Jak si pomoci bez léků, pokud žaludek „selže“: zde je to, co lékař radí dělat.

Pokud jde o zdraví trávicího traktu, záleží na počtu jídel, nápojů a výběru potravin.

Jak zlepšit funkci střev bez léků na správné stravě / foto depositphotos.com

Klíčem k dobrému lidskému zdraví je kvalitní péče o trávicí systém.

My hovořil s odborníky, aby zjistil, jak zlepšit trávicí trakt v domácích podmínkách. Prozradili jsme vám také, co rychle zlepšuje trávení.

Jak zlepšit trávení bez léků

Výživová specialistka-endokrinoložka Anastasia Sokolova upozornila, že zdravý životní styl má pozitivní vliv na celé tělo, včetně trávicího traktu. V tomto ohledu jsou pro jeho dobrou práci nezbytné:

  • stravovací režim;
  • pravidelná fyzická aktivita;
  • vyhýbání se zlozvykům.

„Trávicí trakt je jiný svět, zejména střeva. Ve střevě žijí miliardy mikroorganismů (mikrobiota), které zajišťují zdraví trávicího traktu i celého těla – ovlivňují činnost imunitního systému, endokrinního systému, metabolismus sacharidů, lipidů, bílkovin atd. Díky zdravým návykům je možné vytvořit střevní mikrobiotu. Pozitivně ji ovlivňuje pravidelné stravování a půst, negativně chaotické stravování a nedostatek režimu. Dnes se jedlo jednou denně a zítra pětkrát a pak dvakrát atd. To vše má negativní vliv na svět bakterií ve střevě,“ vysvětlila Sokolová.

Další důležitou ncí je výběr potravin. Mělo by jít o známé potraviny, ale připravené zdravými metodami – vařením, pečením, vařením v páře, pomocí aerogrilu.

Důležité je zařadit do jídelníčku zdravé sacharidy. celozrnné obiloviny, celozrnné pečivo, zelenina, ovoce.které jsou rovněž zdrojem vlákniny, vitaminů a mikroživin. Kromě toho byste měli konzumovat potraviny, které jsou zdrojem bílkovin (zejména tzv. maso, ryby, vejce, sýry).

„Doporučení nyní zdůrazňují středomořský dietní plán. Její účinky na gastrointestinální trakt a žaludeční mikrobiotu jsou nejvíce prozkoumány. Tento typ stravy je zaměřen na rostliny – to znamená, že ve stravě by mělo být hodně zeleniny, ovoce a zeleně. Libové maso se může vyskytovat, ale ne často – důraz by měl být kladen na konzumaci ryb a mořských plodů. Trávení mohou zlepšit kvašené potraviny, které jsou pro Ukrajince tradiční. kvašená zelenina, zejména zelí, tvaroh, jogurt, ryaženka, kefír.. Tyto produkty jsou zdrojem bifido- a laktobacilů, takže mají příznivý vliv na růst a rozvoj prospěšné střevní mikroflóry,“ dodal endokrinolog.

Je důležité konzumovat více vlákniny / foto depositphotos.comJe důležité konzumovat více vlákniny / foto depositphotos.com

Řekla také, jak zlepšit trávení a stolici, aniž bychom se museli uchylovat k tabletám. Sokolová zejména doporučila více spoléhat na vlákninu – konzumovat dostatečné množství. zeleniny, bylinek a ovoce. Nutná je také pravidelná fyzická aktivita.

„Faktem je, že střevo je svalový orgán a jeho pravidelná motilita (tj. střídavé správné stahování a uvolňování) je zajištěna díky tréninku, přičemž při pravidelné fyzické aktivitě trénujeme celé tělo, včetně střeva. Proto chůze, cvičení, další speciální cviky v posilovně, včetně silového tréninku, ovlivní pravidelnost stolice,“ uvedl lékař.

Kromě toho, aby trávicí trakt dobře fungoval, je třeba se vyhýbat stresu. Jeho úroveň lze snížit zajištěním pravidelnosti nočního spánku. Podle Sokolové vědci prokázali, že pravidelná fyzická aktivita a pravidelný noční spánek ovlivňují hormonální pozadí, konkrétně snížení hladiny stresového hormonu (kortizolu), který negativně ovlivňuje činnost trávicího traktu.

Endokrinoložka radí naplánovat si noční spánek a odmítnout před ním používání pomůcek.

Když už mluvíme o zlozvycích, nikotin negativně ovlivňuje svěrače, zejména dolní jícnový svěrač. V případě kouření a pití kávy nalačno, což je častá chyba, se mohou objevit známky progrese refluxní choroby jícnu. To znamená, že člověk může mít pálení žáhy, říhání, bolestivé pocity po jídle.

„Vyvarování se špatných návyků, vyvarování se konzumace kofeinu na lačno, pravidelné cvičení, boj proti stresu, dietní režim s důrazem na fermentované potraviny tedy zlepší stav trávicího traktu. Ne všechny stavy trávicího traktu však lze upravit zdravým životním stylem. Existují problémy, které nelze vyřešit bez farmakoterapie, zejména syndrom dráždivého tračníku,“ zdůraznila.

Jak zlepšit trávení – složitosti stravování

Sokolová upozornila, že správný stravovací režim je pro každého člověka individuální a závisí na jeho denním režimu.

Obecně lze říci, že pro dospělou populaci je optimální volbou např. 3-4 jídla denně. Pokud jíte třikrát denně, můžete zůstat sytí a nepřejídat se v případě emoční nerovnováhy. V případě dlouhého pracovního dne, přesahujícího obvyklých 6-8 hodin, má smysl přejít na čtyři jídla denně, ale je důležité nedělat si svačiny.

„Na jídlo by mělo být vyhrazeno alespoň 15 minut. Jídlo je třeba řádně rozžvýkat a zároveň ho konzumovat vědomě – nepoužívat pomůcky a nenechat se rozptylovat. Mezi jídly může člověk pít vodu, stejně jako čaj nebo kávu bez mléka a cukru. Období hladu je třeba vydržet, to je klíčem ke zdravému trávicímu traktu. Interval mezi jídly by měl být u dospělých alespoň 3 hodiny, optimální doba jsou 4 hodiny,“ zdůraznila Sokolová.

Jak se stravovat?

Podle ní by měl být dietní režim zvolen v závislosti na délce období aktivity člověka. Dodržování dietního režimu má pozitivní vliv na hormonální pozadí – dojde ke správnému pomalému vzestupu a poklesu hladiny inzulinu v krvi. To je hormon, který zajišťuje správnou hladinu cukru v krvi. Dlouhé období hladovění, 6-7 hodin v kuse, však může zvýšit hladinu kortizolu a buňky začnou hladovět na molekulární úrovni, což není normální.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: