Plíseň se šíří po celém výrobku, i když nejsou pouhým okem viditelné žádné stopy plísně.
Je možné jíst chléb s plísní / Koláž: My, foto depositphotos.com
O čem je řeč:
- Proč i „čistá“ část chleba může být nebezpečná
- Pomůže vám zbavit se toxinů, když si opečete chléb s plísněmi?
Mnoho lidí odřízne plesnivou část chleba a předpokládá, že zbytek zůstane bezpečný k jídlu, ale to je špatné rozhodnutí. Lékař Karan Rajan na serveru TikTok vysvětluje, že je to nebezpečné, protože viditelná plíseň je jen špičkou problému, píše My.
Mimochodem, již dříve bylo také oznámeno, kde byste nikdy neměli skladovat vejce.
Sporangia, která se nacházejí v plísních, uvolňují tisíce neviditelných spor, které se šíří po celém chlebu. To znamená, že i části, které vypadají čistě, mohou obsahovat nebezpečné mykotoxiny.
„A pokud to vidíte, rozhodně nevidíte skryté kořeny. To znamená, že pouhým vyhozením jednoho plesnivého krajíce se zbytek chleba nestane bezpečným pro konzumaci,“ dodal odborník.
Některé druhy plísní, například v sýru s modrou plísní, jsou bezpečné. Ty, které se objevují na chlebu, však mohou produkovat toxické látky, které mohou způsobit vážné zdravotní problémy.
Mnoho lidí se domnívá, že opékání nebo pečení může plísně neutralizovat.
Ve skutečnosti vysoká teplota mykotoxiny neničí, takže i po tepelné úpravě zůstává takový chléb nebezpečný, shrnul lékař.
Jak nejlépe skladovat chléb – infografika / My
Další užitečné zprávy:
Čím je známý lékař Karan Raj?
Britský lékař Karan Raj se stal široce známým na internetu díky svým informativním videím, ve kterých hovoří o neznámých a jednoduše zajímavých skutečnostech týkajících se lidského zdraví.
Jeho účet tiktok sleduje 4,4 milionu lidí a jeho videa s lifehacky a radami získávají popularitu nejen mezi uživateli sociálních sítí, ale často se o nich diskutuje i v zahraničních a domácích médiích, uvedla Ukr.Media.
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.