Odborníci na výživu vysvětlují zdravotní přínosy avokáda.

Uvádí se, že toto ovoce má příznivý vliv na zdraví.

Avokádo patří do rodiny vavřínových / depositphotos.com

Pokud je avokádový toast součástí vaší snídaně, je velká pravděpodobnost, že jste snědli svou porci avokáda. Toto ovoce je totiž neuvěřitelně oblíbené.

Martha Stewart zjistila, co se stane, když budete jíst avokádo každý den.

Avokádo je ovoce pocházející z Mexika a Střední Ameriky. Botanicky je považováno za bobuli, ale často se jí jako zelenina. Avokádo, známé také jako aligátoří hrušky, roste na stromech a patří do čeledi bobovitých, kam patří i skořice a bobkový list.

Avokádo – přínosy a škodlivost

Snižuje riziko onemocnění

Avokádo je bohaté na dobré tuky známé jako mononenasycené mastné kyseliny, říká Candance Pamperová, registrovaná dietoložka z The Ohio State University Wexner Medical Centre. Tyto tuky mohou bojovat proti zánětu a oxidačnímu stresu, což jsou dva klíčové faktory podílející se na vzniku chronických onemocnění.

Pomáhá trávení

„Avokádo je také dobrým zdrojem vlákniny,“ říká Pumper, „tato vláknina působí jako prebiotikum neboli látka, která podporuje zdraví trávicího traktu tím, že vyživuje prospěšné střevní bakterie a podporuje jejich růst.

Tato vláknina také pomáhá snižovat záněty a zlepšovat rozmanitost střevních bakterií, což podporuje pravidelné vyprazdňování střev, říká odborník na výživu.

Příznivě působí na zdraví mozku

Zdravé tuky obsažené v avokádu pomáhají snižovat záněty a zvyšují průtok krve mozkem, říká Pamper. Dodává, že avokádo má také vysoký obsah vitaminu E, antioxidantu, který může pomoci zpomalit postup neurologického úpadku souvisejícího s věkem.

„Další živiny obsažené v avokádu, včetně draslíku, hořčíku, vitaminu B6 a kyseliny listové, jsou pro mozek prospěšné, protože se podílejí na vývoji a funkci mozku, motorické kontrole, učení, paměti, poznávání a náladě,“ říká Pamperová.

Podporuje srdce

Další zdravotní přínos avokáda souvisí se srdcem. Vláknina a tuky obsažené v tomto ovoci pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, který je hlavním rizikovým faktorem srdečních onemocnění.

„Avokádo také obsahuje fytosteroly neboli rostlinné steroly,“ dodává Pamper. – O těchto látkách je známo, že snižují hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak, a tím chrání srdce.“

Jak vybírat avokádo v obchodě

Zralé avokádo se může rychle zkazit, takže nákup dokonalého exempláře může být složitý.

„Pokud ho chcete použít ještě týž den, lehce ho oloupejte,“ radí Vanessa Ali, magistra kulinářského umění a docentka na College of Food Innovation and Technology na Johnson & Wales University. – Měla by být na dotek lehce smáčknutá, aniž by byla kašovitá. Vodítkem může být také barva. Avokádo Hass, nejběžnější odrůda, při dozrávání tmavne a mění barvu z jasně zelené na téměř černou.“

Také říká, že pokud potřebujete avokádo skladovat, vybírejte si pevnější s jednotnou zelenou barvou a nechte ho dozrát při pokojové teplotě.

Ali radí, abyste při nákupu odstranili malou stopku nahoře a zkontrolovali dužinu pod ní. Pokud je zelená, můžete si ji vzít, ale pokud je hnědá, avokádo je pravděpodobně přezrálé.

Dříve My psal, jak docílit toho, aby avokádo dozrálo přes noc.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: