Maslenica je tradiční slovanský svátek, který odedávna symbolizuje loučení se zimou a čekání na jaro.
When Shrovetide-2025 / screenshot z kanálu Lady Kira na Youtube
Naučíte se:
- Kdy se na je naše země slaví Den palačinek v roce 2025
- Co je to Den palačinek a jak vznikl
- Co nedělat na Palačinkářský den
- Co vařit na stole na Maslenicu
Maslenica je jedním z nejchutnějších svátků v roce, který je věnován setkání s jarem. Má mnoho lidových názvů – Masnica, Pušennja, Syropust, Syropustnaja, Sýrový nebo Tlustý týden, Koloděj. My nám prozradí, kdy je Maslenica v roce 2025 a jak by se měla slavit.
O tradicích a zvycích masopustu promluvila také autorka youtube kanálu Lady Kira.
Doporučujeme přečíst: Cinnabon palačinky: úžasný recept na palačinkový den, o kterém jste nikdy neslyšeli.
Kdy se bude slavit Den palačinek na je naše země v roce 2025
Datum, kdy Maslenica začíná, se každoročně mění – svátek je vázán na datum Velikonoc. Týden sýrů začíná 56 dní před Kristovým zmrtvýchvstáním a slaví se sedm dní.
Velikonoce 2025 připadnou na 20. dubna, což znamená, že je naše země bude Masopust 2025 slavit od 24. února do 2. března.
Co je to Den palačinek a jak vznikl
První zmínky o oslavách Dne placek se objevily již ve 4. století v předkřesťanských dobách. Zavedení křesťanství v ukrajinských zemích však tuto tradici vůbec neovlivnilo. Celý týden lidé slaví Koloděje a pro každý den existují jiné rituály:
- Pondělí – scházejí se, sáňkují na ledových klouzačkách (čím dále sáňky dojedou, tím větší úroda);
- Úterý – flirtování, tvoří se dvojice mladých lidí, hrají se zábavné hry;
- Středa – pohoštění, slavnostní stoly se prohýbají pod chutným jídlem, obvykle knedlíky s máslem (odtud název svátku), sýrem, palačinkami s různými náplněmi;
- Čtvrtek – hlučné hostiny s oslavami až do ranních hodin;
- Pátek – tzv. tchýniny večírky, zeť musí pozvat tchyni na návštěvu;
- Sobota – tzv. švagrovské večírky, kdy snachy zvou svou tchyni na návštěvu;
- Neděle – odpuštění, je to den, kdy se v kostelích konají zvláštní bohoslužby, kněží a věřící si navzájem vyprošují odpuštění.
Maslenica je východoslovanská pohanská oslava setkání s jarem a vyprovázení zimy. Tento svátek je oblíbený u náš krajan, Slováků, Bulharů, Srbů, Poláků a dalších slovanských národů.
Svátek Koloděje – nazývaný také Maslenica – je považován za ryze pohanský. Po pokřtění Ruska se církev snažila svátek „legitimizovat“ a zařadila ho do církevního kalendáře, ale pohanské tradice nebyly nikdy zapomenuty.
U našich předků byl svátek macešek považován za svátek žen. Podle dávných zvyků měli muži v tomto týdnu poslouchat ženy a plnit jejich rozmary. Mladí muži obdarovávali dívky dárky a pochoutkami.
Týden sýrů u náš krajan byl obdobím svateb. V tomto období byli svobodní mladí muži žertovně trestáni přivázáním špalku k nohám. Muž s ním musel chodit tak dlouho, dokud ženám nekoupil sladkosti nebo alkohol, případně je nevyplatil náhrdelníkem. Tímto způsobem byli chlapci povzbuzováni k tomu, aby se oženili ještě před postní dobou.
Podívejte se na video o masopustních tradicích a zvycích.
Co nedělat o masopustu
V tomto týdnu je zakázáno předení, protože přízi nebo oblečení z ní sežerou moli. Také se nesmělo připravovat maso, tvaroh, jinak se výrobky určitě zkazí.
Jako o každém jiném velkém svátku je lepší zdržet se hádek. Naopak lidé prosili o odpuštění za své činy a odpouštěli svým příbuzným a přátelům.
Obecně se věřilo, že čím veseleji a hlasitěji člověk palačinkový den potká, tím šťastnější bude celý rok.
Co připravit na stůl na Den palačinek
Na ukrajinské Maslenici je zvykem připravovat palačinky, ale také knedlíky s tvarohem a zakysanou smetanou, péct tvarohové koláče a dělat nalistniki s tvarohem (tenké palačinky s náplní). K slaným pokrmům patří kapustňák a dušené zelí, vepřová kýta ve studené vodě, rybí boršč. Je třeba říci, že množství masa se postupně snižuje, aby se tělo připravilo na půst.
Další zajímavé zprávy:
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.