Mnoho lidí se snaží banánům vyhýbat, ale je lepší to nedělat kvůli prospěšnosti tohoto ovoce.
Na banány by se nemělo zapomínat / koláž od My, foto: depositphotos.com, My
O banánech se hodně mluví. Jsou prý „příliš bohaté na sacharidy“ a „plné cukru“, kvůli čemuž nejsou vhodné pro ty lidi, kteří se snaží zhubnout.
Ano, banány nemají takovou antioxidační sílu jako borůvky a nejsou tak oblíbené jako jablka, ale z hlediska zdravotních přínosů na tom nejsou vůbec špatně, píše registrovaná dietoložka Lisa Valente v článku pro Eating Well.
Navzdory své kontroverzní výživové pověsti jsou banány stále nejprodávanějším ovocem ve Spojených státech. Existuje několik důvodů, proč byste si banány měli při návštěvě supermarketu rozhodně koupit.
Banány jsou bohatým zdrojem draslíku. Zejména v USA trpí více než 100 milionů lidí vysokým krevním tlakem a draslík ho pomáhá udržovat pod kontrolou. Jeden průměrný banán obsahuje 422 mg draslíku – to je asi 9 % denní hodnoty.
Jeden střední banán navíc obsahuje asi 3 gramy vlákniny. To se nemusí zdát jako velké množství, ale každý gram je důležitý, zejména s ohledem na to, že většina lidí nekonzumuje dostatek vlákniny. Ženy by se měly zaměřit na 25 g denně a muži na 38 g.
Vláknina pomáhá udržet pocit sytosti po delší dobu, zlepšuje zdraví střev a prospívá srdci.
Článek také informuje o rezistentním škrobu, o kterém mnoho lidí možná ani neslyšelo. Je to však skutečně jedinečná látka a nezralé banány jsou jejím skvělým zdrojem. Je to těžko stravitelný sacharid, který pomáhá zlepšovat zdraví střev a může podporovat spalování tuků.
Malý zralý banán obsahuje 4 gramy rezistentního škrobu a zelené banány ho mají o 80 % více. Odborníci doporučují přijímat 10 g této látky denně.
A jednoznačným plusem pro některé lidi je, že banány jsou vhodné ke konzumaci při cukrovce. Studie publikovaná v časopise Frontiers in Endocrinology zjistila, že konzumace většího množství ovoce může lidem s cukrovkou pomoci snížit hladinu cukru v krvi nalačno. Jiná studie v časopise European Journal of Nutrition zjistila, že lidé, kteří pravidelně jedí ovoce, mají nižší riziko vzniku cukrovky 2. typu.
Další zprávy o zdraví
Dříve My informoval, proč není možné jíst hodně masa. Každodenní konzumace masa může mít v závislosti na jeho druhu a množství jak výhody, tak rizika.
Kromě toho jsme vám řekli, co se stane s vaším tělem, když budete v zimě každý den jíst pomeranče. Měli byste zejména vědět, že pomeranče jsou bohaté na vitamin C, foláty a antioxidanty, které tělu usnadňují boj s choroboplodnými zárodky.