Chcete-li si udržet stabilní hladinu cukru v krvi, vyhněte se těmto oblíbeným snídaňovým potravinám.
Výkyv hladiny cukru v krvi může vést k tak závažným problémům / foto depositphotos.com
Podle Světové zdravotnické organizace je cukrovka na devátém místě mezi příčinami úmrtí. Existují čtyři hlavní typy: diabetes 1. typu, diabetes 2. typu, těhotenský diabetes neboli těhotenská cukrovka a prediabetes, při kterém je hladina glukózy v krvi vyšší než normální, ale není dostatečně vysoká na to, aby byla stanovena diagnóza
Eat This, Not That píše, že u lidí s diabetem 1. typu přestává tělo produkovat inzulin, protože imunitní systém omylem napadá a ničí zdravé buňky slinivky břišní produkující inzulin.
„U lidí s diabetem 2. typu slinivka břišní inzulin produkuje, ale tělo se vůči němu stává imunní. Zpočátku se produkce inzulínu zvyšuje ve snaze kompenzovat jeho nedostatečné působení, ale nakonec se buňky produkující inzulín vyčerpají a produkce inzulínu klesá, což často vyžaduje léčbu inzulínem a v pozdějších stadiích diabetu 2. typu. Na rozdíl od diabetu 1. typu lze mnoha případům diabetu 2. typu předcházet dietou a fyzickou aktivitou,“ uvedl Dr. Camillo Ricordi, ředitel Ústavu pro výzkum diabetu a programu buněčných transplantací.
Proč jsou vzestupy hladiny cukru v krvi nebezpečné
Výkyvy hladiny cukru v krvi mohou vést k vážným problémům, jako jsou srdeční choroby, problémy s ledvinami a poškození nervů.
„Existuje mnoho faktorů, které mohou způsobit prudký nárůst cukru, jako je strava, stres, spánek, intenzivní cvičení a užívání léků. Dočasný vzestup hladiny cukru je normální. Obvykle dojde k prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi a krátce poté se vrátí do normálního rozmezí. Dlouhodobé prudké zvýšení hladiny cukru v krvi však může způsobit poškození ledvin, nervových zakončení, zraku a srdce. Lidé s diabetem 1., 2. nebo prediabetem mají větší potíže s regulací hladiny cukru v krvi, ať už kvůli neschopnosti těla produkovat inzulín, nebo kvůli inzulínové rezistenci,“ vysvětluje Maddison Saalingerová, dietoložka z Institutu pro výzkum diabetu na univerzitě v Miami.
Existuje mnoho potravin, které jsou pro diabetiky obtížně konzumovatelné, zejména ve velkých porcích.
„Existují tři hlavní makronutrienty: sacharidy, bílkoviny a tuky. Sacharidy mohou způsobit vzestup hladiny cukru v krvi, zatímco bílkoviny a tuky mají malý nebo žádný vliv. Jednoduché sacharidy mají tendenci zvyšovat hladinu cukru v krvi rychleji a výše, zatímco složené sacharidy zvyšují hladinu cukru pomaleji a mírněji. Mezi jednoduché sacharidy patří džusy, limonády, sladkosti, dezerty, rafinované obiloviny, jako je bílý chléb, některé obiloviny a krekry, a ovoce. Složené sacharidy jsou celozrnné výrobky, zelenina, fazole a luštěniny. Hlavním rozdílem mezi těmito dvěma skupinami je obsah vlákniny. Právě vláknina napomáhá pomalejšímu trávení sacharidů a zpomaluje prudký nárůst hladiny cukru v krvi,“ poznamenal Saalinger.
Jaké potraviny zvyšují hladinu cukru v krvi
- bagety;
- palačinky se sirupem;
- káva;
- vafle;
- ovocné koktejly;
- pečivo;
- Francouzské toasty;
- palačinky;
- zpracované snídaňové cereálie s vysokým obsahem sacharidů;
- ochucené jogurty;
- bílé pečivo;
- rychlé občerstvení;
- slazené ochucené ovesné vločky;
- granola;
- acai misky.
Již dříve My napsal, že odborníci na výživu jmenovali 8 nejlepších produktů k snídani.