Skladování slepičích vajec je proces, který vyžaduje pozornost věnovanou detailům.
Je možné sníst vejce prasklé během přepravy / Koláž: My, foto depositphotos.com
Dozvíte se:
- Jak správně skladovat žloutky a bílky v chladničce
- Jak dlouho můžete uchovávat vejce, která praskla při přepravě
Při přepravě slepičích vajec často dochází k prasknutí a poškození hlavní složky snídaňových pokrmů, ale i v tomto stavu je lze skladovat, pokud dodržíte několik jednoduchých pravidel. Společnost My zjistila, jak správně skladovat prasklá vejce, aby se minimalizovalo riziko bakteriální kontaminace.
Je známo, že skořápka vejce chrání jeho obsah před bakteriemi, zejména salmonelou. Pokud jsou ve skořápce praskliny, mohou se bakterie snadno dostat dovnitř.
Portál Sokistt píše, že pokud si všimnete poškození na skořápce, je lepší oddělit bílek od žloutku a dát ho do nádoby. Je žádoucí dát přednost skleněným. Dále se ujistěte, že je nádoba čistá a víko pevně přiléhá, aby se dovnitř nedostal kyslík.
Vaječné bílky by se měly skladovat při nízkých teplotách, tedy v chladničce nebo mrazničce. V chladničce můžete bílky skladovat maximálně tři dny, v mrazničce až šest měsíců. Pokud se rozhodnete bílky zmrazit, nezapomeňte je označit štítkem s dobou trvanlivosti.
Vaječné žloutky můžete v lednici skladovat maximálně 24 hodin, a to výhradně v dezinfikované a hermeticky uzavřené nádobě.
Také pokud přijdete z obchodu a zjistíte, že slepičí vejce mají prasklinu, pak výrobek rozbijte na talíř a přikryjte potravinovou fólií. Prasklé vejce lze skladovat až 24 hodin.
Pokud existuje i sebemenší pochybnost, že vejce byla prasklá již při nákupu, dlouho neváhejte: je třeba je vyhodit.
Další novinky:
Zajímavosti o vejcích
Nejčastěji se konzumují slepičí vejce. Lidé však mohou konzumovat jakákoli ptačí vejce. Existuje praxe konzumace vajec některých plazů (např. želv).
Navzdory nutriční hodnotě vajec může být jejich konzumace zdraví škodlivá kvůli možnosti nákazy salmonelou nebo alergií na vaječný bílek.
Bílá vejce jsou stejně zdravá jako hnědá. Barva skořápky je pouze genetickým znakem a nemá žádný vliv na nutriční hodnotu, chuť ani čerstvost.
Nejlepším místem pro vejce je chladnička. Bakterie salmonely se při teplotách nižších než 6 °C nemnoží.
Vejce vydrží déle, pokud je položíte špičkou dolů. Je to proto, že na tupém konci je vzduchová bublina, která může obsahovat bakterie, takže existuje možnost, že se při jejich otočení dostanou do vejce.
Vejce by se neměla skladovat společně se silně zapáchajícími potravinami. Díky své pórovité skořápce mohou snadno absorbovat cizí příchutě.
Cholesterol obsažený ve vejcích není nebezpečný. Lecitin, který je ve vaječných žloutcích hojně zastoupen, pomáhá udržovat hladinu cholesterolu v normě a zabraňuje tak vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím kláves Ctrl+Enter informujte redakci.