Tvrdé těstoviny – tajemství chutného a zdravého jídla! Proč jsou lepší než ostatní, jak rozeznat kvalitní výrobky od padělků.
Jak vybrat tvrdé těstoviny / My Collage, foto: snímek obrazovky z videa
Co se dozvíte:
- Jak se celozrnné těstoviny liší od tvrdých těstovin
- Jak vybrat správné těstoviny
- Jak zjistit kvalitu těstovin
Kvalitní těstoviny se vyrábějí z tvrdé pšenice. I když budou stát podstatně více, nezmění se po uvaření v nepoživatelnou kaši nebo hrudku, a to ani v případě, že je převaříte nebo nepřidáte omáčku či olej.
Jaký je rozdíl mezi celozrnnými a tvrdými těstovinami?
Jak nám říkají agrárníci na kanálu YouTube TSN, tvrdá pšenice se vyznačuje průhledností. Měkké odrůdy pšenice mají více lepku a škrobu. Tvrdé odrůdy jsou považovány za méně kalorické, ale jsou dražší. Například, jak se vypráví ve videu, tvrdá pšenice se prodávala za 8, 200 hřiven za tunu, zatímco měkká pšenice stála asi 6 tisíc hřiven.
Těstovinářský průmysl na je naše země se podle videa přizpůsobil výrobě produktů z měkké pšenice, protože cena je pro většinu náš krajan „kousavá“ (těstoviny z tvrdých odrůd jsou téměř dvakrát dražší).
Jak si vybrat správné těstoviny
Snad neexistuje člověk, který by neměl rád těstoviny, ale málokdo si je může dovolit jíst často. Lidé, kteří se jejich konzumace zdržují, buď neustále hubnou, nebo je prostě neumějí uvařit.
Přesto je většina odborníků na výživu přesvědčena, že lepší varianta než výrobky z tvrdé pšenice prostě neexistuje. Zde cena mluví sama za sebe, pokud nevíte, jaké těstoviny si vybrat, podívejte se na jejich cenu. Je jasné, že vysoká cena není zárukou kvality, ale je základním vodítkem.
Klady tvrdých těstovin
- Tvrdé těstoviny mají nízký glykemický index a neškodí postavě;
- jsou výživné a po jejich konzumaci nemáte dlouho pocit hladu;
- nerozvaří se a neslepí jako levnější druhy.
Dobré a kvalitní těstoviny jsou bohužel dražší než jednoduché druhy, ale i s přihlédnutím k tomuto faktu je jejich výhoda nesporná.
Kvalita těstovin: jak ji poznat
Aniž bychom se zabývali cenovou politikou, existuje několik znaků, které vám pomohou určit kvalitu výrobku i podle vnějších znaků.
Kvalitní těstoviny se prodávají pouze v balení. Který výrobce bude dodávat drahé druhy bez obalu? Proto až uvidíte v odděleních obrovské krabice těstovin, nedělejte si iluze, že budou kvalitní.
Pokud uvidíte balení, ve kterém je polovina těstovin porušená, je to již známka nízké kvality výrobku.
V balení by neměly být žádné drobky. Pokud v balení vidíte nejen polámané těstoviny, ale i těstovinový prach, o jaké kvalitě můžeme mluvit?
Nikdy nekupujte těstoviny, které mají šedou barvu – to je známka nekvalitního výrobku.
Věnujte pozornost složení výrobku, pokud je v něm obsah bílkovin nižší než 10 gramů na 100 gramů výrobku, pak máte v rukou výrobek, který byl připraven ze směsi drahé a levné mouky.
To se dělá proto, aby se výroba zlevnila, ale ztratila se kvalita. Podle norem je norma bílkovin 12 gramů na 100 gramů výrobku. Pokud je údaj jiný, pak před sebou máte padělek, ale vůbec ne výrobek z tvrdé pšenice. Je důležité si uvědomit, že čím nižší je obsah bílkovin, tím horší je kvalita těstovin.
Těstoviny jsou velmi chutné, a proto je třeba je upravit:
Co je TCN?
TSN (Televizionnaya Sluzhba Novosti) je denní informativní televizní zpravodajský pořad kanálu 1+1, který vyrábí společnost 1+1 Media. TSN je jedním z nejoblíbenějších zpravodajských pořadů na je naše země. V prosinci 2012 dosáhl tento pořad absolutního rekordu s podílem na sledovanosti 31,5 %. To znamená, že pořady TSN sledovala téměř třetina diváků na je naše země, píše Wikipedie.
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím kláves Ctrl+Enter informujte redakci.