Quinoa je dobrým zdrojem vlákniny, železa, kyseliny listové, thiaminu, manganu, fosforu a zinku.
Odborníci na výživu vyjmenovali 5 léčivých vlastností quinoy / koláž: My, foto: screenshot z kanálu Youtube „Foodstorm – School of Culinaria“.
Dozvíte se:
- Jaké užitečné látky quinoa obsahuje
- K jakým změnám dojde v těle, pokud budete jíst quinou
Quinoa je oblíbená obilovina, která obsahuje také mnoho živin. Odborníci na výživu pojmenovali 5 změn, které v těle nastanou, pokud budete tento produkt jíst každý den. Píše o tom časopis Parade.
Autorka youtube kanálu „Foodstorm – Škola kulinářství“ také prozradila, jak quinou správně uvařit.
Pokud zkoumáte téma hubnutí, mohlo by vás zajímat: Co jíst, abychom zhubli: 10 potravin, které mají hodně bílkovin.
Odbornice na výživu Christina Illien vysvětlila, že quinoa je kompletní bílkovina a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje. To znamená, že pokud hledáte způsob, jak zvýšit hladinu bílkovin, může vám pomoci přidání quinoy do jídelníčku.
Pro srovnání: půl šálku quinoy obsahuje 12 gramů bílkovin, zatímco půl šálku bílé rýže obsahuje 3 gramy bílkovin.
Další odbornice na výživu, Patricia Wheelsová, uvádí, že quinoa je dobrým zdrojem vlákniny, železa, kyseliny listové, thiaminu, manganu, fosforu a zinku. A protože neobsahuje lepek, je vhodná pro lidi s celiakií nebo nesnášenlivostí lepku, dodala Illien.
Pokud však začnete quinou jíst pravidelně, dojde ve vašem těle k určitým změnám. Odborníci na výživu je pojmenovali.
1. Hladina cukru v krvi může být stabilnější. Pokud vám hladina cukru v krvi skáče, pokud jste v polovině dne plní energie a poté velmi unavení, může vám pomoci přidání quinoy do jídla, tvrdí Wheels.
„Studie publikovaná v roce 2024 zjistila, že 25 gramů quinoy denně na lačno může zlepšit hladinu glukózy v krvi. Jiná studie prokázala snížení hladiny glukózy v krvi poté, co pokusné osoby snědly 20 gramů quinoy denně,“ uvedla odbornice na výživu.
Oba odborníci na výživu tvrdí, že vliv quinoy na hladinu cukru v krvi může z dlouhodobého hlediska pomoci snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu.
2. Trávení se může změnit. Podle Kolesy je quinoa dobrým zdrojem vlákniny. A obsahuje jak rozpustnou, tak nerozpustnou vlákninu. Oba typy jsou důležité pro trávení. Rozpustná vláknina se rozpouští ve vodě a vytváří gelovitou strukturu, která zpomaluje trávení. Nerozpustná vláknina normalizuje stolici a zabraňuje zácpě.
Pokud nejste zvyklí jíst hodně vlákniny, Illien doporučuje zavádět quinou do jídelníčku pomalu, abyste nepřetěžovali svůj trávicí systém.
„Začněte s malou porcí – asi čtvrt šálku vařeného jídla – abyste posoudili, jak ji vaše tělo snáší. I když je quinoa obecně dobře snášena, někteří lidé mohou mít zažívací potíže a nadýmání břicha,“ říká.
Časem se podle ní tělo přizpůsobí a nepříjemné příznaky zmizí.
3. „Špatný“ cholesterol může klesat. Quinoa prospívá srdci. Podle vědecké studie se při pravidelné konzumaci quinoy může snížit hladina „špatného“ cholesterolu, což znamená nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění.
4. Můžete snížit riziko chronických onemocnění. Oba odborníci na výživu tvrdí, že pravidelná konzumace quinoy může pomoci snížit riziko dalších chronických onemocnění, včetně některých typů rakoviny. To je způsobeno bohatým obsahem živin v quinoi. Vědecké studie ukazují, že quinoa pomáhá snižovat záněty v těle a méně zánětů znamená nižší riziko onemocnění.
5. Duševní zdraví se může zlepšit. Vitamíny skupiny B obsažené v quinoe jsou spojovány s podporou duševního zdraví. Studie ukazují, že živiny obsažené v této potravině mohou pomáhat snižovat záněty v mozku, což je dobré pro okamžité i dlouhodobé zdraví.
Podívejte se na video o tom, jak správně uvařit quinou.
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím kláves Ctrl+Enter informujte redakci.