Mohou způsobit srdeční problémy, otravu jídlem a další.
Lékaři řekli, co by lidé nad 65 let neměli jíst / My collage
S věkem by se měl měnit nejen způsob života, návyky, ale i strava, která stále více ovlivňuje pohodu starších lidí.
Pokud jste si ji dosud neupravili, může to být velká chyba, tvrdí odborníci, píše Bestlifeonline.
„S tím, jak se tělo s věkem mění, se metabolismus a udržování svalů, regulace hladiny cukru v krvi a kontrola zánětů stávají důležitějšími než pouhé snižování kalorií. Promyšlený výběr stravy může pomoci udržet sílu, energii a celkové zdraví,“ uvedla lékařka Melanie Murphy-Richterová.
Jakým potravinám doporučují lékaři vyhnout se lidem nad 65 let
1. zpracované potraviny
Zpracovanému masu byste se měli vyhýbat zejména ve věku nad 65 let. Lékařka Federica Amatiová upozornila, že ultra zpracované potraviny, jako jsou balené sušenky, sladké cereálie a nápoje slazené cukrem, představují přibližně 50 % spotřeby přidaného cukru.
„Tyto nezdravé potraviny mají obvykle nízký obsah vlákniny, vysoký obsah přidaného cukru a nezdravých tuků, což vše může přispívat k zánětům, metabolickým dysfunkcím a špatnému stavu střev,“ uvedla. „To platí zejména pro lidi starší 65 let, protože stárnutí je přirozeně spojeno se zvýšeným zánětem a vyšším rizikem onemocnění, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, cukrovka 2. typu a pokles kognitivních funkcí,“ vysvětlila.
Zpracované maso – například klobásy, párky v rohlíku a lahůdky – má také vysoký obsah dusičnanů, „které mohou s přibývajícím věkem zvyšovat riziko srdečních onemocnění, vysokého krevního tlaku a dalších zdravotních problémů,“ uvedl chirurg Elias Ortiz. Vysvětlil, že „protože se metabolismus zpomaluje, je pro tělo těžší zpracovat tyto těžké, slané potraviny“.
2. Grapefruit
Lidé starší 65 let by si měli být vědomi, že grapefruit nebo grapefruitová šťáva mohou interagovat s léky, které užívají. A v některých případech může tato interakce způsobit potenciálně život ohrožující nežádoucí účinky.
„Grapefruit by například neměli konzumovat ti, kteří užívají statiny snižující hladinu cholesterolu, antikoagulancia snižující srážlivost krve a některá antihistaminika,“ vysvětlila odbornice na výživu Connie Elick. „Konzumace grapefruitu může zvýšit hladinu těchto léků v krvi na nebezpečnou úroveň, což může vést ke škodlivým účinkům, včetně zvýšeného rizika krvácení,“ poznamenala.
3. Smažené potraviny
Smažená jídla jsou nezdravá bez ohledu na věk, ale po 65. roce života mohou být ještě škodlivější.
„Smažená jídla obsahují nezdravé transmastné kyseliny a nadbytek kalorií, což vede k přibývání na váze, vysoké hladině cholesterolu a zvýšené zánětlivosti,“ uvedla lékařka Jennifer Habashi.
Vysvětlila, že vzhledem k tomu, že se metabolismus s věkem přirozeně zpomaluje, může častá konzumace těchto potravin urychlit rozvoj chronických onemocnění, jako je cukrovka, srdeční choroby a bolesti kloubů.
4. Konzervované polévky
Konzervované polévky patří mezi hlavní viníky nadměrného příjmu sodíku. „Mnoho polévek v konzervách obsahuje velké množství sodíku a konzervačních látek, což může vést k zadržování tekutin a vysokému krevnímu tlaku,“ vysvětlila odbornice na výživu kardiaků Michelle Rutensteinová. „U starších lidí je to obzvlášť velký problém, protože jejich ledviny často méně efektivně zpracovávají nadbytečný sodík, což může zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění a poruch funkce ledvin,“ poznamenala.
Zpracované maso, mražená jídla a velmi slané svačiny jsou dalšími pachateli, kteří se dopouštějí porušování zákona o sodíku.
5. Rafinované sacharidy
Rafinované sacharidy jsou takové, které byly zpracovány za účelem odstranění vlákniny. Tímto procesem se také odstraní základní živiny, které pak výrobce často přidává zpět. Příkladem rafinovaných sacharidů je bílý chléb, bílá rýže, bílé těstoviny, pečivo a mnoho obilovin.
„Rafinované obiloviny rychle zvyšují hladinu cukru v krvi a neobsahují vlákninu, která je nezbytná pro trávení a kontrolu hladiny cukru v krvi. Citlivost na inzulín má s věkem tendenci klesat, což zvyšuje riziko cukrovky a zhoršení kognitivních funkcí,“ poznamenal Habashi.
Doporučuje nahradit tyto potraviny celozrnnými, jako je quinoa, hnědá rýže a celozrnný chléb.
6. Nepasterizované mléčné výrobky
Existují dva důvody, proč se vyhnout nepasterizovaným mléčným výrobkům, pokud je vám více než 65 let. Zaprvé, mléčné výrobky mohou být obtížně stravitelné, protože „mnoho starších lidí má sníženou produkci laktázy. Ti, kteří pociťují zažívací potíže, mohou lépe snášet fermentované mléčné výrobky nebo rostlinné zdroje vápníku, jako je listová zelenina, ořechy a semínka,“ uvedla Murphy Richterová.
Problém však může představovat konzumace jakýchkoli syrových potravin – měkkých sýrů, syrových vajec, nepasterizovaného mléka a syrových mořských plodů, dodává Elick.
„S přibývajícím věkem se náš imunitní systém stává zranitelnějším vůči nemocem z potravin. Místo toho volte raději tvrdé sýry, pečlivě uvařená vejce a mořské plody. Pro jistotu vždy vybírejte pasterizované mléko,“ vysvětlila.