Seznam zahrnuje tučné ryby a čočku.
Konzumace čočky může být spojena se sníženým rizikem cukrovky, obezity a srdečních onemocnění / depositphotos.com
Odborník na výživu identifikoval čtyři protizánětlivé potraviny s vysokým obsahem bílkovin, které je dobré jíst pravidelně, abyste snížili riziko chronických onemocnění a cítili se lépe, píše server eatingwell.com.
„Tyto potraviny jsou nejen všestranné, ale také plné důležitých vitaminů, minerálů a antioxidantů, které mohou snížit riziko chronických onemocnění. Spolu se stravou plnou ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků a mléčných výrobků bohatých na živiny se tyto bílkoviny bojující proti zánětům hodí do výživného a vyváženého jídelníčku,“ uvádí publikace.
Jaké potraviny zmírňují záněty – 4 potraviny
Zde jsou potraviny, které odborník na výživu doporučuje ke snížení rizika chronických onemocnění:
Fazole. Podle přehledu z roku 2021 publikovaného v časopise Nutrients obsahují pigmenty v tmavších nebo barevných fazolích protizánětlivé antioxidační sloučeniny, které mohou hrát roli v prevenci srdečních onemocnění, obezity a cukrovky. Fazole jsou také bohaté na vlákninu, včetně rezistentního škrobu, který může prospívat zdraví střev, uvádí studie z roku 2022. Jak poznamenala odbornice na výživu Nancy Mazarinová, tento škrob poskytuje potravu prospěšným střevním bakteriím, čímž podporuje zdravý mikrobiom, který může také snižovat záněty.
Tučné ryby. Podle odborníka na výživu jsou losos, tuňák a makrela bohaté na omega-3 s protizánětlivými účinky. Jedna metaanalýza publikovaná v časopise Nutrients in 2020 zkoumala souvislost mezi konzumací ryb a srdečními chorobami. Autoři dospěli k závěru, že každých dalších 20 gramů ryb denně je spojeno se snížením rizika vzniku srdečních onemocnění nebo úmrtí na ně o 4 %.
Čočka. Je bohatá na polyfenoly, rostlinné sloučeniny s antioxidačními vlastnostmi, které mohou mimo jiné pomáhat snižovat záněty. Podle přehledu z roku 2022 v časopise Pharmaceuticals může být jeho konzumace spojena se snížením rizika cukrovky, obezity a srdečních onemocnění. Stejně jako fazole obsahuje čočka také prebiotickou vlákninu, která podporuje zdraví střev.
Ořechy. Jak uvedl odborník na výživu, ořechy mají také protizánětlivé účinky. Podle přehledu z roku 2023 v časopise Nutrients jsou ořechy plné látek, jako jsou nenasycené mastné kyseliny, vitamin E, selen, měď, vláknina a antioxidanty, které jednotlivě i společně pomáhají působit proti škodlivému oxidačnímu stresu a snižují zánět.
Připomeňme, že dříve My jmenoval 10 druhů ořechů s vysokým obsahem bílkovin.