Vědci provedli studii, jejíž výsledky mohou mnohé překvapit.
Vědci odpověděli, jak dlouho trvá uvařit vejce / depositphotos.com
Jsme zvyklí, že vaření vajec trvá od 4 do 10 minut, podle toho, jak je kdo má rád – míchaná, natvrdo a podobně. Vědci však nyní zjistili, že dokonalé vařené vejce trvá více než půl hodiny, než se uva…… a potřebujeme k tomu dvě pánve, píše The Telegraph.
Ačkoli se zdá, že dosáhnout dokonalé konzistence bílku a žloutku je spíše umění, tým italských vědců tvrdí, že dokonalý recept našel vědecky.
Zjistili, že pokud se vejce každé dvě minuty přelije z vroucí vody do teplé, lze dosáhnout optimální struktury, tvaru, chuti i „nutričního složení“.
Studie, publikovaná v časopise Nature Communications Engineering, zjistila, že touto metodou lze udržet ideální teplotu bílku i žloutku po celou dobu vaření, a to i v případě, že se vejce v průběhu 32minutového procesu vaření.
Co ještě potřebujete vědět o vaření slepičích vajec
Dříve My informoval o tom, jak uvařit vejce s tekutým žloutkem. Mnoho lidí podle něj vaří vejce tak, že buď je žloutek ztuhlý, tedy převařený, nebo je bílek příliš tekutý, když je nedovařený. Šéfkuchař proto vysvětlil, jak docílit toho, aby byl žloutek i bílek dokonalý.
A také, jak se dělají vejce po florentsku. Tento málo známý pokrm zahrnuje dokonale pošírovaná vejce na lůžku z pečeného špenátu, pokrytá vrstvou krémové husté holandské omáčky.