Zda můžete zmrazit sýr ve vakuu a proč byste měli být opatrní při výběru sýra pro zmrazení – My shromáždil užitečná fakta.
Jak uchovat tvrdý sýr po dlouhou dobu / koláž: My, foto: unsplash
Zajímavosti z materiálu:
- Proč by se měkké sýry neměly zmrazovat
- Jak bezpečně a správně rozmrazovat zmrazené sýry
Co se stane se sýrem po rozmrazení a proč hospodyňky tuto metodu pro sýr používají – My shromáždil užitečná fakta a rady.
Doporučujeme také přečíst si materiál: Proč se v mrazničce tvoří led: 3 pravidla, která zachrání vaše spotřebiče.
Odborníci nám sdělili, že když se sýr dostane do mrazničky, ztrácí vlhkost a část své struktury. Během rozmrazování se však stává sušším a drobivějším. Je známo, že sýr lze v mrazničce skladovat až 6 měsíců, ale je dobré vědět, jak ho správně rozmrazovat.
Jak uchovávat tvrdý sýr po dlouhou dobu
Odborníci doporučují nejbezpečnější způsoby balení sýrů pro zmrazení. Před zmrazením je třeba sýr oříznout do stejnoměrného tvaru, aby měl rovný povrch. Sýr je také třeba zabalit tak, aby se omezil kontakt s kyslíkem a sýr zůstal co nejdéle použitelný.
Nejlepším způsobem zmrazení sýra je jeho vakuové balení. Tento způsob téměř stoprocentně eliminuje kontakt sýra s kyslíkem. Proto lze sýr v této formě skladovat v mrazničce velmi dlouho. Sýr můžete také pevně zabalit do pergamenového papíru a následně do hliníkové fólie, abyste ho v mrazničce udrželi déle. V krajním případě můžete použít sáček do mrazničky. Podle odborníků to není nejlepší volba, ale je účinná, pokud ze sáčku vytlačíte co nejvíce přebytečného vzduchu.
Jaké sýry by se neměly zmrazovat
Měkké sýry by se neměly zmrazovat, protože kvůli vysokému obsahu vlhkosti nejsou do mrazničky nejvhodnější. Měkké sýry obsahují mnohem více vody a při zmrazení mohou tvořit mnoho ledových krystalků. V důsledku toho může dojít k výraznému poškození struktury sýra a zhoršení jeho chuti.
Nejlepší sýry pro zmrazování jsou polotvrdé nebo tvrdé sýry, které nemají kůru. Sem lze zařadit sýry jako čedar, mozzarella, provolone a další. Zmrazením se tyto druhy sýrů stanou křehčími, takže se budou obtížněji krájet, ale ve správných pokrmech se budou i nadále dokonale rozpouštět.
Jak dlouho vydrží potraviny v lednici / Infografika: My
Jak rozmrazit zmrazený sýr
Kuchař Eugen Klopotenko radí, že aby si sýr po zmrazení zachoval svou chuť a nerozpadl se, měli byste ho rozmrazovat pomalu a postupně. Pro začátek byste jej měli přenést z mrazničky do lednice a počkat, až sýr rozmrzne. V závislosti na velikosti kusu to může trvat od šesti hodin až po několik dní.
Další zajímavé zprávy:
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.