Někdy si neuvědomujeme, že během dne používáme příliš mnoho cukru, ale můžeme to napravit.
Je možné něčím nahradit cukr / depositphotos.com
Nahrazení bílého cukru přírodními sladidly, jako je med nebo javorový sirup, se zdá být zdravějším způsobem, jak zahnat chuť na sladké. Ale má taková náhrada skutečně nějaký význam?
Američané konzumují v průměru více než 17 čajových lžiček přidaného cukru denně, což je mnohem více než doporučená hodnota 9 čajových lžiček denně pro muže a 6 pro ženy, uvádí Americká kardiologická asociace.
Přírodní cukr se nachází v plnotučném ovoci a mléce, zatímco přidaný cukr se do potravin dostává při zpracování nebo přípravě, například kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy nebo běžný cukr, píše Verywell Health. Ačkoli jsou sladidla, jako je med, agávový nektar a javorový sirup, označována jako „přírodní“, stále jsou považována za přidaný cukr, přesto je mezi nimi rozdíl.
„Ve srovnání s běžným cukrem jsou med, javorový sirup a agávový nektar o něco lepší, protože mají nižší glykemický index a obsahují malé množství vitaminů a minerálních látek,“ vysvětluje doktor Frank Hu, profesor výživy a epidemiologie na Harvardské škole veřejného zdraví T. H. Chan.
Nadbytek jakéhokoli přidaného cukru však může vést ke stejným zdravotním problémům, varuje odborník.
Agávový nektar
Agávový nektar je často inzerován jako „zdravější“ alternativa, protože je 1,5krát sladší než běžný cukr, což znamená, že ho lze použít v menším množství.
Je však důležité mít na paměti, že agávový nektar je tvořen až z 90 % fruktózou – tedy ještě více než kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy. Na rozdíl od glukózy fruktóza nezpůsobuje silné uvolňování inzulínu ani nepodporuje pocit sytosti, což může vést k přejídání.
Med
Med je považován za prospěšné tekuté sladidlo díky svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem.
Studie z roku 2015 však zjistila, že med, bílý cukr a kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy mají podobný vliv na hladinu cukru v krvi a záněty v těle.
Měli byste omezit příjem cukru?
Místo úplného vyřazení cukru z jídelníčku je lepší zaměřit se na jeho zdravé zdroje, jako je ovoce, které navíc obsahuje vlákninu, vitaminy a minerály.
„Tekuté cukry, například ty v limonádách, se rychle tráví a způsobují prudký nárůst hladiny cukru v krvi. Zatímco cukr v celém ovoci, například v jablku, se tráví a vstřebává pomaleji, což vede k plynulejšímu nárůstu hladiny glukózy,“ vysvětluje Frank Hu.
Tělo získává energii ze sacharidů, které se nacházejí v celozrnných potravinách, ovoci a zelenině.
Pokud tělo sacharidy nedostává, začne využívat tuky a bílkoviny, což může být z dlouhodobého hlediska škodlivé.
Již dříve My informoval o tom, jak černý čaj ovlivňuje mozek. Bylo zde jmenováno 10 výhod tohoto nápoje, o kterých jste možná nevěděli.