Nedostatek železa je běžný a může vám zhoršit náladu. Je však snadné ho v těle doplnit, pokud víte, kde se v potravinách nachází nejvíce železa.
Co nejvíce vytahuje železo z potravin / Koláž: My, foto: pixabay, instagram.com/dr.nezgovorova/dr.nezgovorova/dr.nezgovorova/.
Dozvíte se:
- Co je nejlepší jíst při nedostatku železa?
- Které potraviny mají vysoký obsah železa
Železo je pro tělo jednou z nejdůležitějších mikroživin, protože je nezbytné pro tvorbu hemoglobinu, přenos kyslíku a udržování energie. Nedostatek železa může vést k únavě, slabosti a dokonce k anémii. Proto je důležité vědět, které potraviny obsahují železo ve velkém množství.
Pokud se vám tento materiál líbil, mohlo by vás zajímat: Odborníci na výživu jmenovali produkty, které pomohou člověka uklidnit.
My zjistil, co nejvíce zvedá železo, pomocí rad odbornice na výživu Galiny Nezgovarové, která ve vysílání „Snídanok z 1+1“ řekla, co je lepší jíst.
Podle ní je pro prevenci vzniku anémie nutné konzumovat především maso, játra, vnitřnosti, ryby, nerafinované rostlinné oleje, obiloviny a přírodní sladkosti.
Pokud budeme hovořit o tom, které ovoce a zelenina obsahují hodně železa, přední pozice zaujímá špenát – jeden z lídrů mezi zelenou zeleninou, který obsahuje až 2,7 mg železa na 100 g. V případě, že se jedná o zeleninu, která obsahuje hodně železa, je to špenát. Je také bohatý na vitamin C, který napomáhá vstřebávání železa.
Na železo jsou bohaté také brokolice, kapusta, červená řepa a dýňová semínka. Z ovoce jsou nejlepší volbou pro doplnění železa granátové jablko, jablka, maliny a jahody.
Kdo je Galina Nezgovorová?
Galina Nezgovorova je nutriční terapeutka, gastroenteroložka, nutriční specialistka, lékařka nejvyšší kategorie, která má téměř 30 let praxe.
Lékařka provádí konzultace a diagnostiku v oblasti metabolických poruch. Léčí onemocnění trávicího traktu – vředovou chorobu, zánět žaludku, zánět slinivky břišní, onemocnění ledvin atd.
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím kláves Ctrl+Enter informujte redakci.