Jak černý čaj ovlivňuje mozek: 10 výhod tohoto nápoje, o kterých jste možná nevěděli

Černý čaj zlepšuje pozornost, uklidňuje, podporuje zdraví srdce a normalizuje hladinu cukru.

Konzumace tří šálků černého čaje denně zvyšuje hladinu antioxidantů v těle, tvrdí vědci / depositphotos.com

Pokud denně zkonzumujete tři a více šálků černého čaje, můžete snížit riziko některých chronických onemocnění. Také tento nápoj jako součást vyvážené stravy může být účinným způsobem, jak zlepšit celkové zdraví, píše Verywell Health.

Publikace jmenuje několik výhod černého čaje, které jsou potvrzeny vědeckým výzkumem.

1. Čaj je výživný

Výživová hodnota černého čaje závisí na konkrétním druhu čaje, způsobu jeho přípravy a na tom, zda je čerstvě uvařený. Z výzkumu vyplývá, že zejména čerstvě uvařený šálek tohoto nápoje obsahuje 47 mg kofeinu.

Obsahuje také šest skupin polyfenolů, zdraví prospěšných rostlinných sloučenin. Obsah polyfenolů závisí na způsobu přípravy čaje. Obvykle tvoří asi 3-10 % sloučenin v černém čaji.

Černý čaj je také bohatý na aminokyselinu L-theanin, která pomáhá relaxovat. Šálek černého čaje obsahuje 20 až 40 mg L-theaninu. Šálek tohoto nápoje také obsahuje 0,5 mg manganu (32 % denní hodnoty), nezbytného stopového prvku, který podporuje metabolismus a má antioxidační vlastnosti.

2. Čaj má antioxidační vlastnosti

Antioxidanty obsažené v černém čaji po vstupu do těla neutralizují škodlivé volné radikály. Ty poškozují buňky a přispívají k rozvoji chronických onemocnění.

Konzumace tří šálků černého čaje denně zvyšuje hladinu antioxidantů v těle. Některé studie ukazují, že antioxidační kapacita organismu se zvýší během 30-60 minut po vypití šálku černého čaje.

3 – Čaj zlepšuje pozornost a kognitivní funkce

Teaflaviny obsažené v černém čaji omezují produkci zánětlivých molekul a zabraňují oslabování a ničení nervových buněk. Některé studie ukazují, že černý čaj zabraňuje tvorbě amyloidních bílkovin, které ovlivňují kognitivní funkce a přispívají k poklesu kognitivních funkcí.

Jiná studie zjistila, že pravidelná konzumace čaje snižuje riziko celkové demence o 29 %. Výzkumníci však nerozlišovali mezi různými druhy čaje. Další studie prokázaly nižší riziko kognitivních poruch v důsledku konzumace čaje, zejména u žen.

4. Čaj pomáhá trávení

Zdravotní účinky černého čaje souvisejí s jeho schopností působit na střevní mikrobiom během metabolismu. Černý čaj potenciálně podporuje osídlení prospěšnými bakteriemi a potlačuje růst těch škodlivých.

Také tento nápoj je antimikrobiálním prostředkem, ve skutečnosti může zabránit průjmu. Upozorňuje se však, že je zapotřebí dalšího výzkumu, abychom pochopili jeho vliv na střevní mikrobiom a jeho roli v prevenci a zotavení z průjmu.

5. Čaj může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi

Polyfenoly obsažené v černém čaji mohou pomáhat snižovat hladinu cukru v krvi. Jedna studie zjistila potenciální souvislost mezi pravidelnou konzumací alespoň jednoho šálku černého čaje denně a sníženým rizikem vzniku diabetu 2. typu.

Jiná studie zaznamenala, že pití černého čaje po jídle bohatém na cukry minimalizuje další zvyšování hladiny cukru v krvi u zdravých lidí a lidí s prediabetem.

6. Čaj může být dobrý pro vaše srdce

Konzumace černého čaje může chránit před srdečními chorobami. Tento nápoj ovlivňuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, které jsou důležité pro zdraví srdce. Podle vědců flavonoidy obsažené v čaji zlepšují krevní oběh, a tím pravděpodobně snižují riziko srdečních onemocnění.

Jedna studie prokázala trend ke snižování krevního tlaku při pití tří šálků černého čaje denně po dobu nejméně šesti měsíců. Jiná studie zjistila snížení krevního tlaku při pití pouhých dvou šálků čaje denně, ale tato studie neoddělovala černý a zelený čaj.

Práce přichází s výhradou: kofein v černém čaji může mít i přes příznivé účinky flavonoidů stále negativní vliv na krevní tlak.

7. Čaj může pomoci v boji proti zubnímu plaku

Zubní kaz je způsoben usazováním zubního plaku na zubech. Zubní plak se tvoří ze slin a bakterií a narušuje zubní sklovinu. Theaflaviny v černém čaji mají antibakteriální vlastnosti, které poškozují buněčné membrány bakterií.

Předběžné studie na potkanech ukazují, že černý čaj snižuje vznik zubního kazu. Uvádí se však, že studie na lidech jsou méně průkazné.

8. Čaj může snížit stres

L-theanin je přírodní sloučenina obsažená v černém čaji, která může zlepšovat pozornost a snižovat stres. U zdravých dospělých osob zlepšuje užívání 200 mg L-theaninu denně, který se nachází v osmi šálcích černého čaje, po dobu čtyř týdnů příznaky související se stresem, jako je úzkost a spánek.

Konzumace 200 mg L-theaninu z černého čaje je pravděpodobně obtížná, ale L-theanin v černém čaji může mít uklidňující účinek, ujišťují vědci.

Některé studie naznačují, že konzumace kofeinu a L-theaninu, který se nachází v černém čaji, může vést k lepší duševní bdělosti a pocitu klidu. Za normálních okolností mají kofein a L-theanin opačné účinky, ale při společné konzumaci, zejména v období stresu, se mohou tyto dvě sloučeniny vzájemně vylučovat.

9. Čaj má protizánětlivé účinky

Pravidelná konzumace černého čaje snižuje markery poškození buněk a zánětu. Podle vědců je konzumace čaje spojena zejména se snížením hladiny C-reaktivního proteinu, který je markerem zánětu.

10. Čaj zlepšuje zdraví pokožky

Stárnutí a faktory životního prostředí – sluneční záření, znečištěné ovzduší – negativně ovlivňují zdraví pokožky. Polyfenoly v černém čaji obsahují antioxidační vlastnosti, které snižují poškození kůže a záněty.

Studie na zvířatech ukazují potenciální účinky extraktu z černého čaje proti vráskám při aplikaci přímo na pokožku. Extrakt z černého čaje snížil poškození kůže a zlepšil procesy proti vráskám u myší vystavených ultrafialovému záření.

Pokud jde o lidi, je podle publikace stále zapotřebí dalšího výzkumu.

Dříve My uvedl, proč by se káva měla nahradit zeleným čajem. Ukázalo se, že ti, kteří pijí zelený čaj místo kávy, mají nižší riziko demence. Nedávná japonská studie ukázala, že starší lidé, kteří pravidelně pijí tento nápoj, mají méně lézí v bílé hmotě mozku souvisejících s demencí.

Je třeba poznamenat, že ačkoli má káva protizánětlivé účinky, nemá z dlouhodobého hlediska tak pozitivní účinky jako zelený čaj. Na rozdíl od kávy obsahuje zelený čaj složku, která zvyšuje jeho léčebné vlastnosti – antioxidanty zvané katechiny, z nichž 80 % tvoří zvláště prospěšný typ – epigalokatechin galát.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: