Lahodný a voňavý moučník je ideální k čaji nebo kávě ve společnosti příbuzných a přátel.
Koláč s marmeládou je dokonalým příkladem domácího pečení / foto depositphotos.com
Koláč s marmeládou v troubě se již dávno stal klasickým dezertem naší kuchyně, který zná téměř každý. Toto pečivo se vyklube křupavé, voňavé a křehké. Tím, že pokaždé změníte marmeládu nebo džem, přidáte ořechy a sušené ovoce, můžete získat různé dezerty.
Dnes se podíváme na dva různé recepty, z nichž každý stojí za vyzkoušení.
Základní recept na džemový koláč
Pro přípravu nejchutnějšího koláče s marmeládou na margarínu je třeba vzít:
- 200 g margarínu nebo másla;
- dvě vejce;
- jedna polévková lžíce cukru;
- dvě lžíce mouky;
- jedna lžička prášku do pečiva;
- hustý džem podle vlastního výběru.
Předehřejte troubu na 180 °C. V samostatné míse smíchejte měkké máslo, vejce a cukr dohladka. Po částech přidávejte mouku a prášek do pečiva, dokud nevznikne koule těsta. Rozdělte ho na polovinu a jednu část dejte do mrazáku.
Polovinu těsta položte na plech a vytvořte obdélník. Potřete ho marmeládou a na ni nastrouhejte zmrzlé těsto.
Pečte, dokud nezhnědne. To bude trvat asi 30 minut v závislosti na vaší troubě a poloze plechu.
Koláč nechte vychladnout a poté ho nakrájejte na čtverce.
Sádlový koláč s marmeládou
Tento třený koláč s marmeládou dopadne trochu jinak, protože chuť pečiva přímo závisí na jeho složení. Na něj si vezmeme:
- dvě polévkové lžíce mouky;
- 200 g sádla;
- jedno vejce;
- jedna polévková lžíce cukru;
- jedna lžička kypřícího prostředku;
- hustý džem;
- vlašské ořechy.
V míse smíchejte mouku a prášek do pečiva. Přidejte vejce, sádlo a cukr. Vypracujeme homogenní těsto, které přikryjeme potravinovou fólií a necháme půl hodiny chladnout.
Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Těsto opět rozdělíme na díly. Z jednoho z nich vyložíme naše těsto a potřeme je pořádnou kuličkou džemu. Posypeme je ořechy a pak je přiklopíme zbylým těstem. Pečeme asi půl hodiny, dokud není hotové.
Pískové těsto na sádle bude velmi křehké a křupavé. Proto stojí za to ho alespoň jednou vyzkoušet.
Dříve My uvedl, jak připravit líný medový koláč za 30 minut.