepšit

Vitamíny skupiny B obsažené v quinoe jsou spojovány s podporou duševního zdraví. Studie ukazují, že živiny obsažené v této potravině mohou pomáhat snižovat zánět v mozku, což je dobré pro okamžité i dlouhodobé zdraví.

My vás již dříve informoval o tom, co se stane s vaším tělem, když budete pravidelně jíst grapefruit. Odborníci na výživu nám řekli, že je to nejen šťavnaté a chutné ovoce, ale také pokladnice živin.

Je však třeba mít na paměti, že jeho nadměrná konzumace může způsobit některé problémy. Proto je důležité vědět, zda můžete grapefruit jíst denně, jak ovlivňuje hladinu cukru v krvi a zdraví zubů.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: