Odborníci na výživu odhalili krátkodobé a dlouhodobé účinky masa na organismus.
Červené maso obsahuje takové živiny / foto depositphotos.com
Jakkoli jsou steaky a hamburgery oblíbené, červené maso má ve světě zdraví špatnou pověst. Zeptejte se kteréhokoli lékaře nebo odborníka na výživu na zdravou výživu a pravděpodobně vám doporučí jíst méně červeného masa a více vlákniny.
O tom, zda je červené maso zdravé a jaký vliv může mít jeho pravidelná konzumace na organismus, vyprávěli odborníci na výživu Parade.
Které červené maso je nejzdravější
Při určování, zda je červené maso zdravé, je důležité přesně vědět, o jaký druh masa se jedná. Odbornice na výživu Patricia Wheelsová vysvětlila, že červeným masem se rozumí svalové maso, jako je hovězí, telecí, vepřové a jehněčí.
„Přestože červené maso vyvolává v posledních letech kontroverze, může být součástí vyváženého jídelníčku,“ uvedla.
Takové maso podle ní obsahuje živiny, jako jsou bílkoviny, železo a zinek, které v mnoha jiných potravinách chybí.
„Červené maso je jedním z nejlepších zdrojů hemového železa, což je forma železa, která je vysoce biologicky dostupná a snadno vstřebatelná pro tělo. Proto je obzvláště cenné pro lidi s nízkou hladinou železa nebo jeho nedostatkem,“ říká odbornice na výživu Christina Illien.
Zároveň doporučuje jíst červené maso maximálně dvakrát týdně.
Červené maso – výhody a škody
Můžete se cítit energičtější.
Odborníci na výživu zdůrazňují, že červené maso má vysoký obsah bílkovin.
„Čtyřuncová porce (asi 114 gramů, – My), velká asi jako balíček karet, obsahuje asi 30 gramů bílkovin, což z něj dělá nejlepší volbu pro pokrytí denní potřeby bílkovin a podporu regenerace svalů po tréninku, aniž by to ovlivnilo hladinu cukru v krvi,“ říká Illien. „Z krátkodobého hlediska vám konzumace většího množství bílkovin pomůže cítit se energičtěji a budete pociťovat méně výkyvů a poklesů hladiny energie, protože červené maso nezvyšuje hladinu cukru v krvi.“
Může dojít ke zhoršení trávení
Podle odborníků na výživu může pravidelná konzumace masa vést k zažívacím potížím.
„Červené maso s vysokým obsahem tuku může při pravidelné konzumaci přispět k nadýmání břicha, průjmu nebo zácpě,“ říká Wheels. „Vysoké množství nasycených tuků v červeném mase může ztěžovat jeho trávení a navíc v něm chybí vláknina, která je pro optimální trávení klíčová.“
Přibývání na váze
„Za porci masa se považují 4 unce nebo porce o velikosti balíčku karet. Velké porce zpracovaného nebo tučného masa mohou být spojeny s přibýváním na váze,“ říká kol.
Ačkoli vědecké důkazy o souvislosti mezi masem a přibýváním na váze nejsou jednoznačné, kalorický obsah červeného masa je vyšší než u rostlinných zdrojů bílkovin, což ztěžuje udržení kalorického deficitu.
Zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění
Wheels vysvětluje, že vysoký obsah tuku v červeném mase je spojen se zvýšenou hladinou cholesterolu a krevním tlakem, což představuje další zátěž pro kardiovaskulární systém a může časem vést k srdečním onemocněním.
Riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku
Rakovina tlustého střeva a konečníku je druhou nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu a pravděpodobnost, že jí onemocníte, je vyšší, pokud jíte hodně červeného masa – podle vědeckých studií je to 20 až 30 %.
„Složky, jako jsou dusitany a vedlejší produkty vaření, například HCA a PAH, které se nacházejí v červeném mase, jsou spojeny se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku,“ říká Wheels.
Čím nahradit červené maso
Pokud chcete snížit množství červeného masa ve svém jídelníčku, doporučuje Illien nahradit ho tučnými rybami, jako je losos, makrela, sardinky, ančovičky a sleď.
„Výbornou náhradou jsou také libovější zdroje živočišných bílkovin, jako je kuřecí a krůtí maso. Zařazení rostlinných zdrojů bílkovin bohatých na vlákninu, jako je čočka, quinoa a fazole, navíc pomůže vytvořit pestřejší, na živiny bohatší a vyváženější stravu,“ říká Illien.
Již dříve My napsal, že maso zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu.