Šéfkuchař se podělil o jednoduchý a neuvěřitelně jemný recept na rybí koláč.
Jak uvařit rybí koláč / koláž: My, foto: unsplash
Naučíte se:
- Jaká ingredience udělá váš pokrm křehkým
- Jak správně uvařit rybí koláč
Šéfkuchař se s vámi podělil o slavný rybí koláč, který je snadný na přípravu a úžasně chutný. Náplň koláče tvoří kombinace ryb, jako je treska jednoskvrnná, treska obecná, losos a krevety.
Restauratér Mitch Tonks se podělil o jednoduchý recept na rybí koláč, který obsahuje směs tresky, tresky jednoskvrnné a krevet, a tvrdí, že je to dokonalá a chutná večeře, píše deník Mirror.
Ingredience na rybí koláč
- 1 kg brambor nakrájených na malé kousky
- 50 g másla
- 100 g smetanového sýra
- 3 lžíce teplého mléka
- Sůl a pepř
- 500 g mléka
- 250 g uzené tresky jednoskvrnné
- 200 g hřbetu tresky obecné
- Jedna cibule
- Jeden bobkový list
- Tři stroužky česneku (nepovinné)
- Dva pórky omyjte a nakrájejte nadrobno
- 50 g másla plus 25 g na posypání dortu
- Jedna lžíce olivového oleje
- Tři lžíce hladké mouky
- 100 g syrových královských krevet
- 50 g mraženého hrášku
- Jedna polévková lžíce petrželky, jemně nasekaná
- Jeden neoloupaný citron – kůra nastrouhaná najemno
Recept na rybí koláč
Nejdříve je třeba začít předehřátím trouby na 190 stupňů. Poté se postarejte o brambory, které by se měly vařit, dokud nejsou hotové. Uvařené brambory scedíme a důkladně rozmačkáme s máslem, smetanou a teplým mlékem a dochutíme solí a pepřem.
Připravenou bramborovou směs prozatím odložíme na teplé místo. Dalším krokem je ohřát mléko ve velkém hrnci a přidat do něj uzenou tresku a tresku.
Cibuli rozkrojíme na polovinu, jednu část rozřízneme a vložíme do ní bobkový list. Stejnou polovinu nakrájíme a vložíme do hrnce s mlékem a rybou. Mléko přiveďte k varu a pak vařte na mírném ohni šest až sedm minut.
Během toho nakrájejte nadrobno druhou polovinu cibule a pórku. Na malé pánvi rozpusťte máslo a olivový olej a osmahněte cibuli a pórek, dokud nezměknou, ale nezbarví se, což by mělo trvat asi čtyři až pět minut.
Jaké potraviny byste neměli uchovávat v lednici / Infografika: My
„Když je ryba hotová, vyjměte ji z pánve a nechte ji trochu vychladnout, ale mléko nechte teplé. Nyní pórek posypte moukou a dobře promíchejte. Za stálého míchání to minutu povařte. Postupně přidávejte naběračkou mléko použité k pošírování ryby a pokaždé důkladně promíchejte,“ radí šéfkuchař.
Zároveň radí přidávat ho tak dlouho, dokud se všechno mléko při mírném zahřívání nezahustí. Poté rybu nakrájejte na kousky, zkontrolujte, zda nemá kosti, a odstraňte kůži a rybu přidejte do omáčky.
Nyní je vhodné přidat do směsi syrové krevety a mražený hrášek. Formu na pečení položte na plech a na dno formy lžící nasypte rybí směs. Povrch posypte petrželkou a citronovou kůrou. Nakonec posypeme vychladlou bramborovou kaší. Vidličkou rozetřete kaši po koláči a vytvořte na povrchu drsnou strukturu.
Koláč potřete polovinou zbývajícího másla a vložte do trouby na 25-30 minut, dokud není upečený, nebo dokud nezíská zlatavou barvu. Rybí koláč je nejlepší jíst čerstvě upečený, protože při ohřívání se struktura ryby mírně zhorší, ale případné zbytky lze uchovat v chladničce a sníst druhý den.
Další zajímavé zprávy:
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.