Náš život se za 70 let hodně změnil, ale některé rady stojí za to si připomenout.
Doporučení z 50. let 20. století / koláž od My, foto depositphotos.com
Téměř polovina Američanů se domnívá, že život v období 50. let byl lepší. Přitom se mnohé zlepšilo, pokud jde o zdraví: lidé žijí déle díky prevenci, moderním lékům, lékařským technologiím a uvědomělejšímu přístupu ke stravě a životnímu stylu, píše New York Post.
Navzdory tomu však obezita a cukrovka v USA dosahují rekordních hodnot. Z tohoto důvodu doporučujeme vzít si užitečné ponaučení z 50. let 20. století.
Vařte častěji doma
V těchto letech jedly rodiny společně, zatímco rychlé občerstvení bylo vzácné. V dnešní době se raději stravujeme více v zařízeních, objednáváme si donášku a méně jíme jídlo připravené doma. Je však třeba mít na paměti, že restaurace často používají levné oleje a přídatné látky, které zhoršují kvalitu jídla.
Jezte méně ultra zpracovaných potravin
Potraviny jako limonády, snacky a polotovary hrají v dnešní době v našem jídelníčku velkou roli. Jejich masová výroba začala v 70. letech s příchodem levného kukuřičného sirupu. Konzumace těchto výrobků zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky a rakoviny.
Kontrola porcí
Velikost porcí se dramaticky zvětšila: velikost hamburgerů se ztrojnásobila, velikost chipsů se zdvojnásobila a Coca-Cola se již neprodává v lahvích o objemu 180-200 mililitrů, ale v půllitrových a větších.
Strávit méně času díváním se na obrazovku
Děti v 50. letech byly aktivnější, hrály si venku a jezdily na kole. V dnešní době mobilní hry ustoupily do pozadí, v rukou mají telefon nebo tablet. Modré světlo vyzařované gadgety však narušuje spánek, zvyšuje hladinu kortizolu a přispívá k přibývání na váze.
Pohybujte se více
V roce 1960 vyžadovala fyzickou aktivitu téměř polovina pracovních míst, nyní je to méně než 20 %. Schůzky na dálku nahradily i drobné kancelářské činnosti, jako je přesun mezi kabinkami nebo budovami. Přestože se mnohé změnilo, tyto zkušenosti z minulosti mohou pomoci k tomu, aby byl život zdravější a kvalitnější.
Další novinky v oblasti zdraví
Již dříve agentura My informovala, že lékaři doporučili lidem starším 65 let, aby nejedli těchto 6 potravin. S přibývajícím věkem se tělo mění, důležitější než pouhé snižování kalorií se stává metabolismus a udržování svalů, regulace hladiny cukru v krvi a kontrola zánětů. Promyšlený výběr stravy může pomoci udržet sílu, energii a celkové zdraví.
Mluvili jsme také o „oříškové“ snídani, která může zlepšit funkci mozku v průběhu celého dne. Jedna studie potvrzuje, že vlašské ořechy jsou skutečnou potravou pro mozek.