Předpokládá se, že lék výrazně snižuje hladinu cukru v krvi, což poškozuje cévy v očích.
Zveřejněna alarmující data z nové studie / foto depositphotos.com
Lékaři objevují stále více důkazů o tom, že lidé užívající léky, jako je například Ozempic, přicházejí o zrak. Tento oblíbený lék se používá při hubnutí a užívají ho také diabetici.
Podle Mail Online je již známo několik studií, jejichž autoři spojují injekce se závažnými vedlejšími účinky. Jedná se zejména o záněty a blokování průtoku krve do očí, což vede k vážné, někdy nevratné ztrátě zraku.
Uvádí se, že vědci nyní popsali devět nových případů Američanů, kteří oslepli po použití semaglutidu nebo tirzepatidu, účinných látek přípravků Ozempic a Mounjaro. Například jedna pacientka s diabetem si aplikovala pouze jednu injekci semaglutidu a druhý den ráno se probudila a zjistila, že nevidí na levé oko. Žena okamžitě přestala lék užívat, ale o dva měsíce později musela léčbu obnovit kvůli progresi diabetu.
„O dva týdny později ztratila zrak i na pravé oko,“ uvedla publikace.
Další pacientka užívala semaglutid pravidelně, ale po roce zjistila, že má v levém oku „nebolestivý stín“. Příznak se objevil také poté, co se žena ráno probudila. Při vyšetření lékaři zjistili poškození cév v sítnici, které vedlo ke slepotě.
V roce 2017 se v České republice objevily dva případy, kdy se v důsledku zákroku na oddělení pro léčbu nemocí a nemocí z povolání objevily dvě nové diagnózy:
Je popsán i příběh Američana, který po roce užívání tirzepatidu začal krvácet do levého oka. I přes tento alarmující projev lékaři doporučili v užívání léku pokračovat, protože neviděli žádnou souvislost mezi stavem muže a injekcemi na hubnutí.
„Odborníci tvrdí, že přesný mechanismus tohoto jevu zatím nebyl stanoven, ale předpokládá se, že léky jako Ozempic tím, že dramaticky snižují hladinu cukru v krvi, mohou poškodit cévy v oku a způsobit ztrátu zraku,“ píše Mail Online.
Další lékařské zprávy
Jak napsal My, nadměrná konzumace červeného masa negativně ovlivňuje zdraví srdce a má negativní dopad na mozek. Rozsáhlá studie odhalila alarmující souvislost mezi konzumací červeného masa a zvýšeným rizikem demence.
Studie zahrnovala zdravotní a výživové údaje 133 771 účastníků za několik desetiletí. Během této doby byla demence diagnostikována u 11 173 osob. Klíčovým zjištěním bylo, že lidé, kteří denně konzumovali více než 20 gramů zpracovaného červeného masa (např. slaniny nebo párku v rohlíku), měli o 13 % vyšší riziko vzniku demence než ti, kteří konzumovali minimální množství tohoto masa.