Co je to pikantní solená ryba a jak ji bez problémů připravit doma.
Pikantní sleď je velmi chutný a stojí za to si ho připravit / foto depositphotos.com
Mnoho lidí miluje slanečka pikantního pro jeho jedinečnou chuť a vůni. V SSSR existoval úžasný recept na tuto rybu.
Na úvod se zamysleme nad tím, co znamená pikantně solený sleď. Na rozdíl od klasické verze, kde se používá pouze sůl, se do této ryby přidávalo spousta aromatického koření a koření, aby se zvýraznila chuť a vůně tohoto pokrmu.
V minulosti bylo obtížné jej doma zopakovat, protože v té době byl recept utajován. Nyní si ho může doma připravit každý.
Pikantní solený sleď – recept GOST SSSR
Tento pikantní solený sleď se vaří vcelku, ale pokud chcete, můžete si připravit pikantního soleného sledě v kouscích – k tomu budete muset rybu nakrájet. K přípravě je třeba vzít:
- dva sledě;
- jeden litr vody;
- 90 gramů soli;
- jedna polévková lžíce cukru;
- dvě poupata hřebíčku;
- 0,5 čajové lžičky semen koriandru;
- dva bobkové listy;
- špetka muškátového oříšku;
- 15 hrášků černého pepře;
- 0,5 lžičky skořice;
- 0,5 čajové lžičky sušené máty;
- 0,5 čajové lžičky sušené chilli papričky;
- 10 hrášků nového koření.
Rybu rozmrazte v lednici – lépe si tak zachová svou strukturu. Až bude připravena k vaření, můžete začít s marinádou. Všechno koření smíchejte s polovinou soli dohromady, můžete je i trochu rozemlít v hmoždíři, aby se zvýraznily chutě. Vyplatí se nakrájet „lavrušku“ na menší kousky.
Rozpusťte sůl ve vodě, kterou jste si předtím odložili stranou. Sledě očistíme od všeho nepotřebného a dobře opláchneme. Pro jistotu jej osušte papírovou utěrkou.
Sledě můžete připravit pikantně solené ve sklenici nebo použít nádobu, sáček – podle chuti. Rybu vložte do zvolené nádoby a posypte kořením. Navrch nalijte osolenou vodu a poté pevně uzavřete.
Jak dlouho by se měl sleď solit? V chladničce by měl vydržet tři dny. Čas od času s ním můžete trochu zatřepat.
Po této době budou pikantní sledi ve slaném nálevu hotovi.
Dříve My uvedl, jak připravit palačinky na mléce podle GOST. Jedná se o recept z roku 1960.