6 „špatných“ potravin, které byste měli jíst pro zdraví srdce

Seznam zahrnuje vejce a brambory.

Vejce jsou vynikajícím zdrojem plnohodnotných bílkovin / depositphotos.com

Některé potraviny se špatnou pověstí mohou mít ve skutečnosti překvapivé přínosy pro zdraví srdce a mohou být součástí zdravé stravy, pokud jsou konzumovány s mírou a připravovány zdravým způsobem, píše server eatingwell.com.

„Po léta byly některé potraviny považovány za „špatné“ pro zdraví srdce – často kvůli zastaralým výživovým mýtům nebo zavádějícím radám na sociálních sítích. Výzkum a názory odborníků však ukazují, že mnohé z těchto potravin jsou ve skutečnosti zdraví prospěšné, včetně zdraví srdce,“ uvádí publikace.

Co jíst, abyste měli zdravé srdce – 6 potravin

Certifikovaná odbornice na výživu Veronica Rouseová identifikovala několik takzvaných „špatných“ potravin, které mohou být pro vaše srdce prospěšné:

Vejce. Moderní výzkumy ukazují, že cholesterol v potravinách má menší vliv na hladinu cholesterolu v krvi, než se dříve předpokládalo. Odborník na výživu poukázal na studii v časopise The American Journal of Clinical Nutrition, která ukázala, že mírná konzumace vajec není spojena se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění. Vejce jsou navíc vynikajícím zdrojem plnohodnotných bílkovin a obsahují základní živiny, jako je cholin, který podporuje zdraví srdce i mozku.

Mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku. Nový výzkum naznačuje, že mohou být součástí stravy zdravé pro srdce. Jak poznamenal Rouse, v přehledovém článku z roku 2023 se uvádí, že konzumace plnotučných mléčných výrobků není spojena se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění a může mít dokonce ochranný účinek díky jejich jedinečnému nutričnímu profilu.

Korýši a měkkýši. Krevetám, slávkám, humrům a ústřicím se často vyhýbáme kvůli obsahu cholesterolu. Ve skutečnosti jsou však bohaté na srdci prospěšné omega-3 mastné kyseliny a mají nízký obsah nasycených tuků, takže jsou výživnou volbou pro zdraví kardiovaskulárního systému. Podle odborníka na výživu může konzumace jedné nebo dvou porcí mořských plodů týdně snížit riziko ischemické choroby srdeční, mrtvice a dokonce i úmrtí, zejména pokud v jídelníčku nahradí méně zdravé potraviny.

Káva. Studie z roku 2022 v časopise European Journal of Preventive Cardiology zjistila, že u pijáků kávy došlo k významnému snížení výskytu kardiovaskulárních onemocnění.

Brambory. Tato zelenina je bohatá na živiny, vlákninu, energetické komplexní sacharidy, vitamin C a draslík, který hraje klíčovou roli při regulaci krevního tlaku.

Čokoláda. Tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa (70 % kakaa nebo více) může být v mírném množství zdravou volbou pro srdce. Metaanalýza publikovaná v časopise The European Journal of Preventive Cardiology ukázala, že mírná konzumace čokolády je spojena se sníženým rizikem srdečních onemocnění.

Připomeneme, že dříve My psal, jaké potraviny srážejí krevní tlak.

Možná vás budou zajímat také zprávy:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: