Květák je překvapivě zdravá zelenina, kterou byste měli vzít na vědomí.
Proč byste se měli blíže podívat na květák / : depositphotos.com
Květák je mimořádně zdravá zelenina, která je významným zdrojem živin, což si mnozí lidé možná ani neuvědomují.
Kromě toho, že podporuje hubnutí, existuje několik dalších vědecky prokázaných zdravotních přínosů květáku, píše Healthline.
Obsah živin
Výživová hodnota květáku je impozantní. Má nízký obsah kalorií, ale je bohatý na různé vitaminy a minerály. Ve 100 gramech syrového květáku je 27 kalorií, 2 gramy vlákniny, 58 % denní hodnoty vitaminu C, 14 % vitaminu K, 12 % vitaminu B6, 15 % kyseliny listové atd.
Výzkumy potvrzují, že zejména vláknina vyživuje prospěšné střevní bakterie, pomáhá snižovat záněty a zlepšuje trávení. Dostatečný příjem vlákniny může pomoci snížit riziko zácpy, divertikulitidy a zánětlivých střevních onemocnění.
Strava bohatá na zeleninu s vysokým obsahem vlákniny je navíc spojena s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a cukrovky.
Dobrý zdroj antioxidantů
Květák je bohatý na antioxidanty, které chrání buňky před škodlivými volnými radikály a záněty. Stejně jako ostatní brukvovitá zelenina obsahuje glukosinoláty a isothiokyanáty, antioxidanty, které mohou zpomalit růst rakovinných buněk.
Obsahuje také karotenoidy a flavonoidy, které snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny.
Kromě toho je květák bohatý na vitamin C, který má protizánětlivé účinky, posiluje imunitní systém a snižuje riziko chronických onemocnění.
Může podporovat hubnutí
Květák má řadu vlastností, které mohou pomoci při hubnutí.
Zaprvé obsahuje pouze 27 kalorií na 100 gramů šálku, takže ho lze jíst ve velkém množství, aniž by se výrazně zvýšil obsah kalorií ve vaší stravě. Lze ji použít jako nízkokalorickou náhradu vysoce kalorických potravin, jako je rýže a mouka.
Květák navíc díky vysokému obsahu vlákniny zpomaluje trávení a podporuje pocit sytosti, což pomáhá snižovat celkový příjem kalorií.
Má také vysoký obsah vody (92 % hmotnosti), což je obzvlášť prospěšné při hubnutí.
Je bohatá na cholin
Květák obsahuje cholin, důležitou živinu, které má mnoho lidí nedostatek. Ve 100 gramech je 44 mg cholinu, což je asi 10 % doporučené hodnoty pro ženy a 8 % pro muže.
Cholin hraje důležitou roli při udržování integrity buněčných membrán, syntéze DNA a metabolismu.
Je také nezbytný pro funkci mozku a nervového systému a pomáhá předcházet hromadění cholesterolu v játrech.
Studie na zvířatech ukazují, že nedostatek cholinu může zvyšovat riziko onemocnění jater a neurologických poruch, jako je Alzheimerova choroba.
Další zdravotní novinky
Již dříve agentura My informovala, že lékaři doporučili lidem starším 65 let, aby nejedli těchto 6 potravin. S přibývajícím věkem se tělo mění, důležitější než pouhé snižování kalorií se stává podpora metabolismu a svalové hmoty, regulace hladiny cukru v krvi a kontrola zánětů.
Hovořili jsme také o pěti lekcích pro zdraví, které si můžeme vzít z 50. let minulého století. Zejména o tom, že nyní se raději více stravujeme v zařízeních, objednáváme si jídlo s donáškou a méně jíme jídlo připravené doma. Lepší je však dělat pravý opak.