Nespěchejte s jeho vyhozením: co můžete vyrobit ze starého chleba

Osvědčené metody pomohou „oživit“ každý vyschlý bochník.

Jak udělat starý chléb měkkým / koláž: My, foto: pixabay

Naučíte se:

  • Proč se chléb stává zatuchlým
  • Jak změknout

Asi každému se stalo, že si koupíte bochník chleba, plány se změní a vy ho nevyužijete a po několika dnech ztvrdne a zatuchne. Nespěchejte však s jeho vyhozením, protože existuje způsob, jak ho znovu oživit.

My se rozhodl přijít na to, jak udělat zatuchlý chléb měkkým.

Proč chléb ztvrdne

Chléb se kazí kvůli škrobu, který je v něm obsažen. Konkrétně retrogradace škrobu je chemická změna, ke které dochází ve vařeném škrobu, když je dlouho skladován v chladničce nebo v mrazničce. Škrob začne měnit svůj tvar, protože absorbuje vodu z chleba, což mu umožní krystalizovat, píše Martha Stewart.

Jak změkčit zatuchlý chléb

Zatuchlému chlebu lze pomoci. Stačí voda a trouba nebo mikrovlnná trouba.

Voda je lékem na vysušený chléb. Dodává vlhkost, kterou mohou molekuly škrobu znovu vstřebat, takže je nezbytnou součástí procesu změkčování. Zahříváním chleba se zároveň vlhkost mění v páru, která dále změkčuje krystalizované molekuly a dodává chlebu na chuti.

Ať už použijete troubu nebo mikrovlnnou troubu, kombinace tepla a vody pomáhá rovnoměrně rozložit vlhkost.

Jak změkčit zatuchlý chléb v troubě

V troubě se nejlépe peče celý chléb. Jednotlivé plátky mají při této metodě mnohem větší šanci vyschnout. „Oživení“ zatuchlého chleba v troubě trvá asi 15 minut. Výsledkem bude bochník, který bude uvnitř měkký a na povrchu křupavý.

Při této metodě je třeba troubu předehřát. Bochník chleba vložte na několik sekund pod tekoucí vodu. Chléb pevně zabalte do fólie a vložte na 10 minut do trouby.

Jak změkčit zatuchlý chléb v mikrovlnné troubě

Tato metoda je nejvhodnější pro malé bochníky a jednotlivé krajíce chleba.

Navlhčete papírové utěrky pod vodou. Vymačkejte je z vlhkosti, ale ujistěte se, že jsou utěrky stále dost vlhké. Do papírových utěrek zabalte chléb. Vložte do mikrovlnné trouby na vysoký výkon na 10-30 sekund.

Nevyhazujte ho: Co můžete udělat se starým chlebemJak skladovat chléb / Infografika: My

Co je známo o Martě Stewartové

MarthaStewart.com nabízí osvědčené recepty, projekty pro kutily, nápady na zahradničení, snadné tipy pro zábavu a různé rady pro krásu. Zakladatelka Martha Stewart pomáhá čtenářům, aby všechny aspekty každodenního života byly o něco jednodušší a krásnější.

Pokud se objeví chyba, zvýrazněte požadovaný text a stisknutím kláves Ctrl+Enter informujte redakci.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: